Hirdetés

Kiderült, melyik cég termeli a legtöbb műanyaghulladékot

|

Ráadául az idei az ötödik év, amikor ez így alakul.

Hirdetés

Összeállították az idei év legtöbb műanyaghulladékát termelő cégek listáját, az eredmény pedig a papírforma szerint alakult. A Euronews számolt be a Break Free From Plastic (BFFP) globális civil szervezet által összeállított névsorról, amelynek eredményeit kétszázezer önkéntes kutató vizsgálatai alapján állították össze, akik 87 országban elemezték a többek között vízpartokról és más helyekről begyűjtött hulladék összetételét.

Ez alapján kijelenthető, hogy a legsúlyosabb szennyezők listájának élén a Coca-Cola áll - a cég ráadásul zsinórban ötödször végzett az élen. A további sorrend szerint a Mondelez International, a Unilever, a Nestlé és a másik kólás cég, a PepsiCo üzemei és termékei termelik a legtöbb műanyaghulladékot.

A műanyaghulladék mennyisége globálisan eléri a 6,3 milliárd tonnát (Fotó: energy.gov)
A műanyaghulladék mennyisége globálisan eléri a 6,3 milliárd tonnát (Fotó: energy.gov)

Az eredmény abból a szempontból különösen érdekes, hogy a Coca-Cola szponzorálta a november 6-18. között Egyiptomban zajló COP27 klímacsúcsot.

Ahelyett, hogy a kormányok hagynák, hogy az olyan cégek, mint a Coca-Cola a greenwashing segítségével zöldítse az arculatát, arra kellene, hogy kényszerítsék ezeket a szennyező cégeket, hogy befeektessenek az újrahasznosításba és az alternatív termékcsomagolásokba, amelyekkel az elejét lehetne venni az egész problémának.

- magyarázta Von Hernandez, a Break From Free Plastic globális műveleteinek koordinátora.

Hirdetés

A szervezet kutatása rámutatott, hogy a Coca-Cola nem csak ötödik éve bizonyul a legnagyobb műanyaghulladék-kibocsátónak, ez idő alatt a cég meg is duplázta az általa kibocsátott szemét mennyiségét.

A BFFP szeretné elérni, hogy egy olyan globális, a műanyaghulladékokkal kapcsolatos kormányközi megállapodás jönne létre, ami kötelező lépéseket ír elő a nagyvállalatok számára, amelyeket a hatóságokkal tartatnának be. A szervezet szerint ugyanis a mostani jelentésük bizonyítja, hogy a hasonló cégekben nem lehet bízni, ha önbevalláson alapuló beszámolókban adnak csak számot a hulladékok kezeléséről.

A világ kormányainak most már megvan a kellő igazolása és lehetősége, hogy hatékonyan fellépjenek a probléma ellen és a műanyaghulladékok által okozott krízist a visszájára fordítsák egy globális megállapodással

- mutatott rá Hernandez.

Az ENSZ környezetvédelmi szervezeténél, a UNEA-nál idén márciusban kezdődtek meg a tárgyalások, egy olyan globális keretrendszer kialakítását illetően, amelynek célja a műanyaghulladék problémájának megoldása. Az eddigi egyeztetések azonbna nem hoztak látványos eredményeket. Az ENSZ már 2018-ban elindította New Plastics Economy Global Commitment nevű kezdeményezését, amelyhez a hasonló cégek önkéntes alapon csatlakozhattak. A szervezet 2022-es jelentése azonban lehangoló volt: azt írták, szinte teljesen biztos, hogy nem érik el a 2025-ra kitűzött célszámokat.

A világ legnagyobb szennyezői teleszórták műanyaghulladékkal a bolygót - a kibocsátók egyértelműen azonosíthatóak, hiszen a termékeiken szerepel a cégek neve. A fogyasztók, a részvényesek és a civil szervezetek egyre nagyobb számban fordulnak a bíróságokhoz, hogy kirobbantsák ezeket a cégeket a műanyaggal kapcsolatos álláspontjukról. az ilyen cégek számára a bíróságo tárgyalások réme különösen ijesztő lehet, mivel tisztában vagyunk vele, hogy ők a kiváltó okai a műanyaggal kapcsolatos problémáinknak. Tudjuk, hogy milyen károkat okoz a műanyaghulladék, ahogy azt is, hogy milyen életciklusa van a hasonló termékeknek. Az ezzel kapcsolatos perek pedig a közeli jövőben meg fognak kezdődni

- tette hozzá Rosa Pritchard, a ClientEarth környezetvédő szervezet műanyaghulladékkal foglalkozó jogásza.

Mi pedig korábban itt írtunk egy módszerről, ami ugyan a hulladék problémáját nem oldja meg, de legalább az alapanyagok szintjén zöldebbé tenné a gyártást.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)