Hirdetés

Párizsban jelentősen csökkentenék a zajszennyezést

|

És ennek érdekében konzultációt indítanak.

Hirdetés

Európa egyik legszebb, és ezért turisták által legtöbbet látogatott helye a francia főváros, Párizs. Nyilvánvalóan az sem véletlen, hogy egy hónap múlva itt kerülnek megrendezésre a 33. nyári olimpiai játékok. Bár előzetesen lehetett már hallani kitiltott légkondikról és a Szajna vízminőségének kültéri úszószámok megrendezésére való alkalmatlanságáról is, összességében biztos nagy nyüzsgés lesz a városban.

Két szervezet, a Bruitparif és az Airparif közös elemzése alapján a régióban élők 80 százaléka az elfogadhatónál magasabb zaj- és légszennyezettségben kényszerül élni az életét az év nagyobb részében a WHO által ajánlott határértékek szerint.

A Párizs központi kerületeiben élőket különösen nagy mértékben terheli a zaj, amely az egészségügyi világszervezet figyelmeztetése szerint Európában a második legnagyobb környezeti tényezője az egészségkárosodásnak. A fenyegetés leküzdése érdekében a hatóságok a főváros egész területén akár négy decibellel is csökkenteni akarják a zajszintet.

Hirdetés

A tisztviselők a múlt héten nyilvános konzultációt indítottak, hogy a lakosság segítségét kérjék egy közös megoldás kidolgozásában. Szakértők szerint a Párizs zajcsillapításra irányuló erőfeszítéseket jól össze lehetne hangolni más zöldpolitikai intézkedéscsomaggal. Néhány hónapja például egyes területeket elzártak a közforgalom elől, bírságot szabtak ki a legszennyezőbb járművek ellen, és több száz kilométernyi kerékpársávot hoztak létre.

Ezek a szabályozások tulajdonképpen már önmagukban egy képesek voltak tompítani a forgalom zaját, de itt még nem álltak meg. Hangradarokat telepítettek a legforgalmasabb városrészekben, megbírságolták a határértéket meghaladó zajú járműveket, és forgalmas útszakaszon zajcsökkentő aszfaltot kezdtek tesztelni.

Az ezzel kapcsolatos intézkedések már közel egy évtizedes múltra tekintenek vissza. Ezek első szakaszában, 2015. és 2020. között 2 decibellel csökkentették a városi zajt, amit további néhánnyal (1-4 decibel) szeretnének megfejelni 2026-ig. Az októberig tartó nyilvános konzultációs kampány során zajcsökkentő intézkedéseket határoznak meg a közlekedés és a szórakozás, éjszakai élet terén.

A jövő hónapban megrendezésre kerülő nyári olimpiai játékok lebonyolítása rendhagyó tényező lesz a képletben. Anne Hidalgo polgármester bejelentette, hogy a nyári teraszokat éjfélig lehet használni, szemben a szokásos 22 órai zárással.

Erre többek között azért van szükség, mert egyes számítások szerint 42,6 millárd dollár megy el évente a térségben élők zajszinttel összefüggő orvosi kezelésére. Kevesen tudják, hogy a zajszennyezés a kézenfekvő halláskárosodáson túl stresszel összefüggő mentális betegségeket, rosszabb munkateljesítményt, alvászavart és szívproblémákat is okozhat hosszútávon.

Az EU-ban az emberek több mint 30 százaléka van kitéve 55 decibel feletti éjszakai zajszintnek, amely a WHO meghatározása szerint a szív- és érrendszeri rendellenességek és a magas vérnyomás küszöbértéke. Párizs új tervének célja, hogy a lakosok legalább 63 százaléka mentesüljön a túl hangos éjszakai zajoktól a jelenlegi 54 százalékkal szemben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)