A jövő városaiban okos megoldások biztosítják az ivóvizet

|

Az innovatív technológiák segítenek elkerülni a vízhiányt és az egészségi problémákat.

Hirdetés

Gyakran hangoztatott közhely, hogy a víz lesz a jövő egyik legértékesebb erőforrása, ahogy a klímaváltozás, az elsivatagosodás és általában, a környezetszennyezés miatt egyre csökken majd azoknak a száma, akik megbízható, biztonságos ivóvízhez férnek hozzá. Emiatt egyre fontosabbá válnak a különböző víztisztító, vízszűrő megoldások, mint például a Google anyavállalatának, az Alphabetnek a megoldása, amely a levegő nedvességtartamát megkötve állít elő tiszta vizet.

A víz megfelelő kezelése óriási üzletet is rejt: az Emergen Research tavaly szeptemberi elemzéséből derült ki, hogy az intelligens vízmenedzsment (smart water management) globális piaca 2028-ra eléri a szűk 19 milliárd dollárt - írja a Smart City Press.

Az intelligens technológiák csökkentik a vízpazarlást és (Fotó: Phoenix.gov)

Az intelligens technológiák csökkentik a vízpazarlást és (Fotó: Phoenix.gov)

A technológiát a lakók életének javítására bevető okosvárosok ugyanis, a technológiai fejlődésükkel párhuzamosan egyre inkább rá lesznek szorulva, hogy kellő hatékonysággal kezeljék a lakosság ivóvízzel kapcsolatos igényeit, valamint a szennyvíz megfelelő tisztítását. Erre annál is inkább szükség van, mivel a világ édesvíz-készletei egyre zsugorodnak, a már említett tényezők miatt, így egyre jobban rá leszünk szorulva a különféle technikai megoldásokra. Lássuk, milyen megoldások biztosíthatják az emberiség számára a tiszta vizet a közeli jövőben.

IoT és H₂O

Az internetre kapcsolódó eszközökből álló dolgok internete (Internet of Things - IoT) az ipari, logisztikai szektor és az okosotthon-technológia mellett a biztonságos ivóvízkészletek szempontjából is kulcsfontosságú. A valós idejű monitorozást lehetővé tévő digitális szenzorok segítségével hamar észlelhetővé válnak a csőrepedések vagy más jellegű műszaki problémák, ugyanakkor, a vízgyűjtő területeken folyamatosan figyelni lehet a víz mennyiségét és minőségét egyaránt.

Hirdetés

Az IoT-szenzorok emellett a víz kémiai összetételét, az abban oldott vegyületek mennyiségét és arányát is képesek mérni, azelőtt, hogy az eljutna a fogyasztókhoz. A jelentős mennyiségű adat feldolgozását megkönnyítő mesterséges intelligencia és neurális hálózatok pedig lehetővé teszik, hogy az ezzel foglalkozó szakemberek pontos és naprakész adatokat kapjanak a nagyvárosok vízellátásáról, az esetleges szennyeződések, elváltozások láttán pedig hamar be tudnak avatkozni, ha szükség van rá.

Az automatizált vízmérők és a hatékonyság

A digitális technológiák abban is segítenek, hogy a jelenleg még mechanikus elven működő vízmérők leolvasását automatizálják. Ezzel teljesen átalakulhatnak a vízfogyasztással kapcsolatos szokásaink, az anyagi szempontokkal együtt. Az automatizált vízmérők ugyanis sokkal pontosabban tudják mérni az elfogyasztott mennyiséget, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználók is részletesebb információkat kapjanak saját vízfogyasztásukról és megfelelő intézkedésekkel mérsékeljék azt. A lakossági és az üzleti felhasználók a hasonló módszerek használatával jóval hamarabb felismerhetik, ha valahol szivárgás található a rendszerben, így ezzel rengeteg felesleges költséget, és ami még fontosabb, rengeteg elpazarolt vizet takaríthatnak meg.

A szenzorok és a mesterséges intelligencia hatékonyabbá teszi a víz felhasználását, például a mezőgazdaságban (Fotó: NASA)

A szenzorok és a mesterséges intelligencia hatékonyabbá teszi a víz felhasználását, például a mezőgazdaságban (Fotó: NASA)

A két technológiát kombinálva pedig a szivárgó víz esetén akár távolról is könnyedén el lehet zárni a csapokat, szelepeket, így nem kell attól tartani, hogy elázik az alsó szomszéd, mire hazaérünk, de attól sem, hogy a szívünkhöz kapnánk a hó végi közműszámla láttán.

A mesterséges intelligencia alkalmazása emellett jelentősen növelheti a vízfelhasználás hatékonyságát, a víztisztító üzemekben, vagy épp a mezőgazdasági területeken, ahol öntözésre használnak fel jelentős mennyiséget.

Az intelligensebb vízfelhasználással csökkenthető a lakott területeket érintő vízhiányos időszakok mértéke, még akár úgy is, hogy ahhoz nincs szükség rendkívül költséges új infrastuktúra kiépítésére sem.

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)