Hirdetés

A jövő városaiban okos megoldások biztosítják az ivóvizet

|

Az innovatív technológiák segítenek elkerülni a vízhiányt és az egészségi problémákat.

Hirdetés

Gyakran hangoztatott közhely, hogy a víz lesz a jövő egyik legértékesebb erőforrása, ahogy a klímaváltozás, az elsivatagosodás és általában, a környezetszennyezés miatt egyre csökken majd azoknak a száma, akik megbízható, biztonságos ivóvízhez férnek hozzá. Emiatt egyre fontosabbá válnak a különböző víztisztító, vízszűrő megoldások, mint például a Google anyavállalatának, az Alphabetnek a megoldása, amely a levegő nedvességtartamát megkötve állít elő tiszta vizet.

A víz megfelelő kezelése óriási üzletet is rejt: az Emergen Research tavaly szeptemberi elemzéséből derült ki, hogy az intelligens vízmenedzsment (smart water management) globális piaca 2028-ra eléri a szűk 19 milliárd dollárt - írja a Smart City Press.

Az intelligens technológiák csökkentik a vízpazarlást és (Fotó: Phoenix.gov)
Az intelligens technológiák csökkentik a vízpazarlást és (Fotó: Phoenix.gov)

Az intelligens technológiák csökkentik a vízpazarlást és (Fotó: Phoenix.gov)

A technológiát a lakók életének javítására bevető okosvárosok ugyanis, a technológiai fejlődésükkel párhuzamosan egyre inkább rá lesznek szorulva, hogy kellő hatékonysággal kezeljék a lakosság ivóvízzel kapcsolatos igényeit, valamint a szennyvíz megfelelő tisztítását. Erre annál is inkább szükség van, mivel a világ édesvíz-készletei egyre zsugorodnak, a már említett tényezők miatt, így egyre jobban rá leszünk szorulva a különféle technikai megoldásokra. Lássuk, milyen megoldások biztosíthatják az emberiség számára a tiszta vizet a közeli jövőben.

IoT és H₂O

Az internetre kapcsolódó eszközökből álló dolgok internete (Internet of Things - IoT) az ipari, logisztikai szektor és az okosotthon-technológia mellett a biztonságos ivóvízkészletek szempontjából is kulcsfontosságú. A valós idejű monitorozást lehetővé tévő digitális szenzorok segítségével hamar észlelhetővé válnak a csőrepedések vagy más jellegű műszaki problémák, ugyanakkor, a vízgyűjtő területeken folyamatosan figyelni lehet a víz mennyiségét és minőségét egyaránt.

Hirdetés

Az IoT-szenzorok emellett a víz kémiai összetételét, az abban oldott vegyületek mennyiségét és arányát is képesek mérni, azelőtt, hogy az eljutna a fogyasztókhoz. A jelentős mennyiségű adat feldolgozását megkönnyítő mesterséges intelligencia és neurális hálózatok pedig lehetővé teszik, hogy az ezzel foglalkozó szakemberek pontos és naprakész adatokat kapjanak a nagyvárosok vízellátásáról, az esetleges szennyeződések, elváltozások láttán pedig hamar be tudnak avatkozni, ha szükség van rá.

Az automatizált vízmérők és a hatékonyság

A digitális technológiák abban is segítenek, hogy a jelenleg még mechanikus elven működő vízmérők leolvasását automatizálják. Ezzel teljesen átalakulhatnak a vízfogyasztással kapcsolatos szokásaink, az anyagi szempontokkal együtt. Az automatizált vízmérők ugyanis sokkal pontosabban tudják mérni az elfogyasztott mennyiséget, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználók is részletesebb információkat kapjanak saját vízfogyasztásukról és megfelelő intézkedésekkel mérsékeljék azt. A lakossági és az üzleti felhasználók a hasonló módszerek használatával jóval hamarabb felismerhetik, ha valahol szivárgás található a rendszerben, így ezzel rengeteg felesleges költséget, és ami még fontosabb, rengeteg elpazarolt vizet takaríthatnak meg.

A szenzorok és a mesterséges intelligencia hatékonyabbá teszi a víz felhasználását, például a mezőgazdaságban (Fotó: NASA)
A szenzorok és a mesterséges intelligencia hatékonyabbá teszi a víz felhasználását, például a mezőgazdaságban (Fotó: NASA)

A szenzorok és a mesterséges intelligencia hatékonyabbá teszi a víz felhasználását, például a mezőgazdaságban (Fotó: NASA)

A két technológiát kombinálva pedig a szivárgó víz esetén akár távolról is könnyedén el lehet zárni a csapokat, szelepeket, így nem kell attól tartani, hogy elázik az alsó szomszéd, mire hazaérünk, de attól sem, hogy a szívünkhöz kapnánk a hó végi közműszámla láttán.

A mesterséges intelligencia alkalmazása emellett jelentősen növelheti a vízfelhasználás hatékonyságát, a víztisztító üzemekben, vagy épp a mezőgazdasági területeken, ahol öntözésre használnak fel jelentős mennyiséget.

Az intelligensebb vízfelhasználással csökkenthető a lakott területeket érintő vízhiányos időszakok mértéke, még akár úgy is, hogy ahhoz nincs szükség rendkívül költséges új infrastuktúra kiépítésére sem.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)