Hirdetés

Beüzemelték a világ legnagyobb napelemfarmját, ami 6 millió kilowattóra energiát fog termelni évente

|

A kínai létesítmény kapacitása egy kisebb országnak is elég lenne.

Hirdetés

A tiszta energiára való átállás mindannyiunk közös ügye. A fosszilis energiahordozók használata egyelőre még nem vehető ugyan ki a képletből, de az üvegházhatás fokozódása, vagyis a légkör átlaghőmérsékletének globális emelkedése miatt muszáj növelni az átállás tempóját.

Ugyan az egyéni erőfeszítésekre is nagy szükség van, ám a legnagyobbat olyan beruházások képesek lendíteni az ügyön, amelyek - a rendelkezésre álló erőforrások miatt - jóval túlmutatnak ezeken. Szerte a világban számos olyan erőmű van már, melyek a szél- illetve a napenergiát olyan mértékben képesek kihasználni, hogy eredményük szabad szemmel is jól látható.

Az elmúlt években egymást érték azok a beruházások, melyek ugyan nem szándékoztak egymással versengni, de mindig egyre magasabbra helyezték a lécet az energetikai szolgáltatók világában. Tavaly még az Indiában épülő Khavda napelemparkot tartották a leendő legnagyobb naperőműnek, mostanra azonban kihívója akadt a távol-keletről.

Hirdetés

Kína Hszincsiang tartományának északnyugati részében június 3-a óta üzemel a világ legnagyobb napelemparkja. A mintegy 200 000 hektáron elterülő létesítmény éves szinten valamivel több mint 6 milliárd kilowattórát képes termelni papíron, ez azonban a teljes kapacitásra vonatkozik, jelenleg ettől még egy picit elmarad.

A naperőművet a Power Construction Corporation üzemelteti, ami a kínai állam tulajdonában van. A beruházás egy igen ritkán lakott tartományban valósult meg, így teljesen megfelel az üzemeltető igényeinek, sőt akár szélturbinákkal is kombinálhatnák az erőművet a maximális helykihasználás érdekében.

A terület egy autonóm régió az országon belül. Körülbelül 25 millió lakosa van, és az elmúlt évtizedekben óriási fejlődésen ment keresztül. Egyébként voltak már korábban is hasonló gigaberuházások az országban, de ez a mostani éppen kétszer akkora kapacitású, mint a korábbi legnagyobb.

Kína vállalta, hogy 2060-ig karbonsemlegessé fog válni, de már az évtized végére szeretné legalább 1200 GW-ra növelni az ország megújuló energia-kapacitásait. A Power Construction Corporation erőműve egy jókora szeletet vállalt most magára ebből a vízióból.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)