Hirdetés

Az államtitkár után most a Fidesz frakció is az éves szaldó megtartását kéri Lantos Csabától

|

Lassan már mindenki visszavonulót vár a kormánytól napelem ügyben.

Hirdetés

Bombaként robbant a múlt héten az energiaügyi miniszter, Lantos Csaba bejelentése a napelem beruházásokat támogató éves szaldó-elszámolás jövő évtől való megszüntetéséről. A komoly társadalmi vitát kiváltó nyilatkozatot elsőként a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke, Kiss Ernő illette kritikával. A széles nyilvánosság előtt tett észrevételei főleg azt rótták fel a döntéshozóknak, hogy a kedvezményes elszámolási rendszer megszüntetése nemcsak az újonnan telepített rendszerekre vonatkozik, hanem a már meglevőkre is. Ez azon túl, hogy a legtöbb értelmezés szerint sértheti a jogbiztonság elvét, pofára ejtheti azokat, akik csak a kiszámítható és belátható idejű megtérülés miatt vállalták a beruházást.

A szövetség nyílt levélben kérte a minisztériumot a tervezett új szabályozás átgondolására, és ezzel párhuzamosan aláírás gyűjtésbe is kezdtek. Levelükben azt kérik a minisztériumtól, hogy a meglévő rendszerek esetében tartsák meg az éves elszámolást a tíz éves türelmi időszak lejártáig, hiszen az uniós direktíva csak a 2024 januárja után telepített rendszerek esetében írja elő ennek tilalmát.

Hirdetés

Ezt a kezdeményezést követte tegnap Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkárának megbeszélése a napelemes szervezetek képviselőivel. A megbeszélésen egyetértésre jutottak abban a felek, hogy a napelemes rendszert kiépített családok védelmét a már megvalósult beruházások tekintetében az éves elszámolás tudja csak biztosítani.

Ezután felgyorsultak az események. Először Czepek Gábor írt levelet a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal elnökének, hogy gondolja át az éves elszámolás lehetőségének megtartását. Ezt követte Kocsis Máté, aki a tegnap az általa vezetett Fidesz frakció nevében kérte a minisztert, hogy találjon mindenki számára megnyugtató megoldást a kialakult helyzet kezelésére.

Egyelőre itt tart a történet, amit most  körülbelül 200 ezer háztartásban követnek kéztördelve figyelemmel. Sokan már most úgy gondolják, hogy a kormány pozitívan fogja elbírálni az érintettek kérését, de ebben csak akkor lehetünk biztosak, ha erről bejelentés születik. Ha ez megtörténik, arról azonnal tájékoztatjuk olvasóinkat portálunk Facebook oldalán.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)