Hirdetés

Az MVM két éven belül 400 MW-tal növelné a megújuló kapacitásokat

|

Mátrai Károly szerint a középtávú stratégiák ezt lehetővé fogják tenni.

Hirdetés

Eseménydús év volt az idei energetika szempontjából hazánkban. A legjelentősebb esemény továbbra is a térségben zajló háború volt, mely az ország kitettsége miatt okozott bizonytalan és gondterhelt pillanatokat a fűtési szezon során. Bár a kormány továbbra is biztosította a rezsitámogatást a normál fogyasztás mértékéig, felhívták a lakosság figyelmét az energiatakarékossági alapvetések szem előtt tartására és a közületekben is meghoztak néhány egyszerű és betartható takarékossági intézkedést.

Az egyik legtöbbet emlegetett téma idén, főként az év második felében, a megújuló energiák otthoni használatának szabályozása volt. Az ősszel bejelentett napenergia-szabályozási módosítás az első pillanattól kezdve komoly ellenállásba ütközött a lakosság érintett csoportjának körében, de a döntéshozók végül gyorsan találtak olyan megoldást, ami megnyugtatóan rendezte a kérdést, sőt azóta további kérdésben is könnyítettek a feltételeken. A szélerőművek ügyében hosszú hallgatás után történt előremutató bejelentés a közelmúltban.

Hirdetés

A héten Mátrai Károly nyilatkozott az állami tulajdonú részvénytársaság jövőbeli terveiről. Az MVM Csoport vezérigazgatója a jövőbeni stratégia kialakítását az elmúlt időszak és a közeljövő  legfontosabb feladatának nevezte. Rámutatott, hogy az MVM csak stabil gazdálkodás mellett tudja biztosítani az ország energiaellátását, aminek érdekében idén végrehajtották az első zöldkötvény kibocsátását.

A vezérigazgató azt nyilatkozta a stratégia kialkításáról:

"Folyamatosan bővítjük megújuló termelési portfóliónkat, építünk és veszünk is PV erőműveket, ezzel párhuzamosan pedig elindítottunk három új CCGT kapacitás közbeszerzési eljárását, mivel a hatékony, gyorsindítású rendszerszabályozásra képes erőművekre a napenergia hasznosításának ugrásszerű bővülésével kimondottan nagy szükség van."

Mondandójában kitért arra, hogy  2025-re szeretné megduplázni az ország jelenlegi tisztaenergia-kapacitását. Ez jelenleg 408 MW, két év múlva a 800 MW-ot szeretnénk elérni. Ehhez a nap- és a  szélenergia mellett véleménye szerint szükség lesz geotermikus, nukleáris és hidrogénalapú energia felhasználására is. Érdemes továbbá PV erőművek telepítésében (napenergiát hasznosító) és a CCGT kapacitás (földáz és hidrogén elegyével működő alacsony kibocsátású technológia) növelésében is gondolkodni.

Végül kitért az energiafelhasználás lakossági mechanizmusainak átalakulására. Az elmúlt év adatai alapján a lakosság megértette a fogyasztási szokások átalakításának szükségét, ami főként a földgázfogyasztás mérhető visszaesésén figyelhető meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)