Hirdetés

Finomhangolást végez a januárban változó napelemes szabályozáson a kormány

|

Egy újabb dologban kedveznek az otthoni inverter tulajdonosoknak.

Hirdetés

Mint derült égből villámcsapás, úgy érkezett meg a nyári uborkaszezon utolsó hetében a hír, hogy minden otthoni naperőművet üzemeltető magánszemély és közület elveszíti január elsejétől az éves szaldó-elszámolás lehetőségét. Ezt a kedvezményes és belátható idejű megtérülést biztosító konstrukciót korábban mindenkinek engedélyezték az otthoni inverter telepítését követő első tíz évben. Sokan eleve ennek a kedvezménynek a tudatában mertek csak beruházni az átállásba, így nem is csoda, hogy komoly kritikák érték az átalakítást már az első pillanattól kezdve.

A döntéshozók a tiltakozások hatására gyorsan visszavonulót fújtak, és rövid gondolkodási idő után megalkották azt a köztes rendeletet, ami a kecske és a káposzta vonatkozásában is megnyugtató eredményeket hozott.

Hirdetés

Az új rendelettel az idén szeptember 7-ig bejelentett és 2025 december 31-ig megvalósuló beruházásokra továbbra is vonatkozik a 10 évig élő éves szaldó-elszámolás lehetősége, és a visszatáplálás tilalmát is szakaszosan feloldják a közeljövőben. Bár az eredeti rendelet csak az otthoni erőművekre vonatkozva hozta meg a kedvezőbb döntést, végül azt egy apró módosítással kiterjesztették a közületekre is.

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség héten tartott konferenciáján az illetékes Energiaügyi Minisztérium energiaátmenetért felelős helyettes államtitkára, Horváth Viktor amellett, hogy előadásában konkretizálta az új szabályozás legfontosabb részleteit, egy új engedménnyel is megörvendeztette az érintetteket. A szeptemberben bejelentett Napenergia Plusz Program, az eredeti változat szerint a legfeljebb 4 kW-os rendszer mellett 8 kWh-s tárolókapacitást engedélyezett. A most bejelentett változtatás szerint ez 5 kW-os rendszerre és 10 kWh-s tárolóra változott. Ezek tehát a maximális kapacitások, amikre még igénybe vehető a támogatás, ami a beruházás költségeinek kétharmadát állja.

A helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy január elsejétől ismét lehet visszatáplálni áramot a hálózatba az ország szolgáltatási területeinek 94 százalékán, ami nagyjából az összes háztartás 86 százalékát érinti. Bejelentette továbbá, hogy 2029-ig a kormány 6-700 milliárdot tervez költeni a hálózat fejlesztésére országszerte.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)