Hirdetés

Így spórolj otthon az energiával

|

A világítás, a víz, a fűtés és a hűtés mind olyasmi, ahol egy kis odafigyeléssel komoly megtakarítást érhetsz el.

Hirdetés

Egy kis odafigyeléssel és néhány eszköz cseréjével sok energiát megspórolhatsz a háztartásunkban. Ezzel nemcsak a pénztárcádnak teszel jót, hanem csökkented az ökológiai lábnyomodat, és egy kicsivel hozzájárulsz a Föld véges energiakészletének megóvásához is. Az alábbiakban az országos hálózattal rendelkező Praktiker szakértői segítenek az otthoni energiatudatosságban néhány tippel.

A legnagyobb hazai barkácsáruház szakértője szerint jelentősen csökkenthetjük a rezsiszámlánkat már néhány egyszerű, akár egy hétvége alatt elvégzett átalakítás segítségével is. Lássuk, mire érdemes figyelni!

Néhány korszerű aprósággal - például LED-égőkkel - komoly megtakarítást lehet elérni (Fotó: Unsplash/Mamun Srizon)
Néhány korszerű aprósággal - például LED-égőkkel - komoly megtakarítást lehet elérni (Fotó: Unsplash/Mamun Srizon)

Korszerűbb világítás = kevesebb energia

A tavasz beköszöntével fokozatosan nő a világosban töltött órák száma, fontos azonban tudni, hogy a korszerűtlen izzók befolyásolják otthonunk energiaigényét, így érdemes azokat korszerű, LED technológiás fényforrásokra cserélni. Ezek a hagyományos izzók áramszükségletének töredékét fogyasztják, és ma már széles kínálatból lehet választani akár teljesítmény, színhőmérséklet vagy típus alapján.

Hirdetés

Az izzók lecserélése után is sokat tehetsz a spórolásért: időzített kapcsolók és távirányítható aljzatok használatával kordában tarthatod áramfogyasztásodat, ezeket ráadásul nem csak lámpáknál, hanem egyéb elektronikai eszközeinknél is használhatod, hogy megelőzd a készenléti állapotban lévő vagy a konnektorban felejtett készülékeink (pl. telefontöltő) áramfogyasztását. A Praktiker szakértője szerint a takarékoskodás mellett a kényelmedet is szolgálja, ha mozgásérzékelőre kötöd a ritkán használt helységek vagy kültéri közlekedők, lépcsőfordulók világítását, így biztos lehetsz benne, hogy tényleg csak akkor világít, ha arra szükség van.

A tiszta víz érték

Ugyan a Föld nagy része tengerekkel, óceánokkal borított, a tiszta, emberi fogyasztásra alkalmas édesvíz az egyik legértékesebb természeti kincs, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy ne pazaroljuk el. Általános szabály, hogy ne folyasd feleslegesen a vizet, zárd el a csapot például fogmosáskor, és lehetőség szerint fürdés helyett zuhanyoz - egy víztakarékos zuhanyfejjel és termosztátos csapteleppel további értékes vízmennyiséget takaríthatsz meg.

Az otthoni vízfogyasztás tovább csökkentheted például víznyomáscsökkentő szerelvény alkalmazásával. Mára bizonyított tény, hogy a mosogatógépek a kézi mosogatáshoz képest energiatakarékosabbak, arra azonban érdemes figyelni, hogy szakszerűen pakold be, és akkor indítsd el, ha megtelt - ugyanez természetesen igaz a mosógépre is.

Ha kertesházban élsz, egy arra alkalmas esővíztárolóban gyűjtsd a lehullott csapadékot, és azzal locsolj. Érdemes figyelni arra, hogy lehetőség szerint a hajnali, kora reggeli órákban öntözd a kerti növényeinket - ebben egy időzítő kapcsoló és az esővíztárolóba helyezett szivattyú lehet a segítségedre.

Fűts okosan!

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a tavasz első hónapjaiban sem ritkák a fagyok, így ilyenkor sem késő figyelmet fordítani otthonunk fűtési rendszerének korszerűsítésére, karbantartására. Egy programozható termosztáttal könnyedén beállíthatjod, mikor nem tartózkodsz otthon, ilyenkor nem szükséges a megszokott hőmérsékletre felfűteni a lakást, wifis készülékkel pedig mindezt távolról is menedzselhető. A Praktiker szakértője szerint azonban nem érdemes teljesen leállítani a fűtést erre az időszakra, ha ugyanis a rendszernek újból teljesen fel kell fűteni, amikor hazaérsz, az sokkal nagyobb energiaráfordítással jár.

A fűtési szezon vége remek alkalom a karbantartásra, esetleg modern, energiahatékony rendszerek telepítésére. Ha erre nincs lehetőség, akkor is sokat tehetsz azért, hogy hidegebb tavaszi estéken energiatakarékosabb módon biztosítsd a megszokott kényelmedet, akár alternatív fűtési rendszerrel (pl. split klíma, kandalló), de filléres, ám hatékony megoldást jelent a radiátorok mögé felhelyezett hőtükör fólia is.

A legjobb energia a fel nem használt energia

Érdemes kiemelt figyelmet fordítani a lakás szigetelésére, amely télen-nyáron segít az energiafogyasztás csökkentésében, amiért a pénztárcád is hálás lesz, de a bolygó védelméhez is hozzájárulhatsz. A homlokzati és tetőszigeteléssel lehet a legnagyobb eredményt elérni, ugyanis ezeken a felületeken a legnagyobb a hőveszteség. A beruházás ugyan jelentős kiadással jár, de megtérülő befektetés, és növeli az ingatlan értékét is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)