Hirdetés

Ezzel az eszközzel zöldebbé válhatnak az építkezések

|

A tervezéstől az építésig csökkenhetővé vált az építkezések környezeti terhelése.

Hirdetés

Az építőipar szén-dioxid kibocsátásának drasztikus csökkentését segíti az a kalkulátor, amit a az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldásokkat fejlesztő Schneider Electric, az építési és épületinformációs modellező (BIM) szoftvereket fejlesztő RIB, és az eszközt fejlesztő Building Transparency tett elérhetővé a közelmúltban.

A "szén-dioxid kalkulátor" olyan környezetvédelmi terméknyilatkozatokat tartalmaz, amelyek alkalmazásával az építőanyag-beszerzők, fejlesztők, illetve kivitelezők a teljes tervezési és építési folyamatban nyomon követhetik a felhasznált anyagok karbonlábnyomát, és az információk birtokában törekedhetnek az építőipar karbonsemlegesítésére. Becslések szerint a globális szén-dioxid-kibocsátás 40 százalékáért felelősek az épületek és azok építési folyamatai.

A szén-dioxid kalkulátor segítségével környezetkímélőbbé lehet tenni az építkezéseket és az épületeket is (Fotó: Unsplash/Josh Olalde)
A szén-dioxid kalkulátor segítségével környezetkímélőbbé lehet tenni az építkezéseket és az épületeket is (Fotó: Unsplash/Josh Olalde)

A szén-dioxid kalkulátor segítségével környezetkímélőbbé lehet tenni az építkezéseket és az épületeket is (Fotó: Unsplash/Josh Olalde)

Az építési és épületinformációs modellező (BIM) szoftverek területén az elmúlt időszakban hatalmas fejlődés történt, így ezek az eszközök egyre fontosabb szerepet játszanak abban, hogy alacsonyabb szén-dioxid kibocsátással lehessen építeni és üzemeltetni épületeinket.

A Schneider Electric és két partnere által nemrégiben elérhetővé tett szén-dioxid kalkulátor (Embodied Carbon in Construction Calculator - EC3) digitális környezetvédelmi terméknyilatkozatok (EPD-k) adatbázisát tartalmazza, amely könnyen felhasználható a fenntarthatósági teljesítmény értékelésére. Ez a technológia lehetővé teszi az építőiparban dolgozók számára, hogy pontosabban számoljanak az épületek szén-dioxid-kibocsátásával, már az épületinformációs modellezés során.

Hirdetés

A kalkulátor forradalmasíthatja azt, ahogyan az építőanyag-beszerzők, fejlesztők, kivitelezők nyomon követhetik a CO2-kibocsátást. Azáltal, hogy már az építéshez felhasznált anyagokról is rendelkezésre állnak a karbonlábnyomukat mutató információk, az érintett piaci szereplők képesek lesznek egy adott projekt teljes szén-dioxid-kibocsátásának pontos felmérésére. Ezzel az információval felvértezve pedig megalapozott döntéseket hozhatnak a kisebb CO2-kibocsátású alapanyagok beszerzése, vagy akár a környezetvédelmi szabályozás során megállapított határértékek kapcsán. A kalkulátorban a világon először érhető el több ezer digitális EPD egy ingyenes, nyílt forráskódú adatbázisban.

Egy másik, nemrégiben kifejlesztett megoldás révén pedig a felhasználók kiszámolhatják az épületeknél alkalmazott alkotóelemek karbonlábnyomát is. A Schneider Electric azzal támogatja ügyfeleit a nettó zéró kibocsátás elérésében, hogy mindkét megoldást elérhetővé teszi számukra, ezáltal ők pontosan tudják, mekkora CO2-kibocsátással jár az építkezés teljes folyamata.

Kifutottunk az időből, kibocsátásunk drasztikus csökkentése nélkül egyenesen az klímakatasztrófa felé tartunk. Azonban ha nem látjuk, mi a probléma, a megoldást sem tudjuk megtalálni. Ezért a karbon-kalkulátor alapvető szolgáltatás az iparág számára, amely segíti a szervezeteket abban, hogy lássák az általuk kibocsátott szén-dioxid mennyiségét, és azonnal cselekedjenek"

- mondta el Olivier Blum, a Schneider Electric energiagazdálkodási területért felelős ügyvezető alelnöke.

A kalkulátor segítségével akár 60 százalékkal is csökkenthető az építkezések környezeti terhelése (Fotó: Unsplash/Avel Chuklanov)
A kalkulátor segítségével akár 60 százalékkal is csökkenthető az építkezések környezeti terhelése (Fotó: Unsplash/Avel Chuklanov)

A kalkulátor segítségével akár 60 százalékkal is csökkenthető az építkezések környezeti terhelése (Fotó: Unsplash/Avel Chuklanov)


A Schneider Electric Fenntarthatósági Kutatóintézetének friss elemzése szerint a jelenlegi 2-3-szorosára kellene gyorsítani az épületfelújítások ütemét Európában, hogy sikerüljön elérni a Párizsi Megállapodásban megfogalmazott célokat, és a globális felmelegedés mértéke ne lépje túl a másfél fokot az ipari forradalom előtti időszakhoz képest. Európában évente az épületállomány mindössze 1-1,5 százalékát újítják fel, az ilyen felújítások ütemének pedig el kellene érnie az évi 3 százalékos szintet a párizsi egyezményben foglaltak teljesítéséhez.

A fenntartható épületek-beruházások legnagyobb akadálya továbbra is pénz kérdése, holott a szén-dioxid-mentesítő technológiákba, a digitális és a városi ökoszisztéma-szolgáltatásokba való befektetés valamennyi érdekelt fél számára maximális értékteremtést eredményezhet. Ráadásul az energiahatékonysági technológiák a földrajzi elhelyezkedéstől és a meglévő eszközök minőségétől függően akár 10-60 százalékos energiafogyasztás-csökkentést is eredményezhetnek. A digitális energiahatékonysági megoldások használata pedig 20-30 százalékos szén-dioxid-csökkentést jelentene az épületállomány egészében, ami azt jelenti, hogy az átlagos 8 évnél jóval rövidebb idő alatt megtérülnek ezek a befektetéseket és hoznak komoly költségmegtakarítást a beruházók és az üzemeltetők számára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)