Hirdetés

Elköszönne az EU az eldobható poharaktól és a minisamponoktól

|

Jöhetnek a visszaváltható műanyagpalackok is.

Hirdetés

Többször írtunk már a műanyaghulladék problémájáról, ami akkora probléma, hogy az űrből is látszik. A műanyagok mellett azonban a más jellegű, eldobható, egyszer használatos tárgyak sem túl fenntarthatóak, különösen, mivel az újrahasznosítás jelenleg egyáltalán nem nevezhető hatékonynak.

Ezen szeretnének változtatni az Európai Unió törvényhozói, akik most egy átfogó törvényjavaslatot készítenek elő - írja a The Guardian brit lap. A tervezet többek között betiltaná a szállodákban használt kisméretű samponok és tusfürdők csomagolását, de a kávézók és éttermek eldobható papírpoharait is száműzné a kontinensről.

A törvényjavaslat szerint a kávézókba vinni kell majd a saját poharunkat vagy bögrénket (Fotó Unsplash/Archer Fu)
A törvényjavaslat szerint a kávézókba vinni kell majd a saját poharunkat vagy bögrénket (Fotó Unsplash/Archer Fu)

A tegnap nyilvánosságra hozott törvényjavaslatból az is kiderül, hogy az unió területén bevezetnék a visszaváltható műanyag üdítősflakonok és fémdobozok használatát, de leszámolnának azzal a gyakorlattal is, hogy a különféle webshopok egészen apró árucikkeket is túlméretezett, műanyaggal kipárnázott dobozokban juttassák el a megrendelőkhöz.

Hirdetés

A tervezetet a tagállamoknak és az Európai Parlamentnek is jóvá kellene hagynia, hogy hatályba lépjen, erre azonban nagy szükség lenne a műanyag-, és egyéb csomagolási hulladék mennyiségének csökkentésére. Az EU szakértőinek becslése szerint az újonnan legyártott műanyagok 40 százalékát, a papíráru 50 százalékát csomagolásra használják, a logisztikai szektor pedig az ilyen "szűz", azaz soha újra fel nem használt anyagok egyik legnagyobb fogyasztója.

Emlékezetes, hogy 2019-ben az EU betiltotta a leggyakoribb, egyszer használatos műanyagtermékeket, például a szívószálakat, műanyag evőeszközöket és hasonlókat - igaz, hogy a 2020-ban kirobbanó koronavírus világjárvány valamelyest lelassította ennek a törvénynek az alkalmazását, mivel a fertőzésveszély miatt sok helyen visszahozták a műanyag csomagolóanyagokat és eldobható evőeszközöket.

Szabályoznák azt is, hogy a webshopok dobozai mennyire lehetnek üresek (Fotó: Rampak)
Szabályoznák azt is, hogy a webshopok dobozai mennyire lehetnek üresek (Fotó: Rampak)

Az Európai Unió statisztikái szerint egy átlagos európai ember egy év alatt körülbelül 180 kilogramm cosmagolási hulladékot hoz létre, ráadásul az évtized végére ez közel 20 százalékkal is több lehet.

A mostani javaslat célszámokat is megfogalmaz a tagállamok számára: ezek értelmében a csomagolási hulladék egy főre eső mennyiségét 2040-re 15 százalékkal kellene csökkenteni a 2018-as értékekhez képest. Az EU döntéshozói szerint ezt leginkább azzal lehet elérni, ha újra felhasználjuk a csomagolóanyagokat, a folyékony termékeknél pedig újra megtöltjük a flakonokat, fémdobozokat és hasonlókat. Az e-kereskedelmi cégek csomagolási gyakorlatát pedig úgy szigorítanák, hogy egy kartondoboz térfogatának legfeljebb 40 százaléka lehet üres.

A törvényjavaslat külön foglalkozik az úgynevezett "elkerülhető csomagolással", azaz az olyan termékekkel, amelyeknél feleslegesen alkalmaznak műanyag vagy egyéb csomagolóanyagot. Ennek értelmében betiltanák a szállodai minisamponokat és tusfürdőket, illetve a kis adagbanc somagolt zöldségeket és gyümölcsöket. A szállodákban, kávézókban és éttermekben pedig betiltanák a papírpoharak és tányérok használatát, ha a vendég helyben fogyaszt. A vendéglátósoknak 2040-ig pedig gondoskodnia kell róla, hogy az elvitelre kért ételek és italok legalább 40 százalékát újrahasznosítható vagy újratölthető edényekbe csomagolják, míg a kávézók esetében akkor lehetne elvitelre kérni a kávét, ha a vásárló hozza magával a saját poharát, termoszbögréjét.

A túlcsomagolás rendkívül zavaró az emberek számára és egyre jobban károsítja a környezetünket. Ezért több, többször használható csomagolást szeretnénk, mert az egyszerű újrahasznosítással nem tudjuk  kihúzni magunkat az egyre jobban növekvő szeméttengerből. A többször használható csomagolás, egy jól működő rendszerben környezetkímélőbb, mint az eldobható, egyszer használható lehetőségek

- mutatot rá Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke.

A bizottság emellett szeretné érthetőbbé tenni az újrahasznosítás rendszerét: egységesített címkézéssel érnék el, hogy a fogyasztók minden termékről pontosan tudják, hogy melyik hulladékgyűjtőbe kell kidobni.

Egy másik törvényjavaslat segítségével pedig a greenwashing jelenségének üzen hadat a szervezet: azt szeretnék elérni, hogy az olyan kifejezéseket, mint a  "biológiai alapú", "biológiailag lebomló" és "komposztálható", csak olyan termékeken lehessen megjeleníteni, amelyek bizonyos szabványoknak megfelelnek. Ennek értelmében a fogyasztókat tájékoztatni kellene arról, hogy az egyes termékek mennyi idő alatt bomlanak le, mennyi biomasszát használtak a gyártásuk során, illetve, hogy az adott árucikk alkalmas-e otthoni komposztálásra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)