Hirdetés

Ezekkel a tippekkel jelentősen csökkentheted az otthoni energiafogyasztást

|

Így készülhetsz a holnapi Környezetvédelmi Világnapra.

Hirdetés

Ha megbízható és takarékos háztartási gépeket, elektronikai készülékeket használunk, az jelentős szerepet játszhat ökológiai lábnyomunk csökkentésében, hiszen a hosszú élettartam és az energiatakarékos működés elengedhetetlen az otthonunk fenntartható működésének kialakításában.

A ma elérhető készülékek egyre okosabban és költségtakarékosabban működnek, de a régebbi berendezések megfelelő használatával is könnyedén spórolhatunk. A június 5-i Környezetvédelmi Világnap alkalmából az LG szakértői összegyűjtötték azokat a legfontosabb tudnivalókat, amelyekkel mi is sokat tehetünk az otthoni életünk zöldítéséért.

Az energiatakarékossághoz csupán egy kis odafigyelésre van szükség, még a régebbi háztartási gépek esetén is (Fotó: Unsplash/Robert Linder)
Az energiatakarékossághoz csupán egy kis odafigyelésre van szükség, még a régebbi háztartási gépek esetén is (Fotó: Unsplash/Robert Linder)

Az Európai Unióban a teljes energiafogyasztás negyedéért - Magyarországon harmadáért - a háztartások felelnek. Ha itthon az összes, 8 évnél idősebb, korszerűtlen mosógépet, hűtőt és fagyasztót modern készülékre cserélnék a háztartások, összesen évi több mint 1,2 millió tonnával lenne csökkenthető hazánk CO2-kibocsátása.

Hirdetés

Ezért sem mindegy, hogy milyen háztartási készülékeket választunk és azokat hogyan használjuk, mivel komoly összegeket spórolhatunk a rezsiköltségeinken, ezáltal pedig a környezetet is jobban óvhatjuk.

Általában elegendő a 30-40 fokos mosás

A mosógépek a legtöbb energiát a víz felmelegítéséhez használják, ezért átlagosan szennyezett ruhák esetén elegendő 30-40 fokos programot választani. Ha a mosógépünk rendelkezik gyorsmosási funkcióval, akkor annak használatával nem csak energiát, de időt is megtakaríthatunk. Fontos, hogy 1-2 ruhadarab miatt ne indítsuk el a gépet, ugyanakkor túlzsúfolni sem célszerű, mert az a mosás és az öblítés hatékonyságának kárára megy. Célszerű emiatt nagyobb kapacitású mosógépet használni, így kevesebb használat is elegendő ugyanakkora ruhamennyiség tisztán tartására. Amennyiben szárítógépet is használunk, érdemes a ruhákat a szárítás előtt minél nagyobb fordulatszámon centrifugálni - kivéve persze az igényes anyagú vagy vasalást igénylő ruhadarabokat.

Sokak szerint még ma is a kézi mosogatás a víztakarékosabb

Manapság is sokakban él az a tévhit, hogy a kézi mosogatás víztakarékosabb és rezsibarátabb, mint a mosogatógép használata. Ehhez képest, ha az egész Európai Unió átállna a gépi mosogatásra, évente összesen 92 terawattóra energiát és több mint hatmilliárd liter ivóvizet lehetne megtakarítani. Ez akkora vízmennyiség, ami elegendő lenne 2,5 millió olimpiai úszómedence feltöltéséhez.

A mosogatógépek esetében is érdemes megvárni, míg megtelik a készülék, és fontos a megfelelő program kiválasztása. Kevéssé vagy átlagosan szennyezett edények esetén elegendő alacsonyabb hőfokú tisztításra állítani. Nincs szükség vízpazarló kézi előmosogatásra vagy előöblítésre, mivel a maradékot könnyedén eltávolíthatjuk használt papírszalvétával. A legjobb eredmény elérése érdekében a bepakoláshoz kövessük a gyártó utasításait a használati kézikönyvben.

Szűk kamrába, tűzhely közelébe nem való hűtőszekrény

A hűtőt nem szabad sem a tűzhely közelébe állítani, sem közvetlen napsugárzásnak kitenni. A készülék hátulján lévő kondenzátorrácsnak a jó szellőzéshez tér kell, így a faltól tartsunk legalább 5 cm távolságot, de ne helyezzük a gépet szűk kamrába sem, félévente pedig portalanítsuk a rácsot. Rendszeresen ellenőrizzük, hogy jól zár, illetve szigetel-e az ajtó, a nem No Frost rendszerű készülékeket pedig évente kétszer olvasszuk le, mert az eljegesedett belső tér növeli az energiafogyasztást. Ha a hűtőnk rendelkezik energiatakarékos (Eco Friendly) üzemmóddal, 1-2 napnál hosszabb távollét esetén kapcsoljuk át erre a készüléket.

A klíma is rendszeres törődést igényel

Bár a forró nyári napokon nagy kísértés lehet a légkondicionálót jéghidegre állítani, ez sem a rezsiszámlának, sem az egészségünknek nem kedvez. A belső hőmérsékletet mindig a külsőhöz mérten állítsuk be: maximum 8-10 fok különbség legyen a kettő között, hogy a szervezetünknek legyen ideje alkalmazkodni, ha ki- vagy bemegyünk. Kerüljük a közvetlen légáramot is, tehát ne tartózkodjunk hosszabb ideig azon a helyen, ahová a klíma hideg levegőt fúj. Figyeljünk oda a klímaberendezés rendszeres karbantartására: minden szezon előtt tisztítsuk meg, igény esetén pedig cseréljük benne a szűrőket. Időnként szenteljünk figyelmet a kültéri egységnek is, amire, ha nagymennyiségű kosz rakódik, megnőhet az energiafelvétel.

Ha nem nézzük, kapcsoljuk ki a tévét!

Fedezzük fel és használjuk ki a beépített, energiatakarékosságot szolgáló funkciókat a tévén, mint például egyes modelleken a környezeti fénytől függő automatikus fényerőszabályozást, az energiatakarékos üzemmódot, zenehallgatás esetén a képernyőkímélőt, illetve az időzített kikapcsolást. Ha senki nem nézi épp a tévét, kapcsoljuk ki.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)