Hirdetés

Újra berobban a hőség, így hűtheted le az otthonodat energiatakarékos trükkökkel

|

Az energiaárak drasztikus emelkedését elnézve jól jönnek majd a házi praktikák.

Hirdetés

Mostanra talán mindenki túl van az első sokkon, amit a kormány eheti bejelentése okozott, az energia, azaz a villamos áram és a földgáz árának vérfagyasztóan durva várható emelésével kapcsolatban. Bár még sok a bizonytalanság a kérdést illetően, szinte biztos, hogy komoly spórolásra lesz szükség az előttünk álló időszakban. Ehhez adtunk már pár energiatakarékossági tippet, PCWorld-ös kollégáink pedig összegyűjtötték, hogy otthon milyen kütyükre érdemes odafigyelni a villanyszámla csökkentése érdekében.

Jövő héten azonban újra kíméletlenül lecsap a kánikula, bár szerencsére egyelőre úgy tűnik, tartós hőhullámtól most nem kell tartani, azért így is egész héten 30 fok fölötti hőmérsékletekre lehet számítani nap közben. Aki megteheti, klímaberendezéssel védekezik a hőség ellen, aki azonban már az energiaárak jelentős megugrására készül, jól teszi, ha ehelyett más praktikákkal száll harcba a forróság ellen. Az alábbiakban - részben - olyan tippeket adunk, amellyel a mediterrán országokban élők már évszázadok óta hűsítik magukat a kánikulában.

A hideg zuhany a legjobb barátod

Rögtön két legyet üthetünk egy csapásra, a hideg vízhez ugyanis se áramra se földgázra nem lesz szükség. Cserébe hatékonyan lehűthetjük magunkat, ráadásul, ha nem töröljük magunkat teljesen szárazra, a bőrünkről párolgó vízcseppek hosszabb időn át segítenek megtartani a hőérzetünket a komfortosabb tartományokban. Csupán arra ügyeljünk, hogy ha nagyon felhevültünk, fokozatosan hűtsük le a vizet, hogy ne érje túl nagy hősokk a szervezetünket.

Már a látvány is frissítő (Fotó: Unsplash/Chandler Cruttenden)
Már a látvány is frissítő (Fotó: Unsplash/Chandler Cruttenden)

Már a látvány is frissítő (Fotó: Unsplash/Chandler Cruttenden)

Ha nincs időnk vagy lehetőségünk a zuhanyzásra, gyorsan lehűthetjük magunkat, ha a csuklónkat vagy a bokánkat locsolgatjuk hideg vízzel. Itt is csak a mértékletességre kell figyelni, a hosszú ideig tartó hűtés ugyanis nem tesz jót.

Vezess be sziesztát!

Ha megtehetjük, igyekezzünk a nap legmelegebb időszakában pihenni, de legalábbis tartózkodni a nagyon megerőltető tevékenységektől. Amennyiben lehetőségünk van rá, ne menjünk ilyenkor a szabadba, és lehetőleg ne tervezzünk jelentős koncentrációt igénylő feladatokat erre az iődszakra - ehelyett inkább a hűvösebb esti vagy hajnali órákat célozzuk meg, máris sokkal hatékonyabbak leszünk a kánikula során.

A legmelegebb órákban jelentősen csökken a hatékonyságunk (Fotó: Unsplash/Jamie Street)
A legmelegebb órákban jelentősen csökken a hatékonyságunk (Fotó: Unsplash/Jamie Street)

A legmelegebb órákban jelentősen csökken a hatékonyságunk (Fotó: Unsplash/Jamie Street)

Ki korán kel, nem üti meg a guta

Az előző pont folytatásaként akár rendszert is csinálhatunk belőle, hogy a forróbb napokban-hetekben jóval korábban kerlünk fel. Ez egy kis hozzászokást igényel, cserébe élvezhetjük a hűvösebb hajnali órákat, ráadásul, a délutánunk, esténk egy része felszabadul, hiszen addigra elvégeztük az aznapi teendőinket.

Hajnalban még elviselhető a hőmérséklet, ilyenkor lehetsz a leghatékonyabb (Fotó: Unsplash/Simon Wilkes)
Hajnalban még elviselhető a hőmérséklet, ilyenkor lehetsz a leghatékonyabb (Fotó: Unsplash/Simon Wilkes)

Hajnalban még elviselhető a hőmérséklet, ilyenkor lehetsz a leghatékonyabb
(Fotó: Unsplash/Simon Wilkes)

Ráadásul, ha még egy kis mozgást is beiktatunk a kora reggelünkbe, még a hőség ellenére is energikusabbak leszünk nap közben, mintha az íróasztalba kapaszkodva próbálnánk átvészelni a legmelegebb órákat, valami látszattevékenység szerű munkával.

Szintén jó ötlet a főzést-sütést a korai órákban letudni, hiszen kinek van kedve a 200 fokos sütőnek a közelébe menni a legforrób órákban?

A feszülős ruhákat inkább hanyagold!

Érdemes megnézni, hogy a forróbb területeken élő népek jellemzően buggyos, laza szabású ruhákban, köpenyekeben, köntösökben járnak, amelyek lehetőség szerinht valamilyen természetes anyagból - pamutból, vászonból - készülnek.

Hirdetés

A bő szabás lehetővé teszi, hogy ha egy picit is mozog a levegő, az átjárja a ruházatunkat is, illetve a bőrünknek is hagy egy kis helyet lélegezni. Ez az izzadást is mérsékli, és általában kényelmesebben fogjuk érezni magunkat a 30 fok feletti hőmérsékletben, mintha második bőrként tapadna ránk a farmer vagy a szűk felső.

Nedves ruha, nedves lepedő

A párolgás a legjobb barátunk a hőségben, ezt kihasználhatjuk, akkor is, ha fel vagyunk öltözve. Fontos, hogy nem kell eláztatni a felsőnket, elég, ha spriccelünk rá egy kis vizet, hogy a felületéről párologva hűtse a testünket. Ugyanezt a trükköt az ágyon fekve is bevethetjük, persze itt is érdemes vigyázni rá, hogy ne legyen túl vizes a lepedő, hogy ne tegyen kárt a matracban, illetve túl hideg se legyen, hiszen nem túl kellemes dolog a hőhullám közepén megfázni.

Teregess a szobában!

Elsőre furcsának tűnik az ötlet, pedig a párolgás itt is besegít a kánikula elleni küzdelembe. Ha épp mostunk, és megtehetjük, ne a szabadban teregessünk, a szobában száradó ruhák ugyanis nagyon hatékonyan tudják hűteni a helyiséget. A penészedést megelőzendő az ablakot azért résnyire kinyithatjuk, hogy a textilből kiszabaduló vízcseppek valahová el is tudjanak távozni.

A szobában száradó ruhák segítenek elviselni a meleget (Fotó: Unsplash/Uby Yanes)
A szobában száradó ruhák segítenek elviselni a meleget (Fotó: Unsplash/Uby Yanes)

A szobában száradó ruhák segítenek elviselni a meleget (Fotó: Unsplash/Uby Yanes)

Hidratálni, hidratálni, hidratálni!

A kellő mennyiségű folyadékbevitelre egyébként is nagy szüksége van a szervezetünknek, a forró napokon azonban jelentősen megnőhet a folyadékigényünk. Fontos, hogy ilyenkor érdemes elfelejteni az alkoholt, de a kávéfogyasztást is érdemes mérsékelni, annak vízhatjó hatása miatt.

Jó megoldás lehet viszont a mentatea fogyasztása, amely a benne lévő természetes mentolnak köszönhetően stimulálja a testünk hőreceptorait, azt az érzetet keltve, mintha hűvösebb lenne a tényleges hőmérsékletnél. Hidegen is fogyasztható, azonban a közel-keleti kultúrákban nem véletelnül fogyasztanak tűzforró teát a nagy melegben, ez ugyanis jelentősen képes csökkenteni a hőérzetünket - fogyasztás után.

Használj légkondi helyett ventilátort!

Egy megfelelően beállított ventilátor egy klímaberendezésnél lényegesen kisebb energiafogyasztással jelentősen tudja csökkenteni a hőérzetünket, pusztán azáltal, hogy megmozgatja a szoba felmelegedett levegőjét.

A ventilátor sokoldalú felhasználási lehetőségeket tartogat a szobák hűtésére (Fotó: Unsplash/Delaney Van)
A ventilátor sokoldalú felhasználási lehetőségeket tartogat a szobák hűtésére (Fotó: Unsplash/Delaney Van)

A ventilátor sokoldalú felhasználási lehetőségeket tartogat a szobák hűtésére
(Fotó: Unsplash/Delaney Van)

A készüléket állítsuk szembe egy nyitott ablakkal, a szoba túlsó végén, ezáltal beindítjuk a légmozgást a lakásban, ami valamivel elviselhetőbbé teszi a hőséget. Ha pedig olyan szerencsések vagyunk, hogy az ablakunk valamilyen árnyékos területre néz, tegyük a fordítottját: a ventilátort állítsuk egyből a nyitott ablakhoz, mintha az utcát akarnánk hűteni. Ez azt fogja eredményezni, hogy a ventillátor "behúzza" a pár fokkal hűvösebb levegőt a szabadból.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)