Hirdetés

Megjött a bejelentés, amire a napelemesek vártak

|

Az energiaügyi miniszter a Facebookon közölte, hogy mi lesz az éves elszámolással a továbbiakban.

Hirdetés

Végére ért az otthoni napelemrendszer-tulajdonosok múlt szombat óta folyó kálváriája. Lantos Csaba a Facebookon jelentette be az éves szaldó-elszámolás megtartását a már megvalósult beruházások esetében. A nagy társadalmi felhördülést kiváltó múlt heti tervezet ennek épp az ellenkezőjét tartalmazta. Január elsejétől minden napelemesnek kötelező jelleggel úgynevezett bruttó elszámolásra kellett volna átállnia. Bár egyszer sem fejtették ki, hogy ez pontosan mit jelent, nagyjából a havi elszámolással egyenértékű rendszert feltételezett mindenki.

A héten többen megszólaltak az ügyben. Kiss Ernő a Magyar Napelem Napkollektor Egyesülethez tartozók nevében kérte a szaktárcát az inverter tulajdonosok beruházási megtérülésének védelmében a tervezett új szabályozás felülvizsgálatára. Ezt követte Kocsis Máté hasonló kérése is a kormánypárt frakcióvezetőjeként. Időközben az Energiaügyi  Minisztérium államtitkára is levélben fordult Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal elnökéhez, hogy gondolja át, milyen lehetőségek vannak az éves elszámolás megtartására.

Hirdetés

A minden irányból érkező kérések végül tényleg értő fülekre találtak. A miniszter mai bejelentése biztosítja a már meglévő beruházások éves szaldó-elszámolásának lehetőségét, sőt a szeptember 7-ig benyújtott kérvények alapján azoknak is, akik 2025 végéig be tudják fejezni az otthoni rendszer kiépítését.

Lantos Csaba hozzátette még, hogy a lehető leghamarabb megteremtik az új szabályozás törvényi hátterét, és igyekeznek a jövőben új utakat nyitni a további beruházások ösztönzésére. Akikre nem vonatkozik majd a tízéves intervallumban biztosított kedvezményes elszámolás, azok úgynevezett bruttó elszámolásra fognak átállni a jövőben. A bejelentés kitért arra is, hogy a hálózatra való visszacsatlakozások menetrendje legkésőbb októberben kerül kihirdetésre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)