Hirdetés

Nem lehetetlen, hogy 2030-ra a mostani mennyiség háromszorosát termeljük megújuló energiából

|

Az eredeti célkitűzés a duplázás volt, de szép számban vannak országok, amik ezt már most túlteljesítik.

Hirdetés

Alig egy hét van már csak a nagy klímavédelmi világtalálkozó, a COP28 kezdetéig. Lesz mit megvitatni a várva várt eseményen, amit idén Dubajban rendeznek meg. A rendezvényen elnöklő Sultan Ahmed Al Jaber, az Egyesült Arab Emírségek ipari és technológiai minisztere meglehetősen borúlátó nyilatkozatot hozott nyilvánosságra szeptemberben, melyben kételyeinek ad hangot a közösen kitűzött célok tarthatóságával és a várható eredményekkel kapcsolatban. Most az Ember, egy amerikai agytröszt szervezet árnyalta ezeket a borúlátó hangokat, hozzáadva más szempontokat, prognózisokat a diskurzushoz.

A megalakulásakor a szén használatának visszaszorítását zászlajára tűző szervezet napokban megjelent elemzése szerint időarányosan számos ország jó úton halad a nemzeti célkitűzések teljesítése felé, sőt jó eséllyel túl is szárnyalják azt  a 2030-as céldátum elérése előtt.

Hirdetés

A jelentés az Unió és további 57 ország megújuló energiaforrásokra vonatkozó vállalását vizsgálja, amelyek együttesen a globális energiaszektor kibocsátásának 90 százalékáért felelősek. Ha a célok megvalósulnak, a globális megújulók kapacitása 2030-ra eléri a 7,3 terawattot, ami több mint kétszerese a 2022-es 3,4 terawattnak.  Jelen állás szerint akkor lenne "csak" kétszerese a megújulók mennyisége 2030-ig a mostaninak, ha tartanánk az átállás jelenlegi tempóját, de a növekedési görbe, ennél is nagyobb gyarapodást jelez előre. Ebben az ütemben sokkal valószínűbb, hogy inkább háromszorosát építjük ki a jelenlegi tiszta energiát biztosító infrastruktúrának a céldátumig.

Az Ember jelentése szerint a jelenlegi nemzeti célkitűzések figyelmen kívül hagyják a megújuló energiaforrások közelmúltbeli felgyorsulását. Huszonkét országban már most is annyi projekt áll fejlesztés alatt, ami jóval túlmutat a célkitűzésben megjelölteken, és további tizenkét ország fejlesztései haladnak gyorsabb ütemben, mint ami az eredeti célkitűzésekhez szükséges. Az optimista következtetések mellett a jelentés szerint ez az érintett országokat akár célkitűzéseik felülvizsgálatára is ösztönözhetné.

Eddig tíz olyan ország van, amely már inkább a háromszorosára növelné megújulóenergia-termelési kapacitását, de kisebb mértékben további harminckettő is felfelé módosította 2030-ra tett vállalásait. A jelentés kiemeli azokat az országokat is, melyeknek még sok tennivalójuk van a felzárkózás érdekében: Japán, Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek és Ausztrália nem áll túl jól ebből a szempontból.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)