Hirdetés

Olyan napelemes lakossági fogyasztók is szaldóelszámolásban maradhatnak, akikről korábban szó sem volt

|

Azokat érinti a továbbiakban is a kedvezmény, akik 2013 után végeztek bővítést az otthoni erőművön.

Hirdetés

A tavalyi év második felében majdhogynem minden hétre jutott egy új hír, bejelentés napelemes ügyben, és nincs még vége a kiegészítéseknek, módosításoknak. Mikor már azt gondolnánk, hogy átlátjuk a helyzetet, mindig jön egy új nyilatkozat, ami újraírja az érvényben lévő direktívákat.

Az utolsó információ az elszámolásokról az volt, hogy - a tavaly szeptember 7-ig benyújtott pályázatokkal bezárólag - akik már rendelkeznek inverterekkel, azoknak a beruházás első tíz évében jár a szaldóelszámolás. Ez a konstrukció sokáig nyújtott vonzó alternatívát azoknak, akik belátható időn belüli megtérülés reményében fektettek be a tiszta energiát termelő otthoni erőműbe.

Mindamellett, hogy a szaktárca kidolgozott egy új ösztönző programot, ami a jövőben is lehetővé teszi, hogy állami segítséggel, kedvező feltételek mellett telepíthessünk napelemeket az ingatlanunkra, a héten tovább bővítették azon fogyasztók körét, akik élhetnek a szaldóelszámolással.

Hirdetés

A hét elején több HMKE (háztartási méretű kiserőmű) tulajdonosa jelezte, hogy levelet kaptak a közülettől, miszerint az előzetes tájékoztatással ellentétben ők is maradhatnak szaldóelszámolásban. Ez a könnyítés - mint utóbb kiderült - olyan ügyfeleket érint, akiknek 10 évvel ezelőtt már volt otthoni rendszerük, de ezt követően bővítést végeztek rajta. Értesülések szerint ennek okai az új jogszabályokban keresendők.

A 10 év letelte után idén 3300 ügyfél került át szaldóból bruttó elszámolásba az MVM tájékoztatása szerint. Közülük összesen néhány tucatot érint a most bejelentett könnyítés. Az MVM kiadott egy közleményt is a tisztánlátás érdekében:

"Az MVM értelmezése alapján a HMKE rendszer bővítéstől számítva 10 évig maradhat szaldóelszámolásban az ügyfél. Az egyetemes szolgáltató, illetve a kereskedő az elosztói engedélyesektől kapott állomány alapján végzi el az ügyfelek átsorolását és kiértesítését. Mindösszesen 13 esetben, 10 egyetemes szolgáltatásban vételező és 3 versenypiaci ügyfél esetében volt szükség utólagos pontosításra. Ezen ügyfeleinket már január közepén tájékoztatta társaságunk arról, hogy továbbra is maradhatnak a számukra kedvezőbb szaldóelszámolásban."

Az OPUS-TITÁSZ ügyfelei közül saját tájékoztatásuk szerint körülbelül további 100 fogyasztót érint a kedvezmény meghosszabbítása, amiről már postai úton megkapták a szükséges tájékoztatást:

"Közel 100 ügyfelünk esetében történt téves kiértesítés, de a fogyasztóink közül senki nem lett tévesen átsorolva, egyetlen fogyasztót sem ért hátrány vagy kár. A kiértesítések korrekciója pedig megtörtént az érintettek felé."

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)