Hirdetés

Összeállni látszik a beígért új napelemes ösztönző program

|

A napokban jelent meg az ezt szabályozó rendelet.

Hirdetés

A nyár vége és a kora ősz az inverter-tulajdonosoknak elég hektikusan telt, alig győzték kapkodni a fejüket. A kormányzat szakpolitikusai először meglebegtették a meglehetősen kedvezőtlen visszatáplálási tilalom szakaszos feloldását, majd állóvízbe dobott kőként hatott a hír az éves szaldó-elszámolás teljeskörű beszűntetéséről. Az ezt követő zúgolódás végül újratervezésre késztette a szakminisztériumot, és végül a konstruktív egyeztetések eredményeként egészen kielégítő szabályozás született.

Már ekkor ígéretet tett az Energiaügyi Minisztérium, hogy újabb ösztönzőket fognak találni a napelemesek körének további bővítéséhez. Ezt hivatott most szolgálni a frissen bejelentett Napenergia Plusz Program, mely a technológia lakossági felhasználású telepítsének támogatási módjait tartalmazza.

Hirdetés

Az új program részletei csütörtökön jelentek meg a Magyar Közlönyben. A kormányrendelet egy 75 milliárdos keretösszegű pályázatot hirdet meg vissza nem térítendő támogatásra háztartási méretű naperőművek létesítésére, melyek költsége 65 százalékban fedezhető a támogatásból. Egy fontos különbség az eddigi programokkal szemben, hogy a pályázóknak a dotációért cserébe vállalniuk kell energiatároló egység telepítését is.

Azokra tehát, akik 2024. január elsejét követően telepítenek ivertereket otthonukban, már ez a támogatás és a bruttóelszámolás rendszere vonatkozik. A pályázó tehát vállalja, hogy a támogatásból, mely az összes költség 65 százalékát teheti ki, telepíti otthonában a maximum 4 kW teljesítményű napelemrendszert, és a legfeljebb 8 kWh-s tárolóegységet.

A program pénzügyi hátterét az EU Energia- és klímapolitikai modernizációs rendszere biztosítja.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)