Hirdetés

A Tesla technológiai újításával a jövőben gyorsabb lehet a fejlesztés és a gyártás

|

Ha beválnak a tervek, beteljesítve Elon Musk ambíciózus célkitűzéseit akár felére csökkenthetik a gyártási költségeket.

Hirdetés

Mozgalmas év van az elektromos autózás úttöröjének számító Tesla háza táján. A Cybertruck idei megjelenésén, a Model 3 megújulásán és két másik modell olcsóbb változatának belengetésén túl, egy 25 000 dolláros olcsónak számító autót, és egy robottaxit is piacra készül dobni a világmárka. Néhány bennfentes nyilatkozatából kiderült, hogy a cég most egy technológiai újítással szeretné egyszerűsíteni és olcsóbbá tenni a gyártás folyamatát.

Korábban a Cybertruck gyártásáról kiszivárgott fényképeken már látható volt, hogy próbálták minél nagyobb darabokban kiönteni az autó vázát. Ez a húzás amellett, hogy olcsóbbá teszi a gyártást, egy lényegesen merevebb, stabilabb szerkezetet eredményez.

Hirdetés

A médiának név nélkül nyilatkozó bennfentesek megerősítették azt az értesülést, miszerint a vállalat jelenleg azon dolgozik, hogy egy darabból tudja kiönteni a modelljeinek teljes alvázát. Ez már csak azért is óriási lépés lenne a költségek felezése irányába, mert alapesetben az alváz több száz apró darabból tevődik össze.

A tervezett újítások akár 18-24 hónapra is csökkenthetik a fejlesztés idejét, a korábbi 3-4 évvel szemben. Az első és hátsó felfüggesztést középen az akksival összekötő, egy darabból öntött alváz a tervek szerint először a "25 000 dolláros modellben" fog megjelenni, mely várhatóan 2025-ben kerül a piacra.

Sok múlik azon, hogy miként tudnak megtervezni és letesztelni egy ilyen nagy öntőformát a tömeggyártáshoz, valamint az, hogy tudnak üreges vázat integrálni az öntvénybe a súly csökkentése és a törésbiztonság javítása érdekében. A cég ehhez feltehetőleg 3D nyomtatásban járatos ipari szereplőket fog bevonni a tervezés folyamatába.

A szivárogtató források közlése szerint Elon Musk régi elképzelése válik valóra azzal, hogy az alvázat, illetve az egész platformot egy darabból fogják kiönteni. Ez kezdetben egy kockázatos és költséges vállalkozásnak indult, de mostanra beigazolódni látszik a techguru elképzelése, és úgy tűnik, valóban nyerni fog az ügyön.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)