Hirdetés

A Volkswagen is elindította saját önvezető autós programját

|

Az első két tesztautó már el is kezdte róni az utakat.

Hirdetés

Míg Elon Musk arra számít, hogy a Tesla autói már az idén elérhetik a teljes önvezetést, a Volkswagen, némileg lemaradva nemrég indította be saját projektjét, amely az önvezető járművek fejlesztésére irányul.

A német gyártó amerikai szárnya, a Volkswagen Group of America (VWGoA) első körben két Volkswagen ID. Buzz AD típusú kisbusszal kezdett kísérletezni a texasi nagyváros, Austin útjain. Az AD rövidítés az Autonomous Driving szavak kezdőbetűiből áll össze.

A Volkswagen ID. Buzz AD önvezető tesztautó Austin útjain (Fotó: Volkswagen)
A Volkswagen ID. Buzz AD önvezető tesztautó Austin útjain (Fotó: Volkswagen)

Az első fázisban egy virtuális kerítésekkel határolt (geofencing) területen, Austin belvárosában hajtják végre az első teszteket. A Volkswagen célja, hogy 2026-ra zéró emissziós, önvezető taxiszolgáltatást indítson az Egyesült Államok területén. Hasonló szolgáltatást egyébként már több cég, a Cruise és a Waymo is nyújt, egyelőre egyik sem megy zökkenőmentesen.

Hirdetés

A texasi tesztek során eleinte még humán sofőrök ülnek majd a volán mögött, de csak azért, hogy ha szükséges, be tudjanak avatkozni. A Volkswagen önvezető autóinak mozgását kamerák, radar és lidar eszközök teszik lehetővé.

A német autógyártó több technológiai céggel is partneri megállapodást írt alá: ilyen a gépi látást fejleszőt izraeli Mobileye - amelyet az Intel 2017-ben felvásárolt - korábban pedig az Argo AI-jal működtek együtt, de ez a megállapodás idén véget ért. A Volkswagen azonban legalább 100 szakembert elhozott a cégtől, hogy a saját önvezető taxiflottájuk szoftveres hátterét és biztonsági megoldásait létrehozzák.

Az ID. Buzz AD-k hamarosan megjelenhetnek európa útjain is, az önvezető taxiszolgáltatást pedig már 2025-től be szeretnék indítani, elsőként Hamburgban és környékén.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)