Hirdetés

Ezúttal az időjárás miatt „fagytak le” az önvezető taxik

|

Öt önjáró autó akasztotta meg San Francisco utcáin a forgalmat.

Hirdetés

San Francisco az amerikai tech-világ egyik központja, így nem véletlen, hogy tavaly ott kezdte meg a működését a Google anyacége, az Alphabet által alapított Waymo, amely elsőként nyújthatott önvezető taxiszolgáltatást az Egyesült Államokban. Ezt gyorsan követte a Cruise nevű vállalat is, amelynek autói még tavaly nyáron önállósították magukat és kisebb fennakadást okoztak a nagyváros autóforgalmában.

A Cruise-nak ezen felül is volt tavaly pár érdekes esete, például, amikor balesetbe keveredett az egyik járművük, vagy amikor az egyik önvezető autót megpróbálták igazoltatni a helyi rendőrök. Most azonban a konkurens Waymo robottaxijai okoztak kisebb kalamajkát a nagyvárosban - írja az InsidEVs.

A Waymo önvezető taxijait megzavarta a sűrű köd (Fotó: Waymo)
A Waymo önvezető taxijait megzavarta a sűrű köd (Fotó: Waymo)

A cég tisztán elektromos hajtású Jaguar I-Pace autókat alakított át önvezető taxivá, amelyek jellemzően megbízhatóan működnek, most kedden azonban egy kis időre megakasztották a forgalmat. Egészen pontosan öt autóról van szó, amelyek ugyanazon a helyen megálltak. Négy autó egymás mellett foglalta el a sávokat, míg egy ötödik a középső sávban táborozott le, a kora reggel munkába igyekvők legnagyobb bánatára.

Hirdetés

A furcsa üzemzavart egy olyan időjárási tényező okozta, ami nem kifejezetten ritkaság San Francisco környékén. Az önvezető autók ugyanis a sűrű köd miatt álltak le a nagyváros Balboa Terrace nevű régiójában és el sem mozdultak addig, amíg a köd egy picit el nem oszlott, ezzel viszont rövid ideig teljesen járhatatlanná tették az adott útszakaszt.

Chris Bonelli, a Waymo szóvivője elmondta, hogy a cég olyan szoftverfrissítésekkel tervezi fejleszteni a flottáját, amelyek segítik az autók közlekedését a ködösebb időben is, emellett javítja az önvezető járművek parkolási képességeit is.

A hasonló esetekkel kapcsolatban nehezíti a tisztánlátást, hogy a város vezetésének jelenleg nincs közvetlen hozzáférése az önvezető autók rendszereihez, így nem feltétlenül kapnak információkat a hasonló incidensekről.

A Waymo taxijaiban egyébként általában utazik egy sofőr, aki hasonló helyzetekben közbe tud avatkozni, azonban tavaly decemberben a cég olyan engedélyért folyamodott, ami a Cruise autóihoz hasonlóan lehetővé tenné, hogy a robottaxik teljesen önállóan közlekedjenek az utcákon.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)