Hirdetés

Az Apple lecserélné az autód műszerfalát

|

A CarPlay következő generációja az ígéret szerint "minden autóhoz jó lesz".

Hirdetés

Magyar idő szerint hétfőn este 19 órakor tartotta az Apple az idei legnagyobb fejlesztői rendezvényént, a Worldwide Developer Conference-t (WWDC), amely során hagyományosan az aktuális évben érkező legújabb fejlesztéseket mutatják be a szakmának és az érdeklődőknek.

A tegnapi esemény sem volt kivétel, rengeteg új funkciót és szolgáltatást jelentettek be az iPhone-okon futó operációs rendszer következő változatához, az iOS 16-hoz. Ezeket nem részleteznénk különösebben, testvérlapunk, a PCWorld kiváló összefoglalókat közölt az iOS-ről, illetve a teljesen újragondolt MacBookokról, valamint a rajtuk futó MacOS 13 Ventura nevű verziójáról.

Az Apple CarPlay új generációja az iOS 16-tal együtt érkezik majd (Fotó: Apple)
Az Apple CarPlay új generációja az iOS 16-tal együtt érkezik majd (Fotó: Apple)

Az Apple CarPlay új generációja az iOS 16-tal együtt érkezik majd (Fotó: Apple)

Amiről viszont beszélni szeretnénk, az az Apple CarPlay, amelynek segítségével az iPhone tulajdonosok tükrözhetik telefonjuk képernyőjét az erre alkalmas autók középkonzolján elhelyezett kijelzőkre. A CarPlay segítségével lehetett használni korábban az iPhone-ok navigációját, zenét hallgatni, de akár a beérkező üzeneteket is elolvashatták a felhasználók az autóba épített képernyőn.

Az Apple szerint mindegy, hány és milyen formájú képernyő van az autóban, a CarPlay mindet képes lesz kezelni (Fotó: Apple)
Az Apple szerint mindegy, hány és milyen formájú képernyő van az autóban, a CarPlay mindet képes lesz kezelni (Fotó: Apple)

Az Apple szerint mindegy, hány és milyen formájú képernyő van az autóban, a CarPlay mindet képes lesz kezelni (Fotó: Apple)

A rendszerrel kapcsolatban megoszlanak a vélemények, van, aki imádja, míg mások a megbízhatatlanságára panaszkodnak, de akad olyan is, akinek egyszerűen a design szúrta a szemét - a CarPlay - az Android Auto-hoz hasonlóan - ugyanis saját grafikával jelent meg az autók képernyőin, és bár a járművek többségénél komolyabb UI-ráncfelvarrásra lenne szükség, azért akadnak olyan modellek - például a Ford Mustang Mach E - amelyekben már következetesen egységes grafikus kezelőfelületet dolgoztak ki, amitől bántóan elüt a középkonzolra kitükrözött telefon képe.

Hirdetés

Az iOS 16 érkezésével azonban a fenti problémának örökre búcsút inthetnek az iPhone-tulajok: az operációs rendszer következő változatába bekerülő CarPlay-verzió ugyanis már nem csak a középső konzolt tudja birtokba venni. Ez azt jelenti, hogy azokban az autókban, ahol már a műszerfal minden eleme digitális, azaz a sofőr szeme előtt is egy kisméretű kijelzőn jelenik meg például a sebesség-, vagy fordulatszámmérő, a CarPlay képes lecserélni a gyári grafikát az Apple designerei által megálmodott grafikus kezelőfelületre - sőt, a felhasználó még testre is szabhatja, hogy milyen ábrázolással szeretné látni például a sebességmérőt, a fordulatsázmot, de akár a navigáció is megjeleníthető a sebességmérő hátterében. Hasonló megoldást egyébként elsőként a Peugeot villantott a 208-as 2019-es bemutatóján - az úgynevezett 3D i-Cockpit ráadásul mindezt egy kis vizuális szemfényvesztéssel, valódi térhatású vetítéssel oldotta meg.

A sofőr előtti műszeregységre kitehetőek a különféle információk, a naptártól a navigációig (Fotó: Apple)
A sofőr előtti műszeregységre kitehetőek a különféle információk, a naptártól a navigációig (Fotó: Apple)

A sofőr előtti műszeregységre kitehetőek a különféle információk, a naptártól a navigációig
(Fotó: Apple)

Az Apple több autógyártóval - köztük a Forddal, a Mercedessel, a Nissannal vagy épp a Volvo-val és leányvállalatával a Polestarral - együttműködve fejlesztette ki a CarPlay következő generációját, amely az autókban használt funkciókat - navigáció, klíma, zenelejátszás, stb - is képes kezelni, azaz, mostantól a telefonon keresztül is kezelhetjük a klíma beállításait, az ülésfűtést és további funkciókat.

A középkonzolon az utazással kapcsolatos információk - például a megtett távolság vagy az autó fogyasztása - mellett megjeleníthetjük a naptárunkat, a tartózkodási helyünkre vonatkozó levegőminőségi adatokat és az UV-sugárzás szintjét is. Emellett, az Apple okosotthon-ökoszisztémájához csatlakoztatott eszközök, például a garázskapu állapotát is első blikkre láthatjuk a megújult CarPlay felületén. A jobb első ülésen ülő utas előtt pedig a médialejátszó információi jelennek meg.

A sofőr természetesen abszolút saját igényeire szabhatja, hogy hol, milyen információkat szeretne látni, így akár a sebességmérő mellé is kiteheti a naptárat vagy a zenelejátszót. A megújuló CarPlayhez az Apple egy sor új applikációt is fejlesztett, például az üzemanyag szintjét - vagy elektromos autó esetén az akkumulátor töltöttségét - mérő alkalmazás, útdíj-támogatás vagy épp szerelő vagy tréler hívását lehetővé tévő applikáció is elérhető lesz majd az új autós ökoszisztémán keresztül.

Az Apple információi szerint egyébként az új CarPlay Egyesült Államokban értékesített autók 98 százalékával kompatibilis, az új autót vásárlók 79 százaléka pedig eleve csak olyan járművet néz meg, amelyik együttműködik az iPhone szoftverével. Az új CarPlay az iOS 16-tal együtt idén - várhatóan szeptemberben - érkezik, azonban a szoftverrel 100 százalékban kompatibilis autókat csak jövő év végétől lehet majd kapni az Apple információi szerint. Ennek ismeretében kíváncsian várjuk, hogy mihez kezd majd a szoftver egy 2022-es gyártmányú autóval.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)