Hirdetés

Meglepő apróság teheti bizontságosabbá az elektromos rollereket

|

A kétkerekűek egyik nagy hátránya a stabilitás, ezen változtatna egy új fejlesztés.

Hirdetés

Az elektromos rollerek erősen megosztják az embereket, az egyik tábor szerint praktikus és kényelmes mikromobilitási eszközökről van szó, a másik oldal szerint ez csak a lusták játékszere, amivel megkeserítik a városlakók életét, a szabálytalanul leparkolt rollerekkel. Bár utóbbi jelenséget a különféle szolgáltatók is igyekeznek visszaszorítani, tény, hogy a rollerek megjelenése és elterjedése olyan gyorsan történt, hogy még nem igazán tudtunk hozzájuk alkalmazkodni.

A hasonló járművekkel kapcsolatban gyakran emlegetnek balesetveszélyt is, ami részben a tapasztalatlan felhasználók ügyetlenkedéséből fakad, részben viszont abból, hogy az elektromos motorral felszerelt rollerek bizony meglepően nagy sebességre képesek. Sokan panaszkodnak rá, hogy a rollereken bizonytalannak érzik magukat, ami érthető, mivel az egyik láb általában előrébb helyezkedik el, mint a másik. Az így létrejövő, féloldalas póz viszont problémákat okozhat, ha hirtelen mozdulatot kell tenni vagy a kevésbé domináns oldal felé kell fordulni.

Ezen a fotón jól látszik az instabil testtartás (Fotó: Unsplash/Okai Vehicles)
Ezen a fotón jól látszik az instabil testtartás (Fotó: Unsplash/Okai Vehicles)

Ezen segíthet a Pure Electric elektromos rollere, a cég ugyanis kissé szerénytelenül azt állítja, hogy újra feltalálta az elektromos roller designját - írja az InsideEVs. A megoldást egy triviálisan egyszerű fejlesztés jelenti: a Pure Electric tervezői ugyanis olyan elektromos rollert álmodtak meg, amelyen az utas két lába egymás mellett helyezkedik el. Ezt két, a roller testéből oldalra meredő lábtartó teszi lehetővé.

Hirdetés

A Pure Electric szerint ezzel a megoldással a roller ugyanolyan stabillá válhat, mint egy kerékpár. Az utas teste is semleges pozícióban helyezkedik el, így természetesebb pózban, kényelmesebben és nem utolsó soróban biztonságosabban lehet közlekedni vele. Ez mgé igaz is lehet, bár az tény, hogy a lábtartók miatt kissé máshogy kell kanyarodni a rollerrel, nehogy a bedőlés következtében leérjen a földre.

A Pure Electric rollerein oldalra lenyitható lábtartó könnyíti meg az egyensúlyozást (Fotó: Pure Electric)
A Pure Electric rollerein oldalra lenyitható lábtartó könnyíti meg az egyensúlyozást (Fotó: Pure Electric)

Sam Bernard, a Pure Electric technológiai vezetője rámutatott, hogy az eddigi elektromos rollerek nagyjából mind a gyerekeknek szánt rollerek felnőttekre méretezett verziói, amelyek közös pontja a viszonylag keskeny lap, amin az utas állhat menet közben.

A drágább változat praktikusan összecsukható a szállításhoz (Fotó: Pure Electric)
A drágább változat praktikusan összecsukható a szállításhoz (Fotó: Pure Electric)

A rollerből egyébként kétféle változat készült: a Pure Advance és Pure Flex modelleket egy 500 wattos villanymotor hajtja, amelynek maximális teljesítménye a 710 wattot is elérheti. Egy töltéssel 40 kilométert tud megtenni, gumikerekének köszönhetően pedig hatékonyan elnyeli a rázkódásokat, így kényelmesebb rajta utazni, mint egy hagyományos rolleren. A hatótáv növelését a hátsó kerékbe épített regeneratív fék is segíti. A további biztonságról a féklámpa mellett indexlámpa is gondoskodik.

A Pure Advance modellért 903 dollárt, azaz szűk 375 ezer forintot kérnek, míg a valamivel kompaktabb Advance Flexért 1242 dollárt, vagyis valamivel több mint 515 ezer forintot kel lfizetni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)