Hirdetés

Telefonos trükkel szűri ki a részegeket az e-rolleres cég

|

A hézagos szabályozás miatt sok helyen adódik probléma az elektromos rollerek használatával.

Hirdetés

Hazánkban is egyre népszerűbbek az elektromos rollerek, a fővárosban pedig legalább három szolgáltató járműveivel is közlekedhetnek az e-mobilitás rajongói. A rollerekkel kapcsolatban azonban sok a tévhit, a városlakókat pedig gyakran idegesítik a szabálytalanul leparkolt járgányok, amelyekért az üzemeltető cégek most már büntetést is kiszabhatnak.

Szintén probléma, hogy az utcán álló, bárki által kibérelhető rollerekre esetenként ittasan is felpattannak a kellően felelőtlen felhasználók. Ez ellen próbál most fellépni a hazánkban is működő Tier, amely Magyarországon kívül 15 ország 147 városában üzemelteti elektromos rollereit - írja az InsideEVs.

A Tier rollereit csak akkor lehet kibérelni, ha a felhasználó megoldja az alkoholos befolyásoltság kiszűrésére kitalált tesztet (Fotó: Tier.app)
A Tier rollereit csak akkor lehet kibérelni, ha a felhasználó megoldja az alkoholos befolyásoltság kiszűrésére kitalált tesztet (Fotó: Tier.app)

A Tier rollereit csak akkor lehet kibérelni, ha a felhasználó megoldja az alkoholos befolyásoltság kiszűrésére kitalált tesztet (Fotó: Tier.app)

Az oldal információi szerint a Tier most egy új biztonsági megoldással szeretné elejét venni, hogy alkoholos befolyásoltság alatt álló emberek is kibéreljék a rollereit. A cég azután döntött a módszer mellett, miután egy sor balesetről kiderült, hogy részegen rollerezők okozták a bajt, vagy ők is érintettjei voltak az incidenseknek.

Hirdetés

A Tier felhasználói, pontosabban egyelőre csak azok, akik iOS operációs rendszert futtató telefonon, tehár praktikusan iPhone-on használják a szolgáltatást, mostantól egy kis ügyességi feladat végrehajtásával bizonyíthatják, hogy készen állnak a biztonságos közlekedésre. A rolleres cég a viselkedéskutatással foglalkozó InnovationBubble segítségével fejlesztette ki a megoldást, amely a finommotoros készségek felmérésével próbálja kiszűrni az ittas rollerezőket.

A rollerek bérlése előtt egyfajta "vízmérték"-tesztet kell végrehajtani, azaz, a telefont egy megadottt szögbe kell elfordítani, majd ezt bizonyos időn belül még kétszer megismételni. Az applikáció csak akkor engedélyezi a bérlés megkezdését, ha a felhasználó mindhárom teszten átment.

A Tier fejlesztői arra is gondoltak, hogy ne hagyják cserben azokat, akik elbuknának a teszten: az applikáció ugyanis a feladat sikertelen megoldását érzékelve egy olyan képernyőre továbbítja a felhasználót, ahol alternatív közlekedési módokat ajánlanak számára. Sőt, arra is van lehetőség, hogy a Tier egy-egy helyi taxivállalattal és/vagy a közösségi közlekedést szervező céggel megállapodva egyenesen saját applikációjából tegye lehetővé a taxihívást, vagy az elektronikus jegyvásárlást a tömegközlekedés járataira.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)