Hirdetés

Kerékre szerelt „porszívó” tisztíthatja meg a levegőt

|

Az autók abroncsairól rengeteg apró szennyező részecske szakad le.

Hirdetés

A műanyaghulladék komoly problémát okoz az emberiségnek, ezen belül azonban külön alkategóriát jelent a gumiabroncsokból keletkező hulladék. Az elhasznált kerekek sok helyen óriási halmokban állnak és csendben oszladoznak, de legalább ekkora probléma, hogy az úttesten súrlódó abroncsokról apró, szabad szemmel nem is nagyon látható részecskék szakadnak le. Ez komoly gondot jelent: az Emissions Analytics elemzése szerint ugyanis ez a fajta szennyezés akár ezerszer rosszabb hatással lehet a környezetre és az egészségünkre, mint a kipufogóból érkező gázok.

A probléma mértékét jól mutatja egy, a közelmúltban elvégzett kutatás, amelynek készítői kiszámolták, hogy mennyi autógumi jut be a szervezetünkbe évente. Az elektromos autók megjelenésve ráadásul súlyosbította a bajt, mivel a nagyobb tömegű villanyhajtású autók abroncsai nagyobb mértékben is kopnak - a brit kormány adatai szerint, csak Európában évente több mint egymillió tonnányi gumidarabka kerül a levegőbe - írja a Euronews. Szerencsére már kifejlesztették az első olyan autógumit, amelyet kifejezetten az elektromos járművekhez terveztek.

Az autók gumiabroncsairól leszakadó részecskék rendkívül komoly környezetszennyezést jelentenek (Fotó: Unsplash/Idzard Schiphof)
Az autók gumiabroncsairól leszakadó részecskék rendkívül komoly környezetszennyezést jelentenek (Fotó: Unsplash/Idzard Schiphof)

Ettől függetlenül azonban még jó pár millió hagyományos abronccsal szerelt autó fut a világon. Erre a problémára kíván választ adni a Tyre Collective brit startup, amely érdekes megoldással szűrné ki a levegőből a gumirészecskéket.

Hirdetés

Mindenki, aki látott már Forma-1 versenyt, tudja, hogy a gumiabroncsok milyen mértékben kopnak, abba azonban nem gondolunk bele, hogy ezek a leszakadó darabkák, részecskék hova kerülnek. Ez komoly problémát jelent, amivel foglalkozni kell

- mutatott rá Hanson Cheng, a startup egyik alapítója.

A cég által kifejlesztett megoldást talán egy különleges kialakítású morzsaporszívóhoz lehet hasonlítani, amelyet az autók kerekéhez lehet erősíteni. Az eszköz elektrosztatikai megoldással, illetve a forgó kerék által keltett levegőáramlat kihasználásával szippantja be a leszakadó gumidarabkákat, mielőtt azok szétszóródhatnának az úton. Az első változatok akár a gumihulladék 60 százalékát is képesek begyűjteni. Az összegyűlt darabokat újra lehet hasznosítani, nem autógumiként, hanem egyéb alkalmazási területeklen.

A Tyre Collective fejlesztése megakadályozza a gumidarabkák szétszóródását (Fotó: Tyre Collective)
A Tyre Collective fejlesztése megakadályozza a gumidarabkák szétszóródását (Fotó: Tyre Collective)

A Tyre Collective technológiájának a legnagyobb erőssége, hogy a 10 mikronnál kisebb részecskéket is képes hatékonyan megkötni. Az ekkora méretű darabok a legkárosabbak az egészségre és a környezetünkre is.

A startup a fejlesztésért megkapta a Terra Carta Design Lab innovációs díját, illetve a nemzetközi design-verseny, a James Dyson Award azonos nevű elismerését is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)