Hirdetés

Bemutatták a Sony és a Honda közös elektromos autóját

|

Az elektromos szedánt a prémium márkák konkurensének szánják.

Hirdetés

A Sony nagyon komolyan gondolja az autópiacra való belépést: a japán szórakoztatóelektronikai márka már 2020-ban bemutatta a Vision-S 01 nevű koncepcióautóját, a tavalyi Las Vegas-i CES-en pedig már a Vision-S02 SUV-val hergelték az elektromos autók rajongóit. Végül tavaly tavasszal bejelentették, hogy a Sony a Hondával közösen alapít céget az elektromos autók gyártására, novemberben pedig az is kiderült, hogy az együtt fejlesztett járművekbe akár egy PlayStation 5 játékkonzol is bekerülhet, hogy ezzel adják fel a leckét a szintén versenytársnak számító Teslának.

A közös projekt eredményét pedig a Las Vegasban ma kezdődő CES 2023 közönsége előtt leplezték le - írja a The Verge. A lap információi szerint a Sony Honda Mobility nevű, a két nagyvállalat által alapított autógyártó cég Afeela márkanéven dobja majd piacra az első elektromos autóját.

Az Afeela nevű elektromos autó a Lucid Air és egy Porsche 911 szerelmgyereke is lehetne (Fotó: shm-afeela.com)
Az Afeela nevű elektromos autó a Lucid Air és egy Porsche 911 szerelmgyereke is lehetne (Fotó: shm-afeela.com)

A bemutatón Mizuno Jaszuhide, a Sony Honda Mobility vezérigazgatója elomondta, hogy az autón a Sony mesterséges intelligenciával, szórakoztatóelektronikával, virtuális és kiterjesztett valósággal kapcsolatos tapasztalatának eredménye köszön vissza.

Hirdetés

Az Afeela koncepciója egy olyan interaktív kapcsolatot hoz az autó és az utasai közé, ahol az emberek átélhetik az interkaktív mobilitás élményét és ahol a mobilitás képes rá, hogy megértse az emberek és a társadalom igényeit, a mesterséges intelligenciának és a szenzortechnológiának köszönhetően

- mondta a cég első embere a bemutató során.

A Sony szórakoztatóelektronikai tapasztalatait is bevetette a tervezés során (Fotó: shm-afeela.com)
A Sony szórakoztatóelektronikai tapasztalatait is bevetette a tervezés során (Fotó: shm-afeela.com)

Az autó karosszériájába több mint 40 különféle szenzort építettek be, a kamerától a radaron és ultrahangos érzékelőn át a lidarig, azaz a lézeres radarig. Ezek segítségével a jármű képes lesz felismerni a környezetében lévő objektumokat, ami fontos lesz a későbbi önvezetéshez.

A CES-en bemutatott autó egyébként csak nyomokban emlékeztet a három éve bemutatott Vision-S 01-re. Egy nagyméretű szedánról van szó, amelynek orrán LED-sáv húzódik végig, a fényezése ezüst, a teteje és a felnijei feketék. A jelenlévők közül többen is azt mondták, hogy az Afeela prototípusa egy Porsche 911 és a Lucid Air szerelemgyereke is lehetne.

Az elektromos szedánt a prémium szegmensben indítja csatába a Sony Honda Mobility (Fotó: shm-afeela.com)
Az elektromos szedánt a prémium szegmensben indítja csatába a Sony Honda Mobility (Fotó: shm-afeela.com)

Az elektromos szedán várható árát egyelőre nem árulták el, csupán annyit közöltek, hogy olyan prémium márkák konkurensének szánják, mint a Mercedes-Benz, a BMW, az Audi vagy a Volvo. A Sony azt is bejelentette, hogy az autóhoz előfizetéses szolgáltatásokat is kínálnak majd, amelyért havidíjatr kell fizetnie a leendő tulajdonosoknak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)