Hirdetés

A sofőr helyett kerüli el a baleseteket a Nissan új fejlesztése

|

A japán márka megoldása egyidejűleg több sávot is képes figyelni.

Hirdetés

A biztonságos vezetés alapköve a megfelelő vezetéstechnikai felkészültség. Egy személyautó már 50 km/h sebességnél is másodpercenként közel 14 métert tesz meg, ami több, mint egy átlagos városi autóbusz hosszúsága. Autópályán, 130 km/h sebességgel haladva másodpercenként már több mint 36 métert halad az autó egyetlen másodperc alatt, ami több, mint egy tízemeletes ház magassága. A sofőröknek tehát minden pillanatban észnél kell lennie, hogy egy váratlan vészhelyzetet kezelni tudjanak. Ez még akkor sem mindig sikerül, ha az autóvezető figyelmét nem vonják el más zavaró tényezők, például nem nézegeti a telefonját vezetés közben.

Váratlan vészhelyzet bármikor előállhat vezetés közben (Fotó: Nissan)
Váratlan vészhelyzet bármikor előállhat vezetés közben (Fotó: Nissan)

Váratlan vészhelyzet bármikor előállhat vezetés közben (Fotó: Nissan)

A modern autók vezetőtámogató rendszerei éppen a hasonló emberi kihagyások, pillanatnyi figyelemzavarok esetén tudnak akár életmentő szerepet is betölteni. Napjainkban már nem ritkaság, hogy egy új autóban ott legyen a sávtartó automatika, az adaptív tempomat, vagy épp a vészfékező asszisztens, amely képes állóra fékezni az autót, még azelőtt, hogy a baleset bekövetkezne - természetesen, ez csak akkor működhet, ha a sofőr egyébként betartja a szabályos követési távolságot.

Előfordulhat azonban, hogy olyan helyzet áll elő, amikor nem elég vészfékezni, hanem elkerülő manővert is szükséges végrehajtani. Ebben segít a Nissan legújabb fejlesztése, amely lézeres radar (lidar) segítségével figyeli a jármű környezetét, így folyamatosan rendkívül pontos, valós idejű információkat használ fel annak érdekében, hogy elkerülje az ütközéseket. A cég mérnökei egy tesztjármű segítségével mutatták be, hogy ez a technológia hogyan képes automatikusan végrehajtani az ilyenkor szükséges ütközéselkerülő manővereket.

Hirdetés

Ez a fejlesztés képes a lassuló forgalmat és a távolban lévő közúti akadályokat is észlelni, és ennek megfelelően automatikus sávváltást végrehajtani. Fontos, hogy a technológia fokozott támogatást nyújthat a járművezetőknek azokon a területeken is, ahol nem állnak rendelkezésre részletes térképes információk.

A Nissan autói lézeres radarral (lidarral) pásztázzák a környezetüket út közben (Fotó: Nissan)
A Nissan autói lézeres radarral (lidarral) pásztázzák a környezetüket út közben (Fotó: Nissan)

A Nissan autói lézeres radarral (lidarral) pásztázzák a környezetüket út közben
(Fotó: Nissan)

A Nissan elsőként dobott piacra számos fejlett vezetőtámogató technológiát. Amikor az autonóm vezetés jövőjére tekintünk, úgy gondoljuk, hogy rendkívül fontos, hogy a tulajdonosok nagymértékben bízzanak járművük biztonságában. Biztosak vagyunk abban, hogy a fejlesztés alatt álló technológiánk jelentősen hozzá fog járulni a tulajdonosok bizalmához, a közlekedési balesetek számának csökkenéséhez és hosszabb távon az önvezetéshez

- mondta Takao Asami, a Nissan globális kutatásért és fejlesztéstért felelős vezető alelnöke.

A Nissan a Luminar céggel együttműködve fejlesztette a lézeres rendszert. Az ütközéselkerülés-szabályozás területén kulcsfontosságú a digitális környezetben történő, nagy pontosságú ellenőrzési technológia kifejlesztése, amit a Nissan a legkorszerűbb szimulációs technológiát használó  Applied Intuition cégre bízta.

A japán autógyártó hosszú távú víziója, a Nissan Ambition 2030 keretében olyan járművezérlési technológia kifejlesztésén dolgozik, amelynek célja a balesetek jelentős csökkentése. A  cég szakértői úgy vélik, hogy az autonóm vezetés eljövendő korszakában elengedhetetlen lesz az olyan vezetőtámogató technológia, amely képes elkerülni a rendkívül összetett közúti vészhelyzeteket. A vállalat célja, hogy a 2020-as évek közepére befejezze a környezet észlelésére szolgáló technológia fejlesztését. Ez először kiválasztott új modelleken, majd a 2030-as pénzügyi évre gyakorlatilag minden új modellben elérhető lesz.

A Nissan egyébként már most is jeleskedik a biztonsági technológiák terén ugyanis a Nissan Qashqai 2022-ben elnyerte Európa egyik legrangosabb biztonsági díját, az Euro NCAP jelölte meg a Qashqait a kategória legbiztonságosabb autójaként, amelyben minden biztonságot érintő technológia az  alapfelszereltség részét képezi.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)