Hirdetés

Két önvezető taxinak is nekiestek a dühös gyalogosok

|

Az egyik esetben egyszerű vandalizmusról van szó, a másik kevésbé egyértelmű.

Hirdetés

Az önvezető autók technológiája még gyerekcipőben jár, ezt remekül mutatják azok a problémák, amelyek például a Tesla járműveivel kapcsolatban kerülnek be a hírekbe, az elgázolt motorosoktól kezdve a kis híján szakadékba zuhanó tesztelőkig. Fontos leszögezni, hogy a most elérhető legmodernebb autók egyike sem képes még a teljes önvezetésre, ennek ellenére mégis sokan úgy használják a járműveiket, mintha azok minden helyzetet képesek lennének megoldani.

A nagy autógyártók és a technológiai oldalról érkező cégek persze közben gőzerővel dolgoznak az önvezető technológiákon, amelyeket az Egyesült Államokban önvezető taxicégek formájában tesztelnek. Korábban írtunk már a General Motors leányvállalataként működő Cruise robottaxijainak problémáiról, de beszámoltunk a Google anyacége, az Alphabet alá tartozó Waymo szolgáltatásáról is, amely a világon elsőként kapott engedélyt az önvezető taxik bevetésére. Eközben iparági szakértők körében már arról beszélnek, hogy a teljes önvezetés kora lehet, hogy sosem érkezik el.

Az Egyesült Államokban már több cég is teszteli az önvezető robottaxi szolgáltatását (Fotó: Waymo)
Az Egyesült Államokban már több cég is teszteli az önvezető robottaxi szolgáltatását (Fotó: Waymo)

Most is az utóbbi cég autóiról lesz szó. Az InsideEVs számolt be róla, hogy a Waymo két autóját is megtámadták a gyalogosok, ráadásul két, egymástól több száz kilométerre lévő helyszínen. Az egyik eset Kaliforniában, míg a másik Arizonában történt.

Az első incidens San Francisco utcáin következett be július 9-én, ahol a jelek szerint az önvezető taxi teljesen vétlen áldozat volt. Ezen a napon minden évben több száz gördeszkás gyűlik össze a nyugati parti nagyvárosban, hogy részt vegyenek a Dolores Hill Bomb nevű rendezvényen: ennek során San Francisco jellegzetes meredek utcáinak egyikén gurul végig a deszkás társaság, aminek a vége egyfajta rögtönzött utcabál szokott lenni.

Hirdetés

Ebbe keveredett bele a Waymo egyik autója, amely a cég szerint ráadásul manuális módban közlekedett, azaz, nem működött az önvezető funkciója, hanem a vállalat bent ülő munkatársa vezette az autót, hagyományos módon.

Egy, az Instagramra feltöltött videó tanúsága szerint az autót körbevették a felpörgött deszkások, akik felmásztak az autó tetejére, illetve festékszóróval fújták le a kocsit.

Az ijesztő jelenetnek a bent ülő sofőr miatt nem lett komolyabb következménye, a Waymo munkatársa ugyanis, amint lehetősége nyílt rá, odébbhajtott az autóval, maga mögött hagyva a deszkásokat.

Baleset vagy nem baleset?

Míg a fenti incidensben nem játszott szerepet az önvezető technológia - a deszkás dzsemborin korábban 'normál' autókat is megtámadtak már, ha rosszkor voltak rossz helyen - a július 5-én történt arizonai eset ebből a szempontból ijesztőbbnek tűnik.

A Waymo hivatalos közleménye szerint annyi történt, hogy egy zavart járókelő kirohant az egyik önvezető autójuk elé. A cég azt állítja, hogy a kocsiban ülő biztonsági sofőr időben lefékezett, anélkül, hogy elütötte volna a gyalogost, aki ennek ellenére felugrott a kocsi motorháztetejére és ütni kezdte a szélvédőt, amit be is szakított - ezzel megsebesítve a bent ülő munkatársukat. A Waymo szerint a sofőrjüket kórházba szállították, bár nem szenvedett súlyos sérüléseket, a támadót pedig a rendőrség letartóztatta.

Kissé más véleményen van egy Andrew Hill nevű Twitter-felhasználó, aki videón és fotókon is rögzítette az eset utóéletét. Hill szerint egy olyan útszakaszon történt az incidens, ahol rendszeresek a gázolások, így ő kételkedik abban, hogy nem történt gázolás.

Az alábbi fotójáról pedig azt állítja, hogy az önvezető taxi motorháztetején vérfoltok láthatóak, a képen több helyen is látható néhány feltehetően vörös színű folyadékcseppnek látszó szennyeződés, ami akár vér is lehet. Hill azonban többször leszögezte, hogy nem szeretne találgatásokba bocsátkozni, ezért kíváncsian várja a rendőrség hivatalos jelentését az esetről.

Akad olyan is, aki szerint a szélvédőn a sofőr vére látható, ami részben azért hangzik furcsán, mert a Waymo szerint a munkatársuk nem szenvedett komolyabb sérüléseket. Ugyanakkor, a támadást állítólag végrehajtó gyalogos a szemtanúk szerint a saját lábán távozott a helyszínről a rendőrökkel, ami valószínűtlennek tűnik, ha valóban elgázolta volna az önvezető autó.

A júliusi eset utóéletéről egyelőre nem sok információt találni, a kanadai Driving.ca cikke azonban megjegyzi, hogy azon a környéken már korábban is előfordult, hogy a járókelők önvezető autókat támadtak meg, miután 2019-ben az Uber egyik robottaxija okozott halálos balesetet. Azóta többször kővel dobálták meg az Arizona útjain tesztelt önvezető autókat, volt, hogy kiszúrták a kerekeiket, de az is előfordult, hogy fegyverekkel hadonásztak a kocsiban ülő biztonsági személyzet felé.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)