Hirdetés

Szinte a szemünket is elvágja a Peugeot négykerekű borotvapengéje

|

A francia gyártó megvillantotta elektromos autóinak jövőjét.

Hirdetés

Javában tart már Las Vegasban a CES 2023, ahol az idei év legizgalmasabb technológiai fejlesztéseit mutatják be. A rendezvényen már néhány éve rendszeresen képviseltetik magukat az autógyártók is, hiszen az elektromos hajtás megjelenésével és az autókban alkalmazott digitális megoldások révén már a járművek is fontos részei lettek az online térnek.

Az idei CES-en már több nagy autómárka is bemutatta legújabb fejlesztéseit, mint például a Volkswagen látványos álcafestésű szedánját, vagy a Sony és a Honda közös fejlesztésű elektromos autóját. A legújabb bejelentés pedig a Peugeot csapatától érkezett, akik egy rendkívüli megjelenésű koncepcióautóval érkeztek Las Vegsaba - írja az Electrek.

A Peugeot Inception koncepcióautó a jövő modelljei számára mutatja az utat (Fotó: Peugeot)
A Peugeot Inception koncepcióautó a jövő modelljei számára mutatja az utat (Fotó: Peugeot)

A Peugeot Inception koncepcióautó már első pillantásra megragadja a tekintetet: szokatlanul éles formák, meghökkentő szögek és idomok jellemzik a járművet, amely inspirációként és ihletként szolgál majd a francia márka jövőben készülő elektromos autóihoz.

Hirdetés

A koncepció nem csak kívülről meghökkentő, a beltér is radikálisan eltér egy hagyományos autóétól. Feltételezhetőhogy az itt látható megoldások közül nem mindegyik kerül majd be a sorozatgyártású modellekbe, sőt, valószínű, hogy ezek többségével legfeljebb alaposan megszelídített változatban találkoznak majd a leendő Peugeot-tulajdonosok, ettől függetlenül érdemes körülnézni az Inception környékén, ugyanis a jövőbeni fejlesztésekkel kapcsolatban árulkodó lehet egy-egy részlet.

A meghökkentő vonalvezetés várhatóan csak finomított formában jelenik meg a szériamodelleken (Fotó: Peugeot)
A meghökkentő vonalvezetés várhatóan csak finomított formában jelenik meg a szériamodelleken (Fotó: Peugeot)

Első ránézésre a Peugeot Inception egy klasszikus GT utazóautó benyomását kelti, hosszú motorháztetejével és kupészerű hátsó részével, ahol a legélesebb sarok is található. Azonban, ha nem oldalról látjuk az autót, kideürl, hogya a hosszú motorháztető nem létezik, a helyét ugyanis az első keréken is túlnyúló szélvédő foglalja el.

A hosszú motorháztető csupán illúzió, a szélvédő nyúlik le az autó orráig (Fotó: Peugeot)
A hosszú motorháztető csupán illúzió, a szélvédő nyúlik le az autó orráig (Fotó: Peugeot)

Az autó lelkét egy dupla villanymotoros rendszer adja, amely együtt 680 lóerős teljesítményre képes. Ez kevesebb mint 3 másodperc alatt gyorsítja fel az autót álló helyből 100 km/h sebességre. A két erőforrást egy 100 kilowattórás akkumulátor táplálja, amely egy töltéssel 800 kilométeres hatótávot eredményez. Ez még elmarad a nemrég bemutatott 1000 kilométeres hatótávú Geely Zeekr-től, de már ez is olyan távolság, aminek láttán már egyetlen benzinvérű szkeptikus sem fanyaloghat.

A beltér bármelyik sci-fi űrhajójából is jöhetett volna (Fotó: Peugeot)
A beltér bármelyik sci-fi űrhajójából is jöhetett volna (Fotó: Peugeot)

Ez az eredmény az autó haétkonyságának köszönhető, amelynek átlagos fogyasztása körülbelül 12,5 kWh száz kilométerenként, amely csak kevéssel marad el a világ jelenlegi legáramvonalasabb elektromos autójának tartott Lightyear 0-tól. A töltési sebességről nem sokat árultak el, de utaltak rá, hogy mindössze 5 perc alatt 150 kilométernyi hatótávot képes felszippantani az Inception aksija.

A Peugeot a kormányt is újragondolta (Fotó: Peugeot)
A Peugeot a kormányt is újragondolta (Fotó: Peugeot)

A beltér bármelyik sci-fi űrhajójából is jöhetett volna, a legérdekesebb megoldásnak talán a lekerekített sarkú téglalap alakú kormány számít, amely valójában egy forgatható képernyőt jelent. A Peugeot nem is kormánykeréknek, hanem Hypersquare-nek nevezi az eszközt. A kormányzás egyébként elektronikus (steer-by-wire), azaz, a kormány fizikailag nem csatlakozik a tengelyhez.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)