Hirdetés

Kizárólag napenergia hajtja ezt a menő lakóautót

|

A Stella Vita csaknem 2000 kilométert tett meg tankolás nélkül.

Hirdetés

Bizonyára sok autós felkapta a fejét, amikor idén ősszel találkozott a Stella Vita napelemes lakóautóval Európa útjain. A CNN információi szerint az Eindhoveni Műszaki Egyetem hallgatói által megálmodott járgánnyal szűk háromezer kilométert tettek meg a hollandiai Eindhoven és a Spanyolország déli csücskén található Tarifa között. Igaz, ebből "csak" 2000 kilométeren tudott önerőből közlekedni a járgány, ugyanis az indulást követően előre nem látható műszaki hiba miatt átmenetileg egy autószállítóra kellett rakni, azonban a hiba kijavítását követően a Stella Vita gond nélkül tette meg a hátralévő távot.

A lakóautó összkomfortos szállást nyújt két embernek: franciaágy, kanapé, konyha, valamint zuhannyal, mosdóval és vécével felszerelt fürdőszoba gondoskodik a pihenésről, a napelemek által táplált akkumulátoroknak köszönhetően pedig még tévézni is lehet a lakótérben.

Az volt a célunk, hogy inspirációt nyújtsunk a hétköznapi embereknek, de a cégeknek és a társadalmaknak is, hogy felgyorsítsuk a fenntarthatóbb jövőhöz vezető folyamatokat

- mondta a CNN-nek nyilatkozva Tijn Ter Host, az egyetemi hallgatókból alakult Solar Team Eindhoven 2021 egyik alapítója. "Meg akarjuk mutatni mindenkinek, hogy mennyi minden lehetséges ezen a téren."

A csapat még tavaly szeptemberben vágott bele a projektbe, a Stella Vita terveit két hónap alatt alkották meg. Ezután, novembertől idén márciusig zajlott a fejlesztés, amely során egy megfelelő aerodinamikájú, egyben pillekönnyű jármű megépítése volt a cél. Az egyetemisták emellett azért arra is ügyeltek, hogy a végeredmény jól is nézzen ki, elvégre fontos szerepe van az alternatív hajtás népszerűsítésében. Idén júliusra befejeződött az építés, amit egy sor teszt követett, végül a Stella Vita szeptemberben kaphatott engedélyt a közúti használatra.

Álló helyzetben a tető megemelhető, ilyenkor extra napelemekkel gyorsítható a töltés (Fotó: Solar Team Eindhoven 2021)
Álló helyzetben a tető megemelhető, ilyenkor extra napelemekkel gyorsítható a töltés (Fotó: Solar Team Eindhoven 2021)
Álló helyzetben a tető megemelhető, ilyenkor extra napelemekkel gyorsítható a töltés (Fotó: Solar Team Eindhoven 2021)

A 2000 kilométeres hatótáv azért is komoly fegyvertény, mert napjainkban a prémium kategóriás elektromos autók körülbelül 450-500 kilométert tudnak megtennie egy töltéssel. Nemrég megírtuk, hogy a kanadai Trouvé két év múlva érkező elektromos luxusautói az ígéret szerint már akár 800-1000 kilométert is teljesíthetnek majd teli "tankkal". A Stella Vita 60 kWh kapacitású akkumulátoraival egyébként nagyjából 600 kilométeres hatótávval büszkélkedhet, azonban, kellően tiszta, napos időben ez további 130 kilométerrel megtoldható. A projekt során a csapat átlagosan 300 kilométeres etapokat teljesített, 120 km/h körüli csúcssebességgel, ami szintén szép teljesítmény egy ilyen méretű járműtől.

A Stella Vitának parkolás közben meg lehet emelni a tetejét, így kényelmesen lehet állni a beltérben, ennél azonban fontosabb, hogy ilyenkor extra napelem-panelek csusszannak ki a borítás alól. Ez azt jelenti, hogy az autó alapállapotban szűk 9 négyzetméternyi napelem-felülete csaknem megduplázódik, 17,5 négyzetméterre. Lakóautó-üzemmódban a lakók a belső kijelzőkön tudják nyomon követni az energiafogyasztásukat.

A Stella Vita napelemes lakóautó 120 km/h csúcssebességre képes (Fotó: Solar Team Eindhoven 2021)
A Stella Vita napelemes lakóautó 120 km/h csúcssebességre képes (Fotó: Solar Team Eindhoven 2021)
A Stella Vita napelemes lakóautó 120 km/h csúcssebességre képes (Fotó: Solar Team Eindhoven 2021)

"Ez lehetővé teszi, hogy energiatudatosak legyünk" - tette hozzá Horst. "Egy pillantásra látod, hogy mennyi energia érkezik a napból és mennyi van az akkumulátorban. Ha pedig, például palacsintát szeretnél sütni, látni fogod, hogy ehhez mennyi energiára lesz szükség."

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)