Hirdetés

Már az amerikai tőzsdei felügyelet is vizsgálja a Tesla állításait

|

Elon Muskot is elővették az önvezetéssel kapcsolatos állítások miatt.

Hirdetés

A Tesla önvezetőnek nevezett autói messze nem azok. A cég ellen emiatt már több per, sőt szövetségi nyomozás is indult, legalább egy esetben pedig arra jutottak, hogy a Tesla bizony megtévesztette a fogyasztókat, az Autopilot nevű, de valójában csupán a mostani vezetőtámogató rendszerekkel megegyező funkciókészletével kapcsolatos állításokkal.

Az InsideEVs pedig most arról számolt be, hogy a Tesla ellen már az amerikai tőzsdei felügyelet, a Securities and Exchange Commission (SEC) is vizsgálatot indított. A lap információi szerint a SEC kifejezetten vizsgálja Elon Musk szerepét is, hogy kiderüljön, a cég vezetőjnek mekkora szerep volt az önvezető funkciókkal kapcsolatos megtévesztő állításokat tekintve. Elképzelhetőnek tartják ugyanis, hogy Musk Autopilotra vonatkozó kijelentései esetleg alaptalanok voltak, pontosabban, a Tesla első embere úgy fogalmazott a funkciókkal kapcsolatban, mintha azoknak egy része már most elérhető lenne, holott az adott kijelentések elhangzásának időpontjában még messze nem volt reális azok alkalmazása.

A Tesla korábban egyenesen zaklatással vádolta az SEC-t (Fotó: Tesla)
A Tesla korábban egyenesen zaklatással vádolta az SEC-t (Fotó: Tesla)

Az SEC hivatalos weboldalán meghatározott leírás szerint a szervezet feladata "a befektetők védelme, a rendezett, fair és hatékony piacok fenntartása és a tőketeremtés megkönnyítése. Az SEC arra törekszik, hogy olyan piaci környezetet teremtsen, amely méltó a köz bizalmára". Ennek érdekében a szervezet olyan cégeket vizsgálhat, amelyeket bejegyeztek a tőzsdén. A vizsgálatoknak nem feltétlenül lesz következménye, azonban alapul szolgálhatnak későbbi perekhez, illetve más hatóságok által kiszabott büntetésekhez.

Hirdetés

Az egyelőre nem ismert, hogy az SEC Musk milyen állításait vizsgálja, ahogy az sem, hogy a Tesla milyen tevékenysége eredményezhette a vizsgálódás megkezdését. Elon Musk egyébként már legalább egyszer üsszetűzésbre keveredett a tőzsdei felügyetlettel, ami nem csoda, ismerve a dél-afrikai származású milliárdos impulzív stílusát.

Amíg a vizsgálat folyik, a Tesla ügyvédeinek hamarosan bíróság előtt kell majd bizonyítania, hogy az Autopilot használata közben bekövetkezett balesetek ügyében nincs felelősségük, miközben az amerikai autópálya-felügyelet, az NHTSA két nyomozást is folytat a cég ellen, az Autopilot baleseti helyszíneken tanúsított működése, illetve a több, váratlan fékezéssel kapcsolatos eset miatt is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)