Hirdetés

Kerekesszékesek is használhatják majd a TIER rollereit

|

A hazánkban is szolgáltató cég egy francia startuppal közösen teszteli a megoldást.

Hirdetés

Bár az elektromos rollerek erősen megosztják a közvéleményt, tagadhatatlan, hogy bizonyos helyzetekben nagyon jól jöhetnek a kétkerekű mikromobilitási eszközök. Eddig azonban kerekesszékkel nem lehetett igénybe venni egyik rollermegosztó cég járműveit sem, holott ma már nem ritkaság, hogy a kerekesszéket használók olyan kiegészítőket vesznek igénybe, amelyek segítségével kézi erő nélkül is tudnak közlekedni az utcán. Ezek valahogy így néznek ki és a kerekesszék elejéhez lehet őket csatlakoztatni:

A BAtec Electric 2 kerekesszék-kiegészítő több mint 6000 euróba kerül (Fotó: batec-mobility.com)
A BAtec Electric 2 kerekesszék-kiegészítő több mint 6000 euróba kerül (Fotó: batec-mobility.com)

Egy ilyen kiegészítő szuper dolog, azonban nem mindenki engedheti meg magának, ráadásul nem is mindig tud kéznél lenni. Viszont nincs is feltétlenül szükség rá, ha minden sarkon áll egy jármű, amely alkalmas rá, hogy kerekesszékkel is lehessen használni.

Hirdetés

Ezen dolgozik most a hazánkban is működő, elektromos rollerek megosztását lehetővé tévő TIER - írja az Intelligent Transport. A cég az Omni francia startup által kifejlesztett megoldást használja, amely lehetővé teszi, hogy a kerekesszéket rögzíteni lehessen az elektromos rollerekhez, amelyekkel így könnyebbé válik a városi közlekedés.

Az Omni megoldása hamarosan elérhetővé válhat a TIER elektromos rollereinél (Fotó: omni.community)
Az Omni megoldása hamarosan elérhetővé válhat a TIER elektromos rollereinél (Fotó: omni.community)

Az Omni egyébként egy saját roller-kerekesszék kombinációt is kifejlesztett: az OmniTrotter 60 500 wattos, 48 voltos elektromos motorjával 60 kilométeres hatótávra képes, egyetlen feltöltéssel.

A két cég most közösen teszteli az okostelefonos applikáción keresztül bérelhető, kerekesszékekkel kompatibilis rollereket Párizs egyik külvárosában, Saint-Quentin-en-Yvelines-ben. A francia fővárosban körülbelül 1,4 millióan használnak kerekesszéket, így számukra óriási segítség lehet a szolgáltatás bevezetése. A TIER statisztikái szerint a felhasználóik körülbelül 10 százaléka él valamilyen mozgáskorlátozottsággal.

Ha sikeres lesz a tezt, a TIER kibővíti a kerekesszékkel használható rollerek elérhetőségét, sőt, már most tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy Bordeaux-ban és Lyonban is bevezethessék a szolgáltatást, de a közeli jövőben Londonban is megjelenhetnek az új típusú mikromobilitási eszközök.

Kerestük a TIER magyarországi képviseletét is azzal kapcsolatban, hogy hazánkba mikor érkezhetnek meg a kerekesszékesek által is használható rollerek, amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)