Hirdetés

Traffipax-hátizsákokkal lassítanák az autósokat az iskolák körül

|

A különleges megoldás segítségével védenék a gyerekeket a gyorshajtóktól.

Hirdetés

A gyerekek fokozott veszélynek vannak kitéve közlekedés közben, mivel kisebb testalkatuk miatt könnyebben válnak "láthatatlanná" az autósok számára. Különösen a napjainkban divatos SUV-k jelentenek komoly kockázatot, mivel ezekből - hiába ül magasabban a sofőr - nehezebben látni az alacsonyabban lévő objektumokat, sőt, a hasonló autóknak nagyobb a holttere is.

Ezen változtatna egy kreatív megoldással a kanadai rendőrség - írja a BoingBoing. A lap információi szerint Quebec tartomány rendőrei nemrég ugyanis sebességmérővel, kamerával és digitális kijelzőkkel ellátott hátizsákokat osztottak szét Montreal városának Laval nevű kerületében.

A különleges akcióra a Drive me home safely nevű közlekedésbiztonsági kampány keretében került sor, amelynek célja a közlekedésbiztonság fokozása az iskolák környékén. 

Hirdetés

A Quebec-ben egyedülálló hátizsákokban található radar, illetve egy LED-panel, amely jelzi az autósoknak, hogy mennyivel mennek. Ezzel a megelőző módszerrel felkeltjük a sofőrök figyelmét és arra ösztönözzük őket, hogy csökkentsék a sebességüket. A sebességmérő jijelzője arra is emlékeztetheti az autósokat, hogy vezetés közben fokozottan figyeljenek a környezetükre. A koncepció arra is lehetőséget ad, hogy a szülőkkel, diákokkal vagy akár az egyszerű járókelőkkel az iskolák környezetében szükséges biztonságos viselkedésről kezdeményezzünk párbeszédet

- áll a helyi rendőrök közleményében.

A hátizsákokat az okos közlekedési táblákat és közlekedésbiztonsági eszközöket fejlesztő Trafic Innovation nevű kanadai cég vezetésével fejlesztették ki. Az első darabokat tavaly novemberben kezdték el használni, azóta pedig már több mint 260 iskolai övezetet és 67 intézményt látogattak meg a quebeci rendőrök.

A traffipaxoknak sokszor már a híre elég hozzá, hogy kevesebb legyen a gyorshajtás (Fotó: Unsplash/Denny Müller)
A traffipaxoknak sokszor már a híre elég hozzá, hogy kevesebb legyen a gyorshajtás (Fotó: Unsplash/Denny Müller)

A traffipaxoknak sokszor már a híre elég hozzá, hogy kevesebb legyen a gyorshajtás
(Fotó: Unsplash/Denny Müller)

Korábbi, a lassú városokról írt cikkünkből egyébként kiderül, hogy a városi közlekedésben a nagyobb sebesség használata szinte soha nem vezet eredményre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)