Hirdetés

A Google robottaxis cége bemutatta a kormány nélküli önvezető autóját

|

A keresőcég anyavállalata az egyik kínai autógyártóval együttműködve készítette el a robottaxi prototípusát.

Hirdetés

Idén tavasszal már írtunk a Google anyacége, az Alphabet alá tartozó Waymo-ról, amely márciusban kapta meg az engedélyt, hogy önvezető taxiszolgáltatást nyújtson San Francisco utcáin. A cég azóta is folyamatosan fejleszt, bár az önvezető technológiát még csiszolni kell, ugyanis nemrég egy bizarr balesetbe is belekeveredett a Waymo egyik járműve.

Ettől függetlenül, a robottaxik kora feltartóztathatatlanul közeledik: a cég ugyanis nemrég leleplezte azt a kormány és pedálok nélküli autót, amellyel már arra készülnek, amikor az önvezető taxik váltják fel a személyszállításnak ezt a szegmensét, főként persze az USA nagyvárosaiban.

A Waymo a kínai Geely Csoporthoz tartozó Zeekr márkával közösen fejlesztette az önvezető taxi prototípusát (Fotó: Waymo)
A Waymo a kínai Geely Csoporthoz tartozó Zeekr márkával közösen fejlesztette az önvezető taxi prototípusát (Fotó: Waymo)

Az önvezető taxit a Waymo a Volvo tulajdonosával, a kínai Geely Holding Grouppal közösen fejlesztette ki - írja a 9to5Google. A lap információi szerint azonban nem az egykori svéd márka autóit vették hozzá alapul, hanem a szintén a Geely portfóliójába tartozó, egyébként szintén Svédországban tervezett Zeekr logója látható a jármű orrán.

Hirdetés

A Waymo eddig is használt önvezető autókat a szolgáltatása tesztelésére, ezek azonban kereskedelmi forgalomban kapható személygépkocsik voltak - jellemzően a Chrysler Pacifica és a Jaguar I-Pace típusok - amelyeket különféle szenzorokkal szereltek fel, hogy képesek legyenek az önálló közlekedésre. A Waymo One nevet viselő robottaxi-szolgáltatáshoz azonban már kizárólag a Zeekr autóit használják majd.

Az egyterű autó külsején több szenzorszigetet is elhelyeztek, amelyek a robottaxi tájékozódását segítik, illetve a tetejére is felkerült a Waymo autóinál megszokott lidar-egység, amely a jármű környezetének pontos feltérképezésében vesz részt. A beltérbe négy tolóajtón keresztül lehet bejutni, amelyek gombnyomásra nyílnak.

A Waymo önvezető taxijai néhány éven belül állhatnak munkába (Fotó: Waymo)
A Waymo önvezető taxijai néhány éven belül állhatnak munkába (Fotó: Waymo)

Az autó belsejében a legfeltűnőbb újdonság, hogy sem kormány, sem pedálok nincsenek benne, hiszen a járműben humán sofőr már nem fog tartózkodni. A robottaxi természetesen tisztán elektromos hajtású lesz majd.

Arról sajnos nincs információ, hogy pontosan mikor jelenhetnek meg a Waymo önvezető gépei az amerikai utcákon. A cég a Twitter-oldalán egyelőre csak anniyt mondott, hogy "az előttünk álló években" kezdhetik meg a működésüket a robottaxik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)