Hirdetés

A forgalom zaja legalább olyan káros, mint a légszennyezés

|

A városlakókat kiemelten érintik a negatív hatások.

Hirdetés

A légszennyezés önmagában is rendkívül káros, egy tavaly publikált kutatás szerint több embert öl meg, mint az AIDS, a TBC és a malária együttvéve. Most viszont egy új tudományos vizsgálat rávilágított, hogy az autós és motoros közlekedés zajterhelésének milyen negatív hatásai vannak - írja a Euronews.

Azt már korábban is lehetett tudni, hogy a zajszennyezés nem kifejezetten egészséges, azonban a forgalom zajának vérnyomásra gyakorolt hatását eddig a légszennyezésnek tulajdonították.

A forgalom zaja ellen egyéni szinten lehet védekezni, de a megoldás a döntéshozók kezében van (Fotó: house.gov)
A forgalom zaja ellen egyéni szinten lehet védekezni, de a megoldás a döntéshozók kezében van (Fotó: house.gov)

A Pekingi Egyetem Közegészségügyi Karának kutatói ugyanis megállapították, hogy a forgalom zaja önmagában növeli a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

Hirdetés

Egy kicsit meglepődtünk, hogy milyen jelentősen fokozta a magas vérnyomás veszélyét a forgalom zaja, még azután is, hogy az adatokat megtisztrítottuk a légszennyezés hatásaitól

- mutatott rá Jing Huang, az egyetemi kar adjunktusa, a kutatás vezetője.

A magas vérnyomás idővel megnöveli a szívroham, a sztrók és az aneurizmák kialakulásának kockázatát, a vérnyomás hirtelen megugrása pedig homályos látást, légszomjat, orrvérzést, mellkasi fájdalmakat és szédülést idézhet elő.

A kínai kutatók nyolc éven át követték több mint 240 000, 40 és 69 év közötti ember egészségi állapotát. Azt találták, hogy akik forgalmas út közelében éltek, azoknál nagyobb volt a magas vérnyomás kockázata, ami egyenesen arányos volt a zajszennyezés mértékével. Ez a trend azután is megfigyelhető volt, hogy a kutatók megtisztították az adatokat a légszennyezés hatásaitól.

A zaj hatására ugyanis a szervezetünk kortizolt termel, amelyet más néven stresszhormonnak is neveznek. A legnagyobb kockázat persze azoknál volt megfigyelhető, akiket a zaj-, és légszennyezés hatásai egyaránt érintettek.

A helyzetet nehéz kezelni: aki hasonló környéken lakik, annyit tehet, hogy megerősíti a lakása hangszigetelését és zárva tartja az ablakokat, az utcán pedig füldugót visel, de a kutatók rámutatnak, hogy az ilyen szituációk megoldását a politikai döntéshozóknak kell kezdeményeznie. Ehhez hatékony eszköz lehet a jelentős forgalom korlátozása - legalább a nap bizonyos részeriben - a tömegközlekedés elérhetőbbé tétele, illetve a megfelelő várostervezés, zajvédő megoldások és városi zöld területek kialakítása, utóbbi ugyanis szintén hatékonyan csökkenti a zajszennyezést.

Emellett fontos eszköz lehet az olyan technológiai megoldások alkalmazása, amelyek csökkentik a járművek által kibocsátott zajt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)