Hirdetés

Áramtermelési rekordot állított fel a világ legnagyobb szélerőműve

|

Eddigi legnagyobb teljesítményéhez egy tájfun segítette hozzá.

Hirdetés

A COP28 néven futó dubaji klímacsúcs közeledtével ismét egyre több szó esik a nagyhatalmak vállalásairól, klímacélok elérésének lehetőségeiről és a megújuló energiák térnyerésének szükségességéről. Az a három vállalás is, melyeket remélhetőleg elfogadnak az ENSZ-tagállamok, ezeket helyezik előtérbe: a megújulók kapacitásának háromszorosra növelése, az energiahatékonyság megduplázása, és a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetése 2050-ig.

Az első vállalás jegyében mind nagyobb és nagyobb kapacitású szélerőműveket telepítenek világszerte. Az USA-ban nemrég helyeztek nagy teljesítményű turbinákat az óceán kellős közepére, Kína pedig megépítette a világ legnagyobb, szél hajtotta áramtermelő eszközét.

Hirdetés

A Tajvani-szorosba telepített turbina 252 méter átmérőjű és 16 MW a teljesítménye. A Goldwind nevet viselő szélkerék söprési területe megközelítőleg 50 000 négyzetméter. Az idén telepített erőmű július 19-én állt csatasorba a délkeleti Fujian tartományban található Zhangpu Liuao tengeri szélerőműparkjában.

Az állami tulajdonú China Three Gorges (CTG) energiavállalat szélturbinája szeptember 1-jén a Haikui tájfunnak köszönhetően 23,56 m/s csúcssebességgel találkozva eddigi pályafutása legjobb eredményét produkálta. Míg a hagyományos szélturbinák automatikusan blokkolják a lapátjaikat, hogy elkerüljék a túlterhelést, amikor a szélsebesség meghaladja a másodpercenkénti 25 métert, ez az intelligens szerkezet valós időben képes úgy optimalizálni a beállításait, hogy továbbra is termeljen áramot, a szerkezet épségének veszélyeztetése nélkül.

A világelső monstrum 24 óra alatt 384,1 megawattórát termelt, ami közel 170 000 háztartás ellátására elegendő. Ez új rekordot jelent egy egyedi szélturbina viszonylatában egy nap alatt. Egyébként nem régi a csúcs, amit megdöntött. A korábbi rekordot egy dán "óriás", a 15 MW-os, 236 méter átmérőjű Vestas augusztus közepén állította fel. Az egy nap alatt megtermelt 363 megawattóra energia nem sokáig volt elegendő az elsőségre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)