Hirdetés

Hatékonyabb napelemek jöhetnek, egy titokzatos anyagnak köszönhetően

|

A módszerrel a hajlékony napelem-panelek gyártása is egyszerűbbé válik.

Hirdetés

A napelemek alapanyagaként leggyakrabban kristályos szilíciumot alkalmaznak, azonban az elmúlt évtizedben megnőtt az érdeklődés a perovszkitnak nevezett kalcium-titanát oxidásványból készülő panelek iránt - írja a Science Daily.

A perovszkit napelemeket már 2010 óta kutatják, ugyanis az ásvány felhasználásával a szilíciumnál olcsóbb és hatékonyabb paneleket lehetne létrehozni. Eddig azonban problémát okozott, hogy a perovszkit nagyon érzékeny a nedvességre, az oxigénre - levegővel érintkezve gyorsan lebomlik - sőt, a fényre is, ami nem igazán szerencsés egy napelem esetében.

A perovszkit napelemek a hatékonyság mellett sokoldalúbb felhasználást tesznek lehetővé (Fotó: NREL.gov)
A perovszkit napelemek a hatékonyság mellett sokoldalúbb felhasználást tesznek lehetővé (Fotó: NREL.gov)

A perovszkit napelemek a hatékonyság mellett sokoldalúbb felhasználást tesznek lehetővé (Fotó: NREL.gov)

Most azonban a londoni Queen Mary University kutatói egy új módszert dolgoztak ki, amellyel tartósabb perovszkit-alapú napelemeket lehetne gyártani. A fekete kristályos formamidinium perovszkit ugyanis kémiai szempontból sokkal stabilabb, mint a vegyület más változatai. Az anyag optikai tulajdonságai is kedvezőbbek, hatékonyabban képes ugyanis elnyelni a napfényt, így abból könnyebb elektromos áramot előállítani.

Egyetlen probléma van a fekete kristályos pervoszkit-változattal, eddig ugyanis nagyon nehezen lehetett csak előállítani és igen gyakran nem is fekete, hanem sárga perovszkit jött létre belőle, amely viszont nem használható napelem-alapanyagként.

Az Advanced Materials szakfolyóiratban nemrég megjelent friss kutatási anyag azonban leírja a brit kutatók új módszerét, amellyel nagyobb hatékonysággal lehet előállítani a fekete perovszkitot. Ehhez a vegyületből készült vékony filmréteget vonnak be egy különféle oldószerekből álló aeroszollal, körülbelül 100 fokos hőmérsékleten. A kutatók úgy találták, hogy ez már egy perc után igen stabil fekete perovszkitot eredményez - míg más, korábbi módszerek akár 20 perces kezelésekkel sem jutottak eredményre.

Hirdetés

Dr. Joe Briscoe, a Queen Mary University munkatársa rámutatott, hogy ezzel a lépéssel közelebb kerültünk a fekete perovszkit napelemek kereskedelmi forgalmazásához, mivela módszert akár ipari méretekben is lehet alkalmazni.

"A kutatásunk során kialakított megoldás lehetővé teszi akár a hajlékony napelemek fejlesztését is, amelynek rengeteg alkalmazási területe lehet, a ruháktól az autókig" - tette hozzá dr. Briscoe.

Eközben Magyarországon éppen zajlik a lakossági napelem-pályázat, a linken összeszedtük, mit kell tudni róla.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)