Hirdetés

Hatalmas naperőművet vásárol az MVM

|

A 100 hektáron elterülő napelempark 115 000 invertere 85 000 MWh energiát képes termelni.

Hirdetés

Idén több, ökológiai szempontból jelentős is jelentős eseményre került sor hazánkban. Sokáig húzódó egyeztetéseket követően az elmúlt negyedévben megváltozott az otthoni napelemes szabályozás, esély nyílik továbbá szélerőművek telepítésére hosszú idő után, és mindennek a tetejében a héten bejelentette Szijjártó Péter, hogy a legnagyobb kínai járműgyártó, a BYD, Szegeden építi fel első európai üzemét. Az örvendetes hír beharangozásával párhuzamosan egy másik jelentős esemény is történt a dél-alföldi régióban.

Egy, a minap a Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében mostantól a kormány elővásárlási joggal bír a magánkézben lévő, de eladni szándékozott naperőművekre. Ebben azt is rögzítették, hogy a megvásárolt kapacitást 6 hónapon belül át kell adnia a közület szerepét betöltő MVM-nek.

Hirdetés

A keddi bejelentés másnapján már meg is köttetett az első ilyen üzlet. Az MVM Zöld Generáció Kft. megvásárolja a "HO-ME 2000" Vagyonkezelő Kft., a MASPED Első Magyar Általános Szállítmányozási Zrt. és a MET Green Asset Holding AG tulajdonában lévő tázlári naperőművet. A Soltvadkert és Kiskunmajsa között félúton található település határában fekszik a hatalmas napelempark. A 100 hektáron elterülő alföldi erőmű 115 000 inverterrel 85 000 MWh energiát képes termelni. Az MVM Csoport közleménye szerint a tranzakció várhatóan 2024. első negyedévében fog lezajlani. A karbonsemleges módon termelt villamos áram ezzel tovább csökkentheti a villamosenergia-szektor fajlagos CO2-kibocsátását.

Az MVM Csoport idei első félévi beszámolója szerint június végéig 402 MW volt a megújuló energiatermelési kapacitás, és a most megvásárolt 63 MW-os kapacitással együtt év végére elérték a 600 MW-ot. Magyarán az elmúlt hat hónapban további tételekkel is nőtt a cégcsoport érdekeltségébe tartozó megújulók összkapacitása.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)