Hirdetés

A hőhullámok elleni védekezésre készül Európa leendő zöld fővárosa

|

A város vezetése a hosszan tartó hőséget az egyik legkomolyabb klímakockázatnak tartja.

Hirdetés

A 2023-as évben az észt főváros, Tallinn veszi át Európa Zöld Fővárosának titulusát - amely 2016-ban például a Ljubljanáé volt. A helyiek valóban sokat tesznek azért, hogy élhető környezetet alakítsanak ki a városlakóknak, ennek részeként pedig nemrég csatlakoztak egy nemzetközi projekthez, amely a klímaváltozás negatív hatásaira való felkészülést szorgalmazza - írja a Smart Cities World.

Tallinn már a klímaváltozás negatív hatásaira készül (Fotó: Unsplash/Denis Shlenduhhov)
Tallinn már a klímaváltozás negatív hatásaira készül (Fotó: Unsplash/Denis Shlenduhhov)

Az észt főváros már a klímaváltozás negatív hatásaira készül (Fotó: Unsplash/Denis Shlenduhhov)

A tallinni önkormányzat nemrég úgy döntött, hogy 2022 és 2026 között csatlakoznak a  Ways of Adapting to Climate Change - Knowing nevet viselő kezdeményezéshez. Ez egybevág a város fenntartható energiával és a klímaváltozással kapcsolatos, 2030-ig tartó akciótervével, amely az egyre intenzívebb és egyre gyakoribb, hosszan tartó hőhullámokat jelölte meg a klímaváltozás egyik legkomolyabb kockázataként. A hőhullámok kifejezetten érzékenyen érintik az idősebb korosztályokat, ennek pedig tavaly nyáron meg is volt a szomorú eredménye, amikor az észt fővárosban megugrott a hőséggel összefüggő halálesetek száma.

Hirdetés

A most elfogadott projekt a nagyvárosokban kialakuló, úgynevezett hőszigetek jelenségét vizsgálná Tallin egyik, Väike-Õismäe nevű városrészében. A célkitűzés szerint olyan megoldásokat szeretnének kidolgozni, amely segít a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodásban, a lakhatás, a mobilitás, illetve a földterületek felhasználása szempontjából. A projekt során mesterséges intelligencia alkalmazásával modellezik majd az egyes lépések hatásfokát az érintett korcsoportokra.

A célunk, hogy enyhítsük a hőhullámok kockázatait és támogatást nyújtsunk a lakosságnak ahhoz, hogy megbirkózzon a hasonló helyzetekkel. A tervünk az, hogy feltérképezzük a hőhullámok elleni védekezéshez használható megoldásokat, amelyeket nem csak a Väike-Õismäe városrészben, hanem más, hasonló területeken is alkalmazni lehet. Ezeken a részeken jelentős az aszfaltozott utak mennyisége és jellemzően magasabb az érintett korcsoport tagjainak az aránya

- magyarázta Vlagyimir Svet, Tallinn főpolgármester-helyettese.

Tallinn 2023-ban lesz Európa zöld fővárosa (Fotó: Unsplash/Gleb Makarov)
Tallinn 2023-ban lesz Európa zöld fővárosa (Fotó: Unsplash/Gleb Makarov)

Tallinn 2023-ban lesz Európa zöld fővárosa (Fotó: Unsplash/Gleb Makarov)

A projektet az osztrák Austrian Institite of Technology (AIT) kezdeményezte, 19 település, - például a katalán Granollers, illetve Nápoly és a német Arensberg - illetve több hasonló kutatóintézet és szervezet részvételével. Az osztrák fővárosban idén nemrég egy hasonló stratégiát léptettek életbe, amelynek célja a hőszigetek kialakulásának megelőzése, illetve a hőhullámok negatív hatásainak mérséklése. A projektet az Európai Unió Horizon 2020 keretprogramjából finanszírozzák.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)