Hirdetés

Az Antarktiszról ismét leszakadt egy kisebb városnyi méretű jéghegy

|

A hamarosan bejelentésre kerülő jéghegy felületén kétszer elférne Szolnok városa.

Hirdetés

Az utóbbi időben rendszeres sokkhatásnak van kitéve bolygónk klímája. Úgy tűnik, hogy tavalyi év, amely a mérések kezdete óta a legmelegebbnek bizonyult, csak egy volt azon történések sorában, amelyek akár egyenként is aggodalomra adhatnak okot. A magas átlaghőmérséklet egy sor további problémát hoz magával.

Habár nehéz lenne ezeket rangsorolni, a sarki jég állapota talán a legkézenfekvőbb jele annak, hogy nem jó irányba haladnak a dolgok. 2022 márciusában 40 fokkal enyhébbet mértek a térségben az ilyenkor szokásosnál, és egy 40 éve egy helyben álló jéghegy is elindult a Jeges-tenger irányába az olvadások miatt.

Mivel a jelenséget nagyobb részben okozó üvegházhatású gázok kibocsátásának mutatói nem hogy javultak volna, még romlottak is, a következmények sem maradtak el. Újabb gigantikus jéghegy alakult ki azzal, hogy egy 380 négyzetkilométernyi darab szakadt le az Antarktisz egybefüggő jégtömegéből. Ennek a megtermett darabnak a felületén akár kétszer is elférne Szolnok városa.

Hirdetés

A kutatók szerint hamarosan bejelentésre kerülhet a már előzetesen A83 névre keresztelt új, önálló jéghegy. A jókora darab jégtömb az Egyesült Királyság Halley kutatóállomásának közelében szakadt ki a jégsapkából. Ez nem újdonság a térségben, itt már egy ideje rendszeresen születnek kisebb-nagyobb jéghegyek a folyamatos, lassú olvadásnak köszönhetően.

A British Antarctic Survey az Egyesült Királyság sarkkutatató programjának bázisát pont a hasonló esetektől szerette volna megvédeni, mikor 2017-ben áthelyezte máshova a létesítményt. Mivel a jövőben is várhatóak hasonló események így a tudósok már nem is terveznek visszakötözni az instabillá vált térségbe, ami egy különösen aktív időszakon megy most keresztül.

2021-ben már a tengerbe zuhant egy Párizs méretével vetekedő jéghegy, amit azóta A74 néven regisztráltak. Tavaly ismét levált innen egy nagyobb, 1500 négyzetkilométeres darab, amit A81-nek neveztek el.

A most tengerbe zúdult hegy egy 2016 október 31-én észlelt repedés következménye, ami a felfedezésének napja miatt a Halloween-törés nevet kapta. Az erre merőleges további törések egy másik darabot is úrnak indítottak a nyílt víz felé. Az eseményt észlelő tudósok egy GPS-jeladónak köszönhetően szereztek tudomást az új képződményről, amit most minden oldalról tenger vesz körül, és ezt a rendelkezésre álló műhold felvételek is megerősítették.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)