Hirdetés

Óriásvírusokkal fékeznék meg a sarki jégsapkák olvadását

|

Enélkül 2040-re teljesen elolvadnának.

Hirdetés

Az üvegházhatású gázok problémás hatását lassan már 50 éve jól ismerjük, ám tenni ellene, érdemben csökkenteni a kibocsátásokat még azóta sem sikerült. Ennek a legriasztóbb következménye az átlaghőmérséklet emelkedése, ami évről évre csökkenti az ökológiai egyensúlyt biztosítójég mennyiségét.

A tudósok évtizedek óta bizonygatják, hogy csak rossz és még rosszabb forgatókönyvek léteznek, ám most úgy tűnik, hogy hamarosan választásunk sem lesz ezzel kapcsolatban. Az Északi-sarkvidék jege évtizedenként 13 százalékkal zsugorodik, ami közelebb sejteti a nem várt végkimenetelt, vagyis a partvidékek eltűnését, mint az korábban bármikor is gondoltuk.

A szélmalomharcnak tűnő probálkozásokon túl, most azonban akadt egy használható ötlet a probléma orvoslására. Eszerint újonnan felfedezett óriásvírusok segíthetnek minket a probléma időleges megoldásában.

Hirdetés

Úgy hangzik, mintha egy blockbusterből származna az ötlet, pedig valóban óriásvírusok élnek a sarkvidéki jégben. Ezek az óriási fertőző ágensek valójában segíthetnek lassítani a jég olvadását, és ezzel enyhíteni a globális felmelegedés hatásait. A grönlandi kutatás eredményeit, mely rátalált az apró parazitákra nemrégiben tették közzé egy dán szaklap hasábjain.

A gyanú szerint ezek az organizmusok lassíthatják a többek között olvadást is okozó hómoszatok fejlődését. Ezeket a normál vírusoknál sokkal nagyobb élőlényeket 1981 óta ismeri a tudomány. Míg egy átlagos vírus mérete körülbelül ezredrésze a baktériumokénak, addig ezek az óriásvírusok akár 20 százalékkal is nagyobbak lehetnek náluk.

Megtalálták már őket az óceánokban, a talajban és még az emberben is, de ez az első alkalom, hogy óriásvírusokat fedeztek fel a pigmentált mikroalgák által uralt hóban és jégben. A laikusok nem is gondolnák, de az Északi-sarkvidék hemzseg az élettől, a rozmároktól és jegesmedvéktől kezdve a madarakig, halakig, planktonokig és algákig. Minden tavasszal, a nap által felmelegítve, ez az alga virágzásnak indul, és megfeketíti a jeget, amelyen növekszik. Ez csökkenti a jég fényvisszaverő képességét, ami felgyorsítja a jég olvadását.

A sarkvidéki jég gyorsan csökken, és 2040-re a térség akár teljesen jégmentes is lehet. Ha ez bekövetkezik, az - a kézenfekvő következményeken túl - egy sor problémát fog felsorakoztatni az emberiség számára. Hatással van a globális hőmérsékletre, veszélyezteti a part menti területeket, az élelmezést, hozzájárul az élővilág csökkenéséhez, és kezelhetetlen mértékű metán felszabadulását okozza.

Az Aarhusi Egyetem kutatócsoportja Laura Perini, a Környezettudományi Tanszék munkatársa vezetésével átvizsgálta az Északi-sarkvidék jég- és hótakaróját különböző organizmusok után kutatva. A vizsgálat során találtak algákat, velük táplálkozó baktériumokat, fonalas- és élesztőgombákat, valamint a kérdéses óriásvírusokat.

Ezekről egyelőre nem sokat tudnak, csak feltételezik, hogy hasznosak lehetnek a jég olvadásának enyhítésében. Ha megalapozott feltételezéseik bebizonyosodnak, azzal a felmelegedés és az olvadás problémája még nem lesz megoldva, ám időt nyerhetünk vele addig is, míg az alacsonyan fekvő területek helyzetére nem találunk megoldást.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)