Hirdetés

Elképesztő titkos miniotthont rejt ez a teherautó

|

A tulajdonos szeretné kerülni a feltűnést, de nem akarja nélkülözni az otthon kényelmét az úton.

Hirdetés

A lakóautók már a koronavírus megjelenése előtt is kezdtek egyre népszerűbbé válni, a világjárvány azonban óriási lökést adott ennek a szegmensnek. Ez érthető is, hiszen sokan a járvány ideje alatt igyekeztek kerülni a sűrűn látogatott helyeket, a szállodák java pedig sokáig nem is volt elérhető. Egy lakóautóval viszont korlátozások nélkül lehet közlekedni, ráadásul a szállással sincs probléma.

Az USA nyugati partján fekvő Washington államban működő, járművek speciális átalakításával foglalkozó Epic Skoolies YouTube-csatornájára került fel az alábbi videó, amelyen egy egészen meghökkentő lakóautót mutat be. Caleb Williams, a cég alapítója.

Ki hinné, hogy a sima fehér teherautó miniatűr luxusotthont rejt? (Fotó: YouTube/Epic Skoolies)
Ki hinné, hogy a sima fehér teherautó miniatűr luxusotthont rejt? (Fotó: YouTube/Epic Skoolies)

Ki hinné, hogy a sima fehér teherautó miniatűr luxusotthont rejt? (Fotó: YouTube/Epic Skoolies)

Az Epic Skoolies megbízója azt kérte tőlük, hogy egy minden földi jóval megpakolt járművet készítsenek neki, de olyat, amin kívülről egyáltalán nem látszik, hogy egy kisebb belvárosi luxuslakás összes kényelmi funkcióját rejti. Az illetőről nem árultak el túl sokat, csak annyit, hogy sok időt tölt az úton, távol az otthonától, ez idő alatt viszont szeretne kényelemben élni, sőt, podcastjának az adásait is a járműben szeretné felvenni.

A választás egy 1999-es gyártmányú Ford E450 "dobozos" teherautóra esett, ami kívülről a legkevésbé sem feltűnő: az egyszerű fehér járműből rengeteg fut az Egyesült Államok útjain, így könnyedén bele tud olvadni az utcaképbe. Az átalakítás során ezért nem is nagyon nyúltak a külsejéhez, csak a legszükségesebb változtatásokat végezték el, például, a hátsó, lehúzható, redőnyszerű ajtót kivették, a helyére egy fémlemezbe ágyazott, "rendes" ajtó került. Az egyetlen, apró ablakot is szellőztető ráccsal fedték be, hogy a kíváncsi tekintetek elől elrejtsék a jármű belsejét.

Hirdetés

A "bejárati" ajtón belépve egy parányi luxuslakásba érkezik az ember. Az "előszoba" és a konyhafülke falát feketére festették, utóbbinál buborékfóliát idéző csempe is került a konyhapult fölé, ami visszaköszön a fürdőszobában is. A konyhán túl a "nappali" található, két kihúzható, teljes méretű ággyá alakítható kanapével és egy teakfából készült íróasztallal, amelyet egy fekete vízcső tart a helyén - ugyanilyen megoldással rögzítették az egyik kanapé feletti polcokat. A másik oldalon egy hosszú, zárható tárolórekesz várja a csomagokat.

A bal oldali kanapé alá szintén egy tároló került míg a jobb oldali rejti az elektromos rendszerek főbb alkatrészeit. A két ülőalkalmatosság között egy kisebb faajtó látható a falon, ezen keresztül könnyedén be lehet jutni a sofőrfülkébe, anélkül, hogy ki kellene szállni a járműből. A kanapék fölé a falra egy 32 hüvelykes képátlójú okostévét is felszereltek, amely alatt két JBL-hangszóró szolgáltatja a zenét vagy a moziélményhez szükséges hanghatásokat. 

A már említett fürdőszobát bármelyik mini luxusgarzon megirigyelné: a multifunkciós zuhanytorony tetejéből esőt vagy vízesést idézve csorog a víz, de lehetőség van a masszírozósugarak vagy a kézi zuhanyfej használatára is. A mobilvécé külön tartályba húzható le, sőt, a vízellátása is független az autó ivóvíz-készletétől - ráadásul, a vécépapírt egy ügyes kis rekeszbe lehet elrejteni, hogy ne legyen vizes a zuhanyozástól. A teherautó platója alá beszereltek egy 340 literes ivóvíztartályt, de kapott egy különálló, 190 literes, úgynevezett szürkevíz-tartályt is, amellyel a vécét lehet lehúzni.

A középen látható ajtón keresztül lehet bejutni a vezetőfülkébe (Fotó: YouTube/Epic Skoolies)
A középen látható ajtón keresztül lehet bejutni a vezetőfülkébe (Fotó: YouTube/Epic Skoolies)

A középen látható ajtón keresztül lehet bejutni a vezetőfülkébe (Fotó: YouTube/Epic Skoolies)

A konyhában egy háromégős gáztűzhely került, amelyet egy 75 literes propán-bután gáztartály szolgál ki, ez látja el energiával a külön csonkra csatlakoztatható, hordozható fűtőberendezést is. A további energiaigények kielégítésére egy 800 wattos napelem-rendszer került az autó tetejére, ahol egy tetőablakon keresztül jut be természetes fény a beltérbe. Mind a villany-, mind a gázellátást külső forrásból is meg lehet oldani, ha a tulajdonos nem akarja fogyasztani a fedélzeti készleteket. A belső klímát és a vízmelegítést is egy intelligens rendszer kezeli. A konyhában emellett található mikrohullámú sütő, egy egytálcás mosogató és egy teljes méretű kombinált hűtőszekrény és fagyasztó. Az energiatakarékos világításról LED-ek gondoskodnak, ezekből került a falakra és a padló szintjébe is.

Arról sajnos nem szól a fáma, hogy mibe került a tulajdonosnak az átalakítás, az azonban biztos, hogy ennél menőbb, kerekeken gördülő okosotthont jelenleg nem tudunk elképzelni. Még egy fokkal jobban rajonganánk érte, ha dízelmotor helyett egy elektromos erőforrás került volna bele - akár egy olyan, amelyet a tetőre szerelt napelemekkel is lehet tölteni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)