Hirdetés

Így készítsd fel a bringádat, rolleredet a tavaszi indulásra

|

Az időjárás ugyan még bizonytalan, de most már nemsokára tényleg itt a jó idő!

Hirdetés

Bár a közlekedési adatok szerint évről évre egyre többen olyan elszántak, hogy egész évben tekernek, rollereznek, azért az első 10 fok feletti napokon szemmel láthatóan azonnal megnő a biciklisek és rolleresek száma a városokban. Mi a teendő, ha sok hónap állás után vesszük elő mikromobilitási eszközeinket? A városi közlekedés sokszínűségét népszerűsítő Jövő Mobilitása Szövetség szakértői most ebben adnak tanácsokat.

A BKK kerékpárszámláló pontjainak adatai szerint az elmúlt hat évben 92 százalékkal nőtt a biciklivel történő áthaladások mértéke a téli időszakban, azaz a kerékpározás egyre inkább elveszíti szezonális jellegét.

Óriási mértékben nőtt a kerékpárosok száma (Fotó: Unsplash/Dovile Ramoskaite)
Óriási mértékben nőtt a kerékpárosok száma (Fotó: Unsplash/Dovile Ramoskaite)

Ennek okai a Jövő Mobilitása Szövetség szakértői szerint az emelkedő üzemanyagköltségek mellett a kerékpárutak és -sávok számának növekedésében, a fenntarthatóságra való törekvésben keresendők, amellett, hogy a városban a kerékpár és a roller valóban hatékony és gyors közlekedési mód.

Hirdetés

Azért sokan vannak, aki bizonyos időjárási körülmények mellett nem ülnek biciklire vagy nem rollereznek - a BKK adatai szerint tavaly a legtöbben májusban használták a kerékpársávokat, ekkor 319 ezren haladtak át a kihelyezett mérőpontok egyikén. A növekedés minden évben márciustól indul (tavaly ekkor 153 ezer áthaladást mértek) és az első hidegebb napokig nem is csökken a kerékpározók, rollerezők száma. Ám akik csak március és október között használják eszközeiket, azoknak általában a több hónapos állás után kell felkészíteniük azokat az újbóli használatra.

Idén folytatjuk a megkezdett munkát és továbbra is arra szeretnénk rávilágítani, hogy főként a városi közlekedésben egyre szélesebb az élhető lehetőségek tárháza az autón túl is. A jó időben újra előkerülnek a kerékpárok, robogók és rollerek, amik akár saját vagy megosztott autózással, akár tömegközlekedéssel kiegészítve megadják a számunkra éppen legmegfelelőbb közlekedési módozatokat. Az egyéni közlekedésünkbe érdemes minél több különböző megoldást is beépíteni, hiszen sok esetben azokkal olcsóbb, gyorsabb, stresszmentesebb vagy kényelmesebb lehet a célunkig való eljutás

- mondta Pukler Gábor, a Jövő Mobilitása Szövetség elnöke.

Így készítsd fel hagyományos biciklit

Nem csak az első tavaszi út előtt, hanem rendszeresen, pár naponta érdemes ellenőrizni a guminyomást, a kerekek állapotát. A túl puha gumi nehezen irányítható, lassú és balesetveszélyes, a túl kemény pedig könnyebben megcsúszik - meg kell találni a megfelelő guminyomást, ami függ a gumi szélességétől és fajtájától és a bringás testsúlyától is. Ha hónapokig állt a kerékpár leeresztett belsővel, akkor az első út előtt pár nappal érdemes felfújni, majd ellenőrizni, hogy tartja-e a nyomást.

Első tavasz útja előtt egy mosást is mindenképpen megérdemel a bicikli, de ezt ne magasnyomású autómosóban, inkább vödörrel, tisztítószerrel, kefével végezd, a lánchajtás alkatrészeit hagyd ki. A tisztítás során ügyelj arra, hogy véletlenül se kerüljön olaj például a féktárcsára, vagy a felni fékezőfelületére.

Ezután következhet a kenés: ennek hiányában tavasszal sok nyekergő bringát hallani. Üzembe helyezés előtt mindenképpen forgasd párszor hátra a hajtókart és ha nem forog könnyedén, akkor olajozásra lesz szükség.

Indulás előtt fontos ellenőrizni a fékeket is, érdemes végignézni a csavarokat is, ellenőrizni a lámpákat.

Elektromos bicikli, roller, robogó

Az elektromos meghajtású mikromobilitási eszközök első tavaszi útja előtt szintén ellenőrizzük a guminyomást és mindenképpen töltsük fel teljesen az akkumulátort. A töltőt mindig először a konnektorba csatlakoztassuk és csak utána eszközünkbe, a kábel pedig ne legyen feltekerve!

Csak óvatosan a trükkö9zéssel! (Fotó: Unsplash/Varla Scooter)
Csak óvatosan a trükkö9zéssel! (Fotó: Unsplash/Varla Scooter)

Az első utunk alatt figyelj, hogy az újra elővett roller nem nyikorog-e. Ha a próbaút során valami szokatlant tapasztalsz, fordulj szakszervizhez, ugyanis az a tapasztalat, hogy ilyenkor sokkal olcsóbban javítható az eszköz. Aki a téli időszakban nem használta a járművét, óvatosan induljon el az első néhány alkalommal: a szokásosnál nagyobb odafigyeléssel vegylk részt a forgalomban, hiszen akár néhány hónap kihagyás is érezhető a korábban megszokott mozdulatsorokban. Sőt, a többi közlekedő is elszokott a rolleresektől, kerékpárosoktól, emiatt is érdemes óvatosabban hajtani.

Magadat is készítsd fel!

Az eszközök mellett nem árt magunkat is felkészíteni: a tavaszi 10-15 fokban még figyelni kell a megfelelő öltözködésre, hiszen egy átlagos városi 20 km/órás sebesség is 7 fokkal tudja csökkenteni a hőérzetet - könnyen fázhat kezünk, nyakunk és fülünk az egyébként már kellemes sétaidőben is.

Ha hónapok óta nem tekertünk vagy rollereztünk, akkor hagyjunk időt a bemelegedésre, hogy újra visszatérjenek a rég nem használt rutinok, mozdulatok - ha nem így teszünk, annak sokszor baleset a vége, figyelmeztetnek a Jövő Mobilitása Szövetség szakértői.

Érdemes erre is felkészülni: már létezik a piacon kifejezetten kerékpárosokat és rollereseket célzó - balesetbiztosítással és felelősségbiztosítással kiegészíthető - asszisztencia szolgáltatás is, melyet újonnan vásárolt kerékpárok és rollerek tulajdonosainak nyújtunk, hogy baj esetén is tudják, fordulhatnak gyors és szakszerű segítségért
- mondta el Bányai Amir az Autohome Magyarország Üzletfejesztési igazgatója.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)