Hirdetés

Elon Musk egybegyúrta három fő fejlesztését: így néz ki

|

A különös tárgyat egy németországi kreatív kiállításon szúrták ki.

Hirdetés

Ha Elon Musk neve szóba kerül, a legtöbb embernek a Tesla vagy a már Magyarországon is elérhető Starlink műholdas internet ugrik be. Talán kevésbé ismert, de a dollármilliárdos vállalkozó a napenergia fejlesztésében is érdekelt: 2006-ban két unokatestvérének segített megalapítani a SolarCity nevű céget, amelynek egy ideig az elnöki pozícióját is betöltötte.

A hétvégén pedig egy németországi kiállításon kiszúrták, hogy mit kapunk, ha a fenti hármat kombináljuk: a hannoveri IdeenExpo standjai között készítette egy twitterező az alábbi fotókat, amelyeken egy

Tesla-emblémával ellátott, napelemes utánfutó látható, amely a Starlink műholdjaihoz is képes csatlakozni.

Többen arra gyanakodtak, hogy egy olyan utánfutóról van szó, amely akár menet közben képes ellátni az elektromos hajtású Teslákat energiával, azaz, afféle "üzemanyagtartályként" képes kiegészítve a Tesla-modellek hatótávját, saját akkumulátorait pedig napenergiával tölti fel.

Bár az elektromos autózás és a napelemek kézenfekvő kombinációt jelentenek, itt nem erről van szó. Ahogy többen rámutattak, a képeken látható utánfutó napelemeinek alapterülete viszonylag kicsi, ez pedig nem lenne igazán hatékony egy elektromos autó utántöltésére. Összehasonlításként: a Lightyear 0 napelemes koncepcióautón öt négyzetméternyi napelem fért el, ami legfeljebb 70, de inkább csak 50 kilométerrel tudja megtoldani a jármű hatótávját. A Tesla és a napenergia kombinációja egyébként nem lenne újdonság: még áprilisban írtunk egy ausztrál fizikusról, aki saját tervezésű napelem-paneljeivel indult 15 ezer kilométeres túrára a Teslájával.

Hirdetés

Ettől függetlenül, sokkal valószínűbb, hogy egy mobil Starlink-vevőegységről van szó, amelyet akár napenergiával is lehet táplálni a semmi közepén - írja a Notebookcheck.net. A műholdas internetelérést kínáló cég ugyanis július elején kapott engedélyt rá, hogy akár mozgó autókból is el lehessen érni a szolgáltatását. A lap értesülései szerint ugyanakkor a képeken is látható utánfutónak használat előtt ki kellene nyitni a napelem-paneljeit, ez pedig nem lenne túl praktikus vezetés közben.

Elon Musk szeret kombinálni (Fotó: Tesla)
Elon Musk szeret kombinálni (Fotó: Tesla)

Elon Musk szeret kombinálni (Fotó: Tesla)

Elon Musktól azonban nem idegen, hogy fura ötletekkel inspirálja a cégeiben dolgozókat, így sokkal valószínűbb, hogy egyfajta prototípusról, vagy bemutatóra szánt, demonstrációs eszközről van szó. A Google-hez hasonlóan a Teslánál dolgozók is kapnak rá lehetőséget, hogy kreatív ötleteiket megvalósítsák, így nem kizárt, hogy a különleges utánfutót kifejezetten az IdeenExpo-ra építették. Egxyelőre nem tudni, hogy a prototípusnál is komolyabb tervei vannak vele valamelyik Musk-cégnek, az azonban valószínűsíthető, hogy a napelemes utánfutó feltűnik még majd hasonló eseményeken - idővel pedig az sem kizárt, hogy Elon Musk egyszer csak bejelentsen valamit az eszközzel kapcsolatban.

Az IdeenExpo-ra a Tesla egyébként egy különleges Model Y autót is elvitt, amelynek úgy vágták ki a karosszériáját, hogy láthatóvá váljon az új generációs akkumulátor-csomagja. A fotókat készítő twitterező szerint egyébként a Tesla standja közvetlenül a Volkswagen standja mellé került a kiállításon, a fotók készítésének időpontjában pedig a német márka munkatársai közül többen nézegették az utánfutót, mint ahányan összesen dolgoztak a Tesla-standon.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)