Hirdetés

Szabadulószobát csinál az elektromos Ford Mustangból egy telefonos applikáció

|

Az autógyártó a rendhagyó fejlesztéssel a biztonságosabb vezetésre szeretné felhívni a figyelmet.

Hirdetés

A szabadulószoba műfaja már nem újdonság, ez a játéktípus azonban továbbra is rendkívül népszerű, ráadásul ma már nem csak a valóságban, hanem videojáték, de akár virtuális valóság formájában is próbára tehetik észjárásukat a játékosok. Olyanra azonban még nem volt példa, hogy egy autóban alakítsanak ki szabadulószobát.

A Motor1 értesülései pontosan erre készül a Ford, az amerikai autógyártó ugyanis egy különleges koncepción dolgozik: egy okostelefonos applikáció segítségével változtatják szabadulószobává a Ford Mustang Mach-E elektromos autókat.

A Ford Mustang Mach E sofőrjének és utasainak játékos feladatokat kell végrehajtania a különleges szabadulószobás élmény során (Fotó: Ford)
A Ford Mustang Mach E sofőrjének és utasainak játékos feladatokat kell végrehajtania a különleges szabadulószobás élmény során (Fotó: Ford)

A Ford Mustang Mach E sofőrjének és utasainak játékos feladatokat kell végrehajtania a különleges szabadulószobás élmény során (Fotó: Ford)

Bár egyelőre még csak koncepcióról van szó, az ötlet érdekes újdonságot hozhat az autós infotainment világába. A játék lelke egy iOS-eszközökre letölthető applikáció, amely az Apple CarPlay funkciója segítségével tud összekapcsolódni a Mustang Mach-E fedélzeti számítógépével.

A játékosnak egy kém bőrébe bújva kell különböző feladatokat végrehajtania, amihez a megoldás kulcsát részben az autó belsejében találja. Az alábbi videóból kiderül, hogy például szavakat kell összerakni, a Mustang Mach-E különféle felületein - kormány, ablakok, az ülésekre varrt címkék- látható szavak betűiből.

Az applikáció arra is képes, hogy az autó különféle funkcióit használja, például képes vezérelni a klímaberendezést, vagy a navigációt. Fontos, hogy a játékosok nincsenek bezárva az autóba, azaz, nem a kocsiból kell kiszabadulniuk, hanem a jármű segítségével kell teljesíteniük a feladatokat. A Ford külön hangsúlyozza, hogy a játékosok bármikor kiszállhatnak az autóból, anélkül, hogy a játékot fel kellene adniuk. Emellett, ha mozog az autó, a szoftver csak a klímához és a hangszórókhoz fér hozzá, más funkciókat nem tud kezelni.

Hirdetés

A biztonságos közlekedést is szem előtt tartják, az applikáció ugyanis figyelmezteti a sofőrt, hogy kémként úgy kell vezetnie, hogy ne hívja fel magára a figyelmet, például azzal, hogy a megengedett sebességnél gyorsabban hajt.

Ez most még csak egy játékos ötlet, aminek komoly oldala is van, mivel a segítségével megmutathatjuk, hogy mire képes az autóinkban már meglévő technológia

- magyarázta Carsten Starke, a Ford európai kutatás-fejlesztési részlegének szakértője. "A jármű és a vezetője közti interakciók új lehetőségeket nyitnak meg a jövőben, mint például egy interaktív használati útmutató vagy virtuális vezetéstechnikai képzés a sofőrnek."

Az elképzelés remekül hangzik, sajnos egyelőre azonban a leendő játékosoknak türelemmel kell lennie, mivel egyelőre csak a videón látható demo érhető el a fejlesztésből, amelynek fő célja az autók és a gamifikáció összekapcsolása.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)