Hirdetés

Így néz ki a Tesla, amit a klímakatasztrófa túlélésére terveztek

|

Egy skót autókereskedő elképzelte, mire lesz szükség az utakon, ha bekövetkezik a klímakatasztrófa.

Hirdetés

A klímaváltozás hatásait már most is érezzük a bőrünkön, ráadásul egyre kevesebb időnk van érdemben tenni valamit, hogy legalább a legrosszabb forgatókönyveket el tudjuk kerülni. Erre szeretné felhívni a figyelmet a skót Peter Vardy, aki családjával autókereskedést üzemeltet - írja az InsideEVs.

Vardy több, mostanában népszerű autóról is elképzelte, hogy néznének ki, ha a klímakatasztrófa legsúlyosabb hatásai ellen vérteznék fel őket védelemmel. A listában olyan típusok szerepelnek, mint a jelenleg a világ legnépszerűbb elektromos autójának számító Tesla Model 3, egy Mini kabrió, a Ford legendás F-szériás pickupjai, illetve a Volkswagen Golf, amelytől a német márka lehet, hogy elköszön, szűk fél évszázad után.

Teslával a porviharok ellen

Az átalakítás természetesen csak digitálisan történt meg, azonban egyrészt látványos képek születtek, másrészt érdekes látni, hogyan képzelte el Vardy az autók evolúcióját, amellyel a klímakatasztrófa hatásai ellen nyújtanak védelmet.

A szmoggal és a rengeteg porral könnyedén felveszi a harcot az átalakított Tesla Model 3 (Fotó: petervardy.com)
A szmoggal és a rengeteg porral könnyedén felveszi a harcot az átalakított Tesla Model 3 (Fotó: petervardy.com)

Vardy ennek megfelelően a Tesla Model 3-ra minden korábbinál komolyíabb légszűrő-rendszert álmodott meg, mivel a klímakutatók figyelmeztetései szerint az előttünk álló években, évtizedekben a légszennyezés soha nem látott mértékűvé fokozódhat. Ennek akár az is lehet a következménye, hogy az utcára - a koronavírus-járványhoz hasonlóan - csak maszkban lehet majd kilépni.

Hirdetés

A Model 3-ra így egy extra légbeömlő került, amely már azelőtt kiszűri a levegőben úszó port és egyéb szennyező részecskéket, mielőtt azok bejutnának az utastérbe. A rendszer hasonlít a Tesla mostani modelljeihez is elérhető, biológiai fegyverek ellen védő megoldásához, amely képes kiszűrni a legapróbb molekulákat is.

Az autó emellett sárga ködfényszórókat is kapott, amelyekkel jobban lehet látni akár egy homokviharban is, emellett Vardy az ablaktörlőket is megerősítette, hogy hatékonyabban távolítsák el a port és a koszt a szélvédőről.

Minivel az emelkedő tengerszint ellen

A klímaváltozás egyik legsúlyosabb hatásának az óceánok és tengerek vízszintjének az emelkedése tekinthető, Vardy erre is gondolt. Az általa elképzelt Mini kétéltűként képes szárazföldön és vízen is közlekedni. Ehhez az autó alvázát egy speciális kialakítású borítással látták el, hogy hatékonyabban lebegjen a vízen - nem úgy, mint Elon Musk szerint a Tesla autói.

A spéci Mininek nem gond az emelkedő tengerszint (Fotó: petervardy.com)
A spéci Mininek nem gond az emelkedő tengerszint (Fotó: petervardy.com)

A kétéltű Mini nagyobb kerekeket is kapott és a felfüggesztését is megemelték, hogy kisebb patakokon simán át tudjon hajtani.

Hurrikánálló pickup a Fordtól

A Ford F-szériás pickupjai a kategória csúcsát jelentik, amelyből világszerte már több mint negyvenimillió példányt értékesítettek. Vardy ebből is elképzelt egy speciális kialakítású változatot, amely az egyik legfélelmetesebb extrém időjárási jelenség, a hurrikánok ellen nyújt védelmet.

A klímaálló pickup hasonlít a tornádóvadászok autóira (Fotó: petervardy.com)
A klímaálló pickup hasonlít a tornádóvadászok autóira (Fotó: petervardy.com)

A klímakutatók szerint ugyanis a jövőben a hurrikánok sokkal erősebbek és intenzívebbek lehetnek, ezért komoly szerkezeti megerősítésre van szükség, hogy az autó megbirkózzon az elemekkel.

Az átalakított változat így megemelt felfüggesztést és alvázvédelmet kapott, amelyek segítségével a pickup könnyedén átgázolhat vízen, havon, törmeléken, de akár kidőlt fákon is. Az autó ablakait fémrács védi a szélviharok által sodort tárgyaktól vagy letört faágaktól, a különösen vaskos gallytörő pedig az utat elzáró akadályokat távolítja el a járgány útjából.

Volkswagen Golf a hőhullámok ellen

Bár korábban beszámoltunk róla, hogy a VW palettáján egy elektromos modell válthatja az idén 49. születésnapját ünneplő Golfot, mivel rendkívül népszerű modellről van szó - több mint 35 millió eladott példánnyal - nem véletlen, hogy Vardy ennek is nekiesett egy kicsit a virtuális tuningműhelyében.

Az előrejelzések szerint a globális középhőmérséklet egyelőre emelkedőben van, a legrosszabb forgatókönyv szerint pedig akár 4 Celsius-fokot is melegedhet a bolygó. Nyaranta már most sem ritkák a szélsőséges hőhullámok, ezek azonban csak súlyosbodni fognak a jövőben, ami akár azzal is járhat, hogy az extrém szárazság mellett az utak aszfaltborítása, sőt, akár a gumiabroncsok is megolvadhatnak.

A Volkswagen Golf, amelynek nem olvad meg a kereke a hőségtől (Fotó: petervardy.com)
A Volkswagen Golf, amelynek nem olvad meg a kereke a hőségtől (Fotó: petervardy.com)

A Vardy által elképzelt Volkswagen Golf ennek megfelelően speciális, hőálló abroncsokat és nagyobb tűőrácsot kapott. Emellett, bár a képen egy terepjáró szerű, bukórácsos változat látható, a feketére színezett ablakok segítenek kívül tartani a hőséget.

Természetesen, a fentiek csupán gondolatkísérletek, minden esetre érdekes látni, hogyan képzeli el az autózás jövőjét olyasvalaki, aki testközelből ismeri ezt a világot.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)