Hirdetés

Öngyilkosok játékszerének nevezte a Teslát, nyilvánosan kell bocsánatot kérnie

|

A cég jogászai nem nézik jó szemmel, ha valaki becsmérli a termékeiket.

Hirdetés

A Tesla autóiért sokan a megszállottságig rajonganak, de sokan vannak azok is, akik szerint még nem igazán kiforrott technológiákról van szó. Akadt már probléma a Tesla önvezető, pontosabban vezetőtámogató funkcióival: egy újságíró kishíján a szakadékban végezte, egy tesztelő pedig azt tapasztalta, hogy az önvezetőként hirdetett FSD-módnak meggyűlik a baja a hóval. A Tesla ellen egyébként nyomozás is indult, három, motorosokat érintő halálos baleset miatt, de az is felmerült, hogy a cég csalhatott az Euro NCAP-törésteszteken.

Az elektromos autógyártó Kínában is terjeszkedik, ahol rendkívül népszerűek a Teslák, bár nem mindenki nézi jó szemmel a jelenlétüket. Kína egyébként is vezető szerepre törekszik az elektromos autók gyártásában, így akad néhány versenytárs, akik valószínűleg nem örülnek a cég jelenlétének. Emiatt rengeteg hamis információ kering az országban a Teslák képességeivel, funkcióióval és hibáival kapcsolatban. A vállalat kínai jogi csapata pedig kőkeményen fellép a hasonló dezinformáció ellen - írja az InsideEVs.

A Tesla elektromos autói nagyon népszerűek Kínában (Fotó: Tesla)
A Tesla elektromos autói nagyon népszerűek Kínában (Fotó: Tesla)

A lap információi szerint az egész egy sanghaji autós rendezvényen kezdődött, ahol többen demonstráltak a Tesla fékhibái miatt - utóbb aoznban kiderült, hogy a hasonló incidensekről szóló beszámolókat meghamisították.

Hirdetés

Hasonló állításokat tett egy kínai férfi is, aki egyébként egy Tesla Model X tulajdonosa. A bírósági papírokban csak Mr. Wennek nevezett autóst hitelrontásért perelték be, miután "öngyilkosok játékszerének" nevezte a járművet. Wen azt állította, hogy a Teslájánál fékhiba lépett fel, amelynek következétben az autó minden előzetes jel nélkül 100 km/h-ról 60 km/h sebességre lassított le.

Bár ezt nehéz bizonyítani, a férfi azt is állította, hogy az incidenst követően senki sem kereste a cégtől, azonban a Tesla jogászai bizonyítékokat szolgáltattak arra nézve, hogy a cég munkatársai az eset napján kapcsolatba léptek a Model X tulajdonosával. Sőt, a Tesla egyik képviselője kifejezetten jelezte, hogy szeretnék megvizsgálni a problémás autót, de Mr. Wen erre nem volt hajlandó.

A bírósági papírokból az is kiderül, hogy a férfi egymásnak ellentmondó kijelentéseket tett az üggyel kapcsolatban, aminek célja vélhetően a cég lejáratása lehetett, hamis információk segítségével.

A bíró Kínában megszokott ítéletet hozott: a férfit vétkesnek találta, ezért előírta számára, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot a Teslától. Ezt egy helyi lapban kell megtennie, hirdetés formájában, emellett bő 450 ezer forintnak megfelelő büntetés megfizetésére is kötelezték.

Korábban több, a Teslával szemben kritikus autótulajdonost, médiacéget és influencert is nyilvános bocsánatkérésre köteleztek, miután kiderült, hogy alaptalan állításokat tettek a céggel és annak termékeivel kapcsolatban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)