Hirdetés

Döbbenetes profitot termelt a Tesla 2022-ben

|

A cég tulajdonosa legalább emiatt nyugodtan alhatott tavaly.

Hirdetés

Erős évet zárt Elon Musk 2022. végén: miután kénytelen-kelletlen megvásárolta a Twittert - ez 44 milliárd dollárjába került - hamar meg is szavaztatta a közösségi oldal felhasználóit, hogy ő maradjon-e a cég elnöke. A sejthető, nemleges válasz után pedig annak is felröppent a híre, hogy a dél-afrikai származású milliárdost a Tesla éléről is eltávolítanák a részvényesek, mert úgy érzik, Musk magára hagyta a céget. A különös ámokfutás azt eredményezte, hogy Elon Musk 2023-at már nem a világ leggazdagabb embereként kezdhette meg.

Ettől függetlenül volt egy terület, amely bizonyára mosolyt csalt az üzletember arcára: a Tesla ugyanis gigantikus profitot termelt a tavalyi évben - írja az Ars Technica. Ez többek között annak is köszönhető, hogy a vállalat elképesztő mértékben növelte a termelését és az értékesítésekkel sincsenek gondjaik.

Többek között a Tesla Model 3 húzta a cég tavalyi szekerét (Fotó: Tesla)
Többek között a Tesla Model 3 húzta a cég tavalyi szekerét (Fotó: Tesla)

A Tesla még múlt héten tette közzé a 2022 utolsó negyedévére vonatkozó üzleti jelentését, amelyben egészen hajmeresztő számok sorakoznak. Az autógyártó 24,3 milliárd dolláros bevételre tett szert az elmúlt év utolsó három hónapjában, amely 37 százalékos növekedést jelent 2021 azonos időszakához képest.Ebből 21,3 milliárdot tesz ki az elektromos autók értékesítéséből származó bevétel, amely 33 százalékkal haladta meg a 2021-es értéket. A cég a tavalyi utolsó negyedévben 3,7 milliárd dolláros nettó profitot könyvelhetett el, amely a 2021-es értéket 59 százalékkal haladta meg.

A teljes évre vonatkozóan még csinosabb összegeket lehet látni: az autók értékesítéséből származó bevétel 51 százalékkal gyarapodott, ez 2022-ben 71,5 milliárd dollárt jelent - összehasonlításként: Magyarország GDP-je 2021-ben 181,8 milliárd dollárt tett ki. A cég teljes bevétele 81,4 milliárd dollárra rúgott, amelyből a nettó éves profit nem kevesebb mint 12,6 milliárd dollár. Csak az íze kedvéért: ez forintba átszámolva 4,52 billió, azaz 4520 milliárd.

Hirdetés

A kiváló mérleghez hozzájárult, hogy a Tesla elkezdte 15 ezer dollárért árulni a megtévesztően Full Self-Driving módnak nevezett vezetőtámogató rendszerét. Igaz, a számok nyelvére lefordítva ez "mindössze" 324 millió dollárt jelent, azonban a Tesla szerint ehhez legalább egymilliárd dollárnyi kapcsolódó bevétel is tartozik, a különféle szolgáltatások révén. A cég egyébként úgy számol, hogy jelenleg körülbelül 400 000 ügyfelük használja az FSD-t az Egyesült Államokban és Kanadában.

A bevételből további 1,8 milliárd dollárt tett ki a tiszta üzemű járművek gyártását segítő állami támogatás, amely 21 százalékkal növekedett 2021-hez képest.

A Tesla 2022-ben 1 369 611 autót épített, amelyből 1 298 434 Model 3 vagy a világ egyik jelenlegi legnépszerűbb autójának számító Model Y volt. A termelést alaposan megnyomták: 43 százalékkal több jármű készült a Tesla gyáraiban - a termelésbe újonnan bekapcsolódó berlini és texasi gigafactory-kkal együtt - mint egy évvel korábban. Ebből a mennyiségből azonban egyelőre mintegy 56 ezer darab még a nyakukon maradt. 

Kevésbé teljesített fényesen a Tesla napelemes üzletága, amely mindössze 1 százalékos növekedésre volt kéeps 2022-ben, ami a telepített megawattok számát illeti. Az energiatárolás területén viszont már jobbak a mutatók: összesen 6,5 gigawattórányi akkumulátorkapacitást állítottak üzembe, amely 64 százalékos növekedést jelent 2021-hezt képest.

Az üzleti jelentés szerint a Tesla optimistán indítja 2023-at és továbbra is úgy látják, hogy képesek akár 50 százalékos éves növekedést is produkálni, annak ellenére, hogy ez tavaly sem sikerült nekik. Ennek ellenére 2023-ban már 1,8 millió autot szeretnének értékesíteni, amelybe már elképzelhető, hogy beleszámítanak a Cybertruck pickupok is. A különleges formájú kisteherautó megjelenése ugyan már évek óta csúszik, de a cég kommunikációja szerint idén most már aztán tényleg átvehetik a Cybertruckjaikat a leendő tulajdonosok.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)