Hirdetés

A füstszűrős cigaretták betiltásáért indult európai kampány

|

A kezdeményezés ötletgazdái szerint ezzel egyszerre lehetne küzdeni a környezetszennyezés és az egészségi problémák ellen.

Hirdetés

A dohányzás káros az egészségre, ezt talán senkinek sem kell nagyon magyarázni. Azt viszont valószínűleg már keveseben tudják, hogy mekkora problémát okoznak az eldobált csikkek a környezetünknek.

A WHO adatai szerint ugyanis az európai tengerpartokon a második leggyakoribb szemétfajtát épp a cigarettavégek jelentik. A világszervezet emiatt már tavaly felhívást intézett a világ kormányaihoz, hogy minősítsék a cigaretták füstszűrőit egyszer használatos műanyagoknak - mint a szívószálakat vagy a műanyag evőeszközöket - és azokhoz hasonlóan tiltsák be a használatukat.

Az európai strandokon a csikk a második leggyakoribb hulladékfajta (Fotó: Unsplash/Brian Yurasits)
Az európai strandokon a csikk a második leggyakoribb hulladékfajta (Fotó: Unsplash/Brian Yurasits)

A magyarázat szerint ugyanis a füstszűrők károsítják a környezetet, ráadásul semmiféle bizonyított pozitív egészségügyi hatásuk sincs. Cserébe viszont körülbelül 7000 féle mérgező vegyi anyag szabadulhat ki belőlük, ráadásul a füstszűrők tele vannak mikroműanyagokkal is, amelyekről már tudjuk, hogy milyen károsak az élővilág számára.

Hirdetés

A felhívás hatására már vannak olyan európai országok - például Hollandia - ahol fontolgatják a füstszűrők betiltását.

Az egyszer használatos füstszűrők teljes betiltása tűnik a leghatékonyabb lehetőségnek, az ilyent ípusú hulladék káros környezeti hatásainak ellensúlyozására. A füstszűrős cigaretta fogyasztásának egyébként nincsenek bizonyított pozitívumai, az egészségre nézve

- mondta a témával kapcsolatban Vivianne Heijnen, az infrastuktúráért felelős holland tárcanélküli miniszter még áprilisban.

Ezzel együtt a miniszter rámutatott, hogy az országos tiltás szembemenne az európai szabadkereskedelmi egyezménnyel, ezért ehelyett a teljes európai tilalmat kellene megfontolni. Véleménye szerint ezt a rendelkezést 2026-ban lehetne bevezetni, amikor megújulnak az egyszer használatos műanyagokra vonatkozó európai irányelvek.

A szakértők szerint a füstszűrős cigaretta hamis biztonságérzetet ad a dohányosoknak (Fotó: Unsplash/Julia Engel)
A szakértők szerint a füstszűrős cigaretta hamis biztonságérzetet ad a dohányosoknak (Fotó: Unsplash/Julia Engel)

Hasonlóan vélekedik a belga Legfelsőbb Egészségügyi Tanács, amely szintén áprilisban javasolta a füstszűrők európai betiltását. Jelentésükbenrámutatnak, hogy a füstszűrős cigaretták kellemesebb élményt jelentenek a dohányosok számára, emellett hamis biztonságérzetbe ringatják őket.Ezzel egyetértenek azok a dán aktivisták is, akik csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Javasoljuk a füstszűrős cigaretták betiltását. Ezt a javaslatot arra a téves érzetre alapozzuk, hogy a füstszűrők valamiféle védelmet nyújtanak. Ettől a hamis biztonságérzettől szeretnénk szabadulni

- magyarázta Niels Them Kjær, a dán rákellenes szövetség munkatársa.

A szervezet és a szívbetegségek ellen küzdő szövetség egyetért abban, hogy a füstszűrő nélküli cigaretták megjelenésével kevesebb fiatal kezdene el füstölni.

A Philip Morris dohányipari óriás képviselői viszont butaságnak nevezték az ötletet.

Ez egy teljesen szimbolikus és butácska javaslat, amely csak megnehezítené a dohányosok életét

- mutatott rá Christopher Arzrouni, a Philip Morris Denmark munkatársa.

Több dán politikus szintén más megközelítést javasolt, például új adók kivetését a füstszűrős cigarettára, ahogy azt korábban a cigarettapapírral is tették.

Hollandiában felmerült egyfajta betétdíjas rendszer ötlete is, ahol a dohányosok pénzt kapnának a beváltott csikkekért. Ezt azonban a holland kormány elutasította. Vivianne Heijnen szerint ez a rendszer nem túl praktikus, különösen, hogy az eldobált csikkeket valószínűleg épp a dohányzás ártalmaitól megóvni kívánt fiatalok szednék össze a könnyű pénz reményében.

Ennek ellenére a kontinensen több hasonló kezdeményezés indult egy füstmentes jövő érdekében. A Lidl szupermarket-lánc például 2029-ig kivezetné a dohánytermékek forgalmazását, a héten pedig megnyitják a skandináv ország első olyan üzletét, ahol egyáltalán nem lehet cigaretátt vásárolni.

Korábban írtunk az elektromos cigarettákról is, amelyek nem jelentenek jobb alternatívát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)