Hirdetés

A füstszűrős cigaretták betiltásáért indult európai kampány

|

A kezdeményezés ötletgazdái szerint ezzel egyszerre lehetne küzdeni a környezetszennyezés és az egészségi problémák ellen.

Hirdetés

A dohányzás káros az egészségre, ezt talán senkinek sem kell nagyon magyarázni. Azt viszont valószínűleg már keveseben tudják, hogy mekkora problémát okoznak az eldobált csikkek a környezetünknek.

A WHO adatai szerint ugyanis az európai tengerpartokon a második leggyakoribb szemétfajtát épp a cigarettavégek jelentik. A világszervezet emiatt már tavaly felhívást intézett a világ kormányaihoz, hogy minősítsék a cigaretták füstszűrőit egyszer használatos műanyagoknak - mint a szívószálakat vagy a műanyag evőeszközöket - és azokhoz hasonlóan tiltsák be a használatukat.

Az európai strandokon a csikk a második leggyakoribb hulladékfajta (Fotó: Unsplash/Brian Yurasits)
Az európai strandokon a csikk a második leggyakoribb hulladékfajta (Fotó: Unsplash/Brian Yurasits)

A magyarázat szerint ugyanis a füstszűrők károsítják a környezetet, ráadásul semmiféle bizonyított pozitív egészségügyi hatásuk sincs. Cserébe viszont körülbelül 7000 féle mérgező vegyi anyag szabadulhat ki belőlük, ráadásul a füstszűrők tele vannak mikroműanyagokkal is, amelyekről már tudjuk, hogy milyen károsak az élővilág számára.

Hirdetés

A felhívás hatására már vannak olyan európai országok - például Hollandia - ahol fontolgatják a füstszűrők betiltását.

Az egyszer használatos füstszűrők teljes betiltása tűnik a leghatékonyabb lehetőségnek, az ilyent ípusú hulladék káros környezeti hatásainak ellensúlyozására. A füstszűrős cigaretta fogyasztásának egyébként nincsenek bizonyított pozitívumai, az egészségre nézve

- mondta a témával kapcsolatban Vivianne Heijnen, az infrastuktúráért felelős holland tárcanélküli miniszter még áprilisban.

Ezzel együtt a miniszter rámutatott, hogy az országos tiltás szembemenne az európai szabadkereskedelmi egyezménnyel, ezért ehelyett a teljes európai tilalmat kellene megfontolni. Véleménye szerint ezt a rendelkezést 2026-ban lehetne bevezetni, amikor megújulnak az egyszer használatos műanyagokra vonatkozó európai irányelvek.

A szakértők szerint a füstszűrős cigaretta hamis biztonságérzetet ad a dohányosoknak (Fotó: Unsplash/Julia Engel)
A szakértők szerint a füstszűrős cigaretta hamis biztonságérzetet ad a dohányosoknak (Fotó: Unsplash/Julia Engel)

Hasonlóan vélekedik a belga Legfelsőbb Egészségügyi Tanács, amely szintén áprilisban javasolta a füstszűrők európai betiltását. Jelentésükbenrámutatnak, hogy a füstszűrős cigaretták kellemesebb élményt jelentenek a dohányosok számára, emellett hamis biztonságérzetbe ringatják őket.Ezzel egyetértenek azok a dán aktivisták is, akik csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Javasoljuk a füstszűrős cigaretták betiltását. Ezt a javaslatot arra a téves érzetre alapozzuk, hogy a füstszűrők valamiféle védelmet nyújtanak. Ettől a hamis biztonságérzettől szeretnénk szabadulni

- magyarázta Niels Them Kjær, a dán rákellenes szövetség munkatársa.

A szervezet és a szívbetegségek ellen küzdő szövetség egyetért abban, hogy a füstszűrő nélküli cigaretták megjelenésével kevesebb fiatal kezdene el füstölni.

A Philip Morris dohányipari óriás képviselői viszont butaságnak nevezték az ötletet.

Ez egy teljesen szimbolikus és butácska javaslat, amely csak megnehezítené a dohányosok életét

- mutatott rá Christopher Arzrouni, a Philip Morris Denmark munkatársa.

Több dán politikus szintén más megközelítést javasolt, például új adók kivetését a füstszűrős cigarettára, ahogy azt korábban a cigarettapapírral is tették.

Hollandiában felmerült egyfajta betétdíjas rendszer ötlete is, ahol a dohányosok pénzt kapnának a beváltott csikkekért. Ezt azonban a holland kormány elutasította. Vivianne Heijnen szerint ez a rendszer nem túl praktikus, különösen, hogy az eldobált csikkeket valószínűleg épp a dohányzás ártalmaitól megóvni kívánt fiatalok szednék össze a könnyű pénz reményében.

Ennek ellenére a kontinensen több hasonló kezdeményezés indult egy füstmentes jövő érdekében. A Lidl szupermarket-lánc például 2029-ig kivezetné a dohánytermékek forgalmazását, a héten pedig megnyitják a skandináv ország első olyan üzletét, ahol egyáltalán nem lehet cigaretátt vásárolni.

Korábban írtunk az elektromos cigarettákról is, amelyek nem jelentenek jobb alternatívát.

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)