Hirdetés

Ekkortól lehet pályázni otthoni inverterre a Napenergia Plusz Programban

|

Az uniós pénzek hiányában tavaly lefújt támogatási program második fordulóját tartják meg most utólag.

Hirdetés

Hétfőn, vagyis január 15-én reggel 10 órától megnyílik a Napenergia Plusz Program pályázati felülete, ahol otthoni napelem telepítésére igényelhető támogatás. Hosszú és küzdelmes út vezetett idáig, tavaly sokat változott az otthoni napelemes támogatások rendszere: a nyár derekán jött a hír, hogy megváltoztatnák a visszatáplált elektromos áram elszámolásának módját, ami amellett, hogy megtérülés szempontjából rosszul érintette volna az otthoni erőművel már rendelkező magánszemélyeket, nem szolgálta volna az új beruházások ösztönzését sem.

Persze ahogy az sejthető volt a nagy felhördülések után, az érintettek érdekképviselete és a szakpolitikusok közösen találtak megoldást, ami mindkét fél számára elfogadhatónak bizonyult. Az ősszel megszületett kompromisszum a technológia további terjedésének a záloga lehet a jövőben.

Hirdetés

Tavaly hatalmas érdeklődéssel vette kezdetét a Napenergia Plusz Program, és az első körben el is nyerte a támogatást 43 ezer pályázó. A második kört arra való hivatkozással halasztották el, hogy annak megkezdéséhez szükség van az akkor még visszatartott uniós forrásokra.

Most ismét van lehetőség pályázni a program keretében: a program második körében 15 160 magánszemély kaphat támogatást megadott feltételek mellett a pályázatok benyújtásának sorrendjében. Összesen 75,8 milliárd forintos keretösszegre lehet benyújtani támogatási kérelmet a hivatalos felületen.

A pályázati felhívás egy fontos ponton változtatott a korábbi konstrukciókhoz képest: a jelentkezők vállalják, hogy az otthoni erőmű kiépítése mellett egy a megtermelt energia tárolására alkalmas eszközre is beruháznak. Ingatlanonként 5 millió forintig igényelhető támogatás, mely a beruházásnak legfeljebb a kétharmadát teheti ki. A maradékot az igénylőnek kell állnia, vagy neki kell rá hitelt felvenni.

Az előregisztráció kizárólag online úton történhet a pályázat honlapján, ahol letölthetők a szükséges űrlapok és dokumentumok. A procedúrához ügyfélkapus azonosító szükséges, valamint minden igénylőnek fel kell töltenie személyi okmányait, a lakóingatlan 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapját és a legutolsó elszámolási időszakra vonatkozó villamosenergia-számlát. Az előregisztráció jóváhagyását a támogató szervezet 15 munkanapon belül bírálja el. A pályázó ezután kijelölhet a beruházásra három lehetséges kivitelezőt, akik közül a rendszeren keresztül decemberben beérkezett ajánlataik alapján választhat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)