Hirdetés

Megépült Európa első hidrogénnel üzemelő épülete

|

Olasz kutatók egyszerre üzentek hadat az energiaválságnak és a klímaváltozásnak.

Hirdetés

A tél közeledtével egyre többen nézegetik szorongva az energiaszámlákat, különösen, amióta a kormány - korábbi ígéretei ellenére - bejelentette, hogy mostantól úgynevezett lakossági piaci áron adja majd az áramot és a gázt az általuk meghatározott keretet túllépő fogyasztóknak.

Az energiaválság most egész Európát érinti, nagyrészt Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának köszönhetően, azonban a klímaváltozás egyre súlyosbodó hatásai miatt is óriási szükség lenne a fosszilis tüzelőanyagok visszaszorítására. A legígéretesebbnek tűnő alternatívát jelenleg a hidrogén jelenti, amelynek az elektromos autók, a hajózás, a repülés és a vasúti és a közösségi közlekedés mellett az épületek energetikai modernizálására is jó választás lehet.

Hirdetés

Ezt ismerték fel a dél-olaszországi Universitá degli Studi del Sannio  di Benevento egyetem kutatói, akik megépítették Európa első hidrogén-üzemanyagcellákkal üzemelő épületét - írja a Euronews.

Európa első hidrogéncellás épülete kollégiumként és a technológiát elemző vizsgáló laboratóriumként is üzemel majd (Fotó: Euronews)
Európa első hidrogéncellás épülete kollégiumként és a technológiát elemző vizsgáló laboratóriumként is üzemel majd (Fotó: Euronews)

A Benevento városában álló építmény kollégiumként szolgál majd, emellett azonban különleges laboratóriumként is működik majd, amelynek segítségével a hidrogén-technológia lakossági felhasználásának előnyeit és korlátait vizsgálják majd.

Az utóbbi időben komoly figyelem irányul a szén-dioxid kibocsátásra, ezért olyan házat terveztünk, amely a hidrogén felhasználsával teljesen önfenntartó rendszerként képes üzemelni

- nyilatkozta a hírcsatornának Gerardo Canfora az egyetem dékánja.

A hidrogéncellák állítják majd elő az épületben használt elektromos áramot és a fűtéshez szükséges energiát, emellett azonban napelemeket és geotermikus energiát is használnak, hogy az épület valóban zéró emissziós legyen.

Az épület átadására nem sokkal azután került sor, hogy az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen bejelentette az Európai Hidrogénbank megalapítását, amely a közeljövőben hárommilliárd eurót fordít majd a hidrogéntechnológia fejlesztésére.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)