Hirdetés

Így segítenek a temetők a klímasemlegesség elérésében

|

A sírokra és kriptákra kihelyezett fotovoltaikus panelek fogják hamarosan biztosítani egy spanyol város energiaigényének több mint egynegyedét.

Hirdetés

A klímasemlegességre való törekvés mindannyiunk közös feladata és felelőssége. Ennek a legjelentősebb zálogai a tiszta energiaforrások, illetve azok az energiatermelő módok, melyek nem járnak üvegházhatású gázok kibocsátásával, így nem melegítik a légkört. Ezek közül a legjelentősebb, több szempontból is a napenergia.

A szükséges infrastruktúra ugyan nem olcsó, de hosszú távon minden bizonnyal megtérül a befektetés. Ha egy adott térségben ezt a napsütéses órák száma lehetővé teszi, az energiatermelés egyetlen feltétele a felület, ahová kihelyezhetünk fotovoltaikus paneleket. Ilyen módon telepítettek már invertereket stadionra, a sivatagba, sőt egy folyóra is Arizonában.

A spanyolországi Valenciában egy új, meghökkentő helyet találtak, ahová kihelyezhetők inverterek. A város temetői objektumainak - kripták és egyéb épületek - a tetejét használják az áramtermeléshez szükséges panelek telepítésére.

Hirdetés

A város vezetésének egy fontos és méltányolandó víziója, hogy 2030-ig elérjék a klímasemlegességet, vagyis kevesebb szén-dioxidot termeljenek, mint amennyit más intézkedésekkel ártalmatlanítani képesek. Erre már csak azért is szükség van, mert a térséget évek óta komoly hőhullámok sújtják. A célok megvalósításában a legfőbb szerepet a megújuló energiák - azon belül is a napenergia - játsszák.

Mivel a városban igen kevés a szabad felület, ezért a döntéshozásban segédkező szakemberek ezzel a rendhagyó ötlettel álltak elő a temető kihasználásával kapcsolatban. A kivitelezésben azonban szükségük volt egy, a technológiában jártas cég segítségére, így felkérték a Requiem In Power, azaz a RIP nevű vállalatot, hogy a helyi temetőkben 6658 fotovoltaikus panelt helyezzenek ki.

Úgy kalkulálnak, hogy a kiépülés alatt álló rendszerrel a város energiaigényének 27 százalékát lesznek képesek biztosítani majd. A napelemeket az öt valenciai temető épületein fogják elhelyezni. Eddig 810 panel került kihelyezésre 3 temetőben. Ezek már most évente 440 000 kilowattóra áramot képesek termelni, amivel 140 tonna szén-dioxid kibocsátásától tehermentesítik a térséget.

Ha egyszer kiépül a teljes rendszer, ez lesz az ország legnagyobb napelemparkja. Az erőmű elsősorban a közületeket fogja ellátni a szükséges energiával, de a kapacitások lehetővé teszik, hogy az ezen felül termelt elektromos áramot a háztartások energiaellátására fordítsák.

Ez a projekt csak egy a Valenciában jelenleg is futó 30 program közül, melyek az éghajlatváltozás hatásait hivatottak ellensúlyozni. Van ezen kívül, amelyik a gépkocsihasználat mérséklését, és van, amelyik az épületek energiahatékonyságának javítását tűzte ki célul.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)